Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2009 00:00
Ankara ile Erivan arasında sınırların açılmasına varması planlanan protokol imzaları üzerine Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elhan Poluhov, Trend Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Ermenistan arasındaki sınırın Dağlık Karabağ sorunu çözüme kavuşmadan açılması, Azerbaycan’ın milli çıkarlarına ters düşmektedir” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu yönde resmi açıklamalar yaptığını hatırlatan Poluhov şöyle konuştu: “Azerbaycan’ın konuya bakış açısı Türkiye’deki üst düzey yöneticilerin sözlerine dayanmaktadır. Erdoğan, açık ve net biçimde sınırın ancak ve ancak Ermenistan’ın Azerbaycan ile Karabağ sorununa çözüm bulduğunda mümkün olacağını beyan etmişti. Türkiye yönetimi bu konuların birbirine bağlı ve ayrı ele alınamayacağını Bakü’ye söz vermişti.”
Türkler bizi oyunda tutuyor
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, dün yapılan açıklamada da, Ankara ile başlatılan yeni müzakere süreci sonunda sınırın en geç aralık ayında açılması hedeflendiğini yinelese de, milliyetçi Taşnak Partisi’nin kuşkusu sürüyor. Armenia Today ajansına açıklama yapan Taşnak sözcülerinden Kiro Manoyan şunları söyledi: “Türkiye şimdiden uzatmaları oynatmaya başladı. 6 haftalık müzakere sürecinin ucunda somut hiçbir söz yok. Türkiye oyun bozan taraf olarak görünmemek için, zaman kazanmak için diplomatik istişare sürecinin başlamasına evet demiştir. Türkler topun ellerinde kalmasını istemiyorlar. 6 hafta sonunda anlaşmaya varılsa bile, protokollerin meclislerin onayına sunulması gerekiyor. Yapılacak oylamanın sonucunun ne olacağını şimdiden tahmin etmek çok zor. Kısaca bizi oyunda tutmaya çalışıyorlar.”
ABD ve AB memnun
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye-Ermenistan mutabakatının memnuniyetle karşılandığını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly imzasıyla yayımlanan açıklamada ayrıca şöyle dendi: “Ermenistan ve Türkiye’yi, bugünkü açıklamalarında tarif edildiği şekilde üzerinde mutabakata varılan çerçeve dahilinde, süreci hızlandırmaya davet ediyoruz. Her iki hükümetle de, bölgede barış, güvenlik ve istikrara katkıda bulunacak tarihi bir süreçte ilişkilerin normalleştirilmesine destek için yakın çalışmaya hazır olmayı sürdürüyoruz.”
Avrupa Birliği’nin Dış İlişkiler Komiseri Benita Ferrero-Waldner da, Türkiye ve Ermenistan’ın taahhütlerinin “yüksek önem taşıdığını” bildirdi. AB’nin anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını söyleyen Ferrero-Waldner, normal diplomatik ilişkilerin tesisi için taraflardan “çabukluk” beklediğini de belirtti.