Erdoğan Rusya ve Gürcistan gezisini değerlendirdi

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan Rusya ve Gürcistan gezisini değerlendirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2008 18:42

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ve Gürcistan ziyaretlerinin ardından döndüğü Milas- Bodrum Havalimanı'nda geziyi değerlendirdi.

Haberin Devamı

Erdoğan, bölgede ekonomik ve siyasal istikrarın sağlanması için Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun en kısa zamanda kurulacağını ve yerle bir olan Gürcistan'ın Gori kentinin yeniden yapılanması için yardımda bulunulacağını açıkladı.

Tatilde bulunduğu Bodrum'dan geçen salı günü öğleden sonra önce Rusya'nın başkenti Moskova'ya, ardından da Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e giden Başbakan Erdoğan, bugün saat 17.30'da, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile birlikte İstanbul'dan Milas Bodrum Havalimanı'na geldi. Erdoğan, havalimanının VIP bölümünde basın mensuplarına geziyi değerlendirdi.

Erdoğan, “Ülkemizi ve içinde bulunduğumuz coğrafyayı yakından ilgilendiren Rusya Federasyonu ve Gürcistan'a yaptığımız iki günlük ziyareti sonlandırmış bulunuyoruz. Ziyaretimizin amacı ülkelerimizi ve içinde ulunduğu ortak coğrafyayı yakından ilgilendiren ve bütün dünyanında ilgi ile dikkatle izlediği Gürcistan'daki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunmak, Türkiye olarak bu sürece nasıl katkıda bulanabiliriz bunun için düşüncelerimizi yetkililerle paylaşmaktı” diyerek sözlerine başladı ve şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bu çerçevede dün Moskova'da Putin ve Dışişleri Bakanı ile çalışma yemeğinde biraraya geldik. Gayet olumlu geçen toplantımızdan sona bu sabah Tiflis'e geçtik, Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili ile görüşmeler oldu. Bildiğimiz üzere Türkiye, Gürcistan'ın bağımsızlığını ve egemenliğini uluslararası hukuk ile ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarınca tanınan toprak bütünlüğünü muhafaza edilmesinden yanadır. Bugüne kadar bu süreci hassasiyetle savunduk, uluslararası camiada da dile getirdik ve yakından izlendi. Yaşanan çatışmalar güney Kafkasya'da özellikle etnik boyutuna tedirgin eder hale gelmiştir.”

GÜRCİSTAN'A HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ

Erdoğan, bütün bu gelişmeler üzerine yaptığı telefon diplomasileri üzerine bizzat bölgeye giderek yerinde konuları görüşmenin çok daha faydalı olacağına inandığını belirterek, şunları söyledi:

“Gerek ABD, gerek AB, gerekse Birleşmiş Milletler bu arada devrede oldular. Ben de iki kez Saakaşvili ile görüşme yaptım ve sayın Saakaşvili ile yaptığım görüşmelerin ardından BM Genel Sekreteri ile görüşmem oldu. Kendileri ile konuların hassasiyetini değerlendirdik. Ve olaylar ilk patlak verdiği andan itibaren Türk Kızılayı Gürcistan'da bölgeye ilk olarak ulaşan insani yardım elini uzatan oldu. Ve şu anda da yine insani yardım noktasında ciddi manada adımlar atıyoruz. Ve sahra hastanesi noktasında yine aynı şekilde insani yardımı ulaştırmaya devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

KAFKASYA İSTİKRAR VE İŞBİRLİĞİ PLATFORMU KURULACAK

Erdoğan, yaptığı görüşmelerde, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu kurulması düşüncelerini liderlere aktardığını belirterek, şöyle devam etti:

“Tabi bugün yaptığımız son görüşmelerde, özellikle dün akşam ilk defa Rusya Federasyonu'ndaki görüşmede Rusya ve Gürcistan'ın da içinde olmasını temenni ettiğimiz bir yapılanmanın Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu'nun içinde olması noktasında yaptığımız bir çalışmayı kendilerine aktardık. Bu çalışma coğrafya esaslı bölge barışı ve ortak güvenliğe önem veren ekonomik işbirliği ve enerji güvenliğini içeren AGİK ilke ve prensiplerine dayalı ortak kriz çözme ve yönetme mekanizmasını kapsayan, ki bu daha da geliştirilebilir, bunları müşterek çalışmalarla daha da detaylandırmak mümkündür. Bu çalışmaya Rusya Federasyonu'nda Başbakan Putin'le yaptığımız görüşmede biz mutabakatın olduğunu gördük ve bunu memnuniyetle değerlendirdik. Şimdi de Dışişleri Bakanımız Ali Babacan ve Rusya Dışişleri Bakanı sayın Sergey Lavrov bir araya gelmek suretiyle önümüzdeki hafta içerisinde bu süreci başlatacağız.”

Haberin Devamı

‘ERMENİSTAN'IN KATILMASI DA KATKI SAĞLAYACAK’

Aynı yaklaşımı bugün Tiflis'te görüştüğü Gürcü lider Saakaşvili'den de gördüğünü belirten Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

“Sayın Saakaşvili'nin de böyle bir yapılanmayı olumlu karşıladığını gördük. Tabi ki bu süreçten Gürcistan Dışişleri Bakanı da çalışmalara iştirak edecek. Önümüzdeki hafta içerisinde bir Azerbeycan ziyareti planlıyoruz. Azerbeycan ziyaretinin gerçekleştirdikten sonra Azerbaycan'ın da oluşumun içerisinde olmasını istiyoruz, çünkü coğrafya esaslı hareket edeceğiz. Diğer taraftan Ermenistan'ın da bu oluşumun içinde olması inanıyorum ki bölge barışına ciddi manada katkıda bulunacaktır. Bu neleri getirir neleri götürür noktasına gelince tabi ki bölgede bir Minsk süreci işliyor. Bu sürecin birinci derecede yürütücüleri konumunda ABD, Rusya, Fransa var. Fakat 13 yılı bulan bu süreçte netice alınmış değil. Bu sürecin daha da hızlanmasını istiyoruz ve bir an önce bir netice alınsın ve Dağlık Karabağ sorununun çözülmesi Azarbeycan ve Ermenistan arasındaki sıkıntının giderilmesine vesile olacaktır. Tabii bir diğer adım şu anda Rusya Federasyonu ile Gürcistan arasındaki sorun ki bu yeni Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu inanıyorum ki bir sıkıntının aşılmasına vesile olacaktır. Çünkü barışın olmadığı yerde istikrar olmaz, güven olmaz, bunu başardığımız anda da ciddi bir işbirliği başlar. Bunlar başladığı andan itibarende artık orada barış hakim olmaya başlar.”

Haberin Devamı

BÖLGEDE EKONOMİ VE SİYASİ İSTİKRAR ÖNEMLİ

Atılan adımların çok büyük faydaları olacağına inandığını belirten Erdoğan, “Türkiye olarak bizler özellikle Gürcistan ve Azarbeycan üçlüsü olarak, gerek BTC gerek BTE gerekse BTK olmak üzere üç önemli hayati stratjeik projeyi sürdürüyoruz. Bu da bu işbirliğinin çok çok önemli sonucu ve göstergesi ve bu süreç içerisinde. Eğer bu plaftormu gerçekleştirip başarabilirsek inanıyorum ki bölgede herhangi bir ülke sorumluluğunun gereğini yerine getirmek suretiyle bölge insanını da refaha ve huzura kavuşmasına yardıcı olacaktır” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bizler bu seyahatimizde bütün bunlara ilave olarak Gürcistan halkının acil sağlık ihtiyacının karşılamasını gıda ihtiyacını karşılamanın da ötesinde Gürcistan yönetiminin de talebi üzerine Gori’de yıkılan evler noktasında alt yapı noktasında kendilerine yardımcı olma sözünü verdik. Bu çerçevede Gori kentinde yıkılan konutların yeniden yapılması yönünde bir çalışma yapmayı da planlıyoruz ve bununla ilgili arkadaşlarımızı görevlendirdik. Arkadaşlarımız bölgeye gidip çalışmaları hızla yapacaklar.”

Haberin Devamı

Erdoğan basın açıklamasından sonra, karayoluyla eşi Emine Erdoğan ile birlikte tatil yaptığı Torba'daki Rixos Otel'e geçti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!