Güncelleme Tarihi:
GRUP Divan’ın kurucusu Daria Teplova (32) Moskova’ya 30 kilometre uzaklıkta küçük bir kasabada doğdu. Çocukluğundan beri müziğe meraklı Teplova, ‘Müzik meslek değildir’ baskısı sebebiyle Moskova’da önce Sosyoloji okudu. Ardından Konservatuvar’ı kazanıp ‘Şan’ eğitimi aldı ama Türk ezgilerini sevdiği için klasik müzikten uzaklaştı ve türkülere geçti.
Saz ve bağlama öğrendi. Teplova, bu ilgisinin nereden geldiğini şöyle anlatıyor: “13 yaşındayken 15 günlük bir Türkiye gezisine geldik. Mirasın ne kadar zengin olduğunu gördüm.”
FATİH KISAPARMAK KONSERİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
Ama Rusya’da Türkçe öğrenebilmek o kadar kolay değildi. Teplova, Türkiye macerasından 10 yıl sonra Moskova’ya taşındı. Bulabildiği tek Türkçe ders kitabıyla kendi kendine dil öğrenmeye çalıştı. ‘Pratiğini’ internette kendi gibi Türkçe öğrenmeye çalışan Ruslarla yaptı. Teplova, o ensada, Moskova’ya bir konsere gelen Fatih Kısaparmak’ı izledi ve bağlamaya âşık oldu. Yine de işi kolay değildi: “Moskova’da ne bağlama ne de bağlamayı çalmayı bilen müzisyen vardı. Güç bela bir saz buldum, kendi kendime öğrenmeye çalıştım. Daha sonra Türkiye’ye gitmek zorunda olduğumu gördüm. Bartın’a geldim ve bir ay hocamın yanında kalıp ders aldım”.
UÇAK DÜŞTÜ, KRİZ ÇIKTI
Teplova Türkçeyi söküp, müziği öğrendikten sonra sıra icraya geldi. Ancak zamanlaması manidardı! Nedenini şöyle anlatıyor: “Moskova’daki Türk Kültür Merkezi bünyesinde ‘Grup İstanbul’ vardı. Orada birkaç Türk müzisyenle çalışmalar yaptık. Tam sahneye çıkacakken 24 Kasım 2015’te Rusya ve Türkiye arasında uçak krizi yaşandı. Pek çok Türk müzisyen Rusya’dan ayrıldı. Kültür merkezi kapandı. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bu gerginlikte Türk müziği yapıp yapamayacağımız belli değildi. Müziğin suçu yok; hatta tedavi etkisi var. Yine de sadece Türk grubu olmayalım, Doğu müzikleri çalalım diyerek grubumuza hem Türkçe hem Rusça’da ‘koltuk’ anlamına gelen ‘Divan’ ismini verdik”.
Saz ve şanda Daria Teplova, neyde Pavel Novikov ve darbukada Elena Romaşko’dan oluşan Divan Grubu’nun sahnelere kavuşması, ancak Türk-Rus ilişkilerinin yumuşamasıyla mümkün oldu. İlk konserlerini, kriz sonrası Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk buluştuğu gün olan 9 Ağustos 2016’da verdiler. Teplova bu süreci şöyle anlatıyor: “Konservatuvardaki festivale Türk müziğiyle çıkmak istedik. Son güne kadar emin değildik! Çok şükür halk ilgilendi, biletler tükendi.” Türk Halk, Sanat ve Klasik Müziği’nden pek çok eser çalan grubun Moskova’da 6 Ekim’deki ikinci konseri de, iki liderin 10 Ekim’deki İstanbul buluşmasının hemen öncesine denk geldi. Teplova, bu durumu gülerek, “Şans, bizim başkanlar ne zaman beraber olsa biz de sahnede oluyoruz” diye değerlendiriyor. Grubun, konserine Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım da katıldı.
'TÜRK MÜZİĞİYLE İŞ BULAMAZSIN DEDİLER'
Daria Teplova, Rusya’da Türk müziğiyle imtihanını şöyle anlatıyor: “Herkes, ‘Moskova’da Türk müziğiyle iş bulamazsın’ diyordu ama tam tersi çıktı. Politik olaylardan etkilendik. Müziğimize açıkça devam edemedik. Ama şimdi düzeldi. Burada çok opera sanatçısı var ve çoğu işsiz. Bize benzeyen müzisyenler çok olmadığından hep iş çıkıyor.”