Güncelleme Tarihi:
CUMHURBAŞKANLIĞI, darbe girişiminden 10 gün sonra dün saat 14.00’te kritik bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli ile görüşmesi yaklaşık 2 saat 40 dakika sürdü. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na dün ilk olarak, görüşmeden yarım saat önce “3 numaralı” protokol kapısından Başbakan Yıldırım giriş yaptı. Saatler 13.50’yi gösterdiğinde Kılıçdaroğlu, ardından da Bahçeli girdi. Erdoğan, liderler zirvesine HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı ise davet etmedi. Tüm gözlerin çevrildiği görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderleri “Geçmiş olsun ve hoş geldiniz” diyerek karşıladı. Saat 14.06’da başlayan kritik zirve sürerken, Cumhurbaşkanlığı’ndan sürpriz bir program değişikliği açıklaması yapıldı. Erdoğan’ın saat 18.00’de Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) üyeleriyle görüşmesi ertelenirken bunun yerine Bakanlar Kurulu’nun Saray’da toplanacağı açıklandı.
FİKİRLERİNİ SORDU
Cumhurbaşkanı’nın zirvede darbeye karşı tutumları ve duyarlılıkları nedeniyle liderlere teşekkür ettiği öğrenildi. Erdoğan’ın önümüzdeki dönemde atılacak adımlar konusunda liderlerden fikir aldığı ve darbe gecesinden bu yana yaşanan gelişmeler hakkında bir bilgilendirme yaptığı belirtildi. Zirveden ‘Ortak sorunlara karşı siyasi diyalog mekanizmasını etkin kullanma’ kararı çıktı.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, zirvenin ardından Başkanlık Divanı’nı toplayarak görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Bahçeli’nin zirvede “Asker itibarsızlaştırılmasın” uyarısı yaptığı öğrenildi.
HER ŞEYİ SÖYLEDİM
Kılıçdaroğlu’nun da görüşmeden sonra bir araya geldiği kurmaylarına, “Söylenebilecek her şeyi söyledim” dediği öğrenildi. CHP kulislerinde, görüşmeye ilişkin, “Siyasetin normalleşmesi adına olumlu bir görüşme yapıldı. bundan sonraki normalleşme adımlarının kolaylaştırılmasını sağlayacak bir görüşme oldu” yorumları yapıldı.
HDP NİYE DAVETLİ DEĞİL ELEŞTİRİSİ
Yıldırın, Saray’daki zirve öncesinde Kılıçdaroğlu’nu telefonla arayarak, darbeye karşı duruşu ve Taksim miting için teşekkür etti. Kılıçdaroğlu’nun bu görüşmede, Cumhurbaşkanı’nın HDP’yi zirveye davet etmemesine yönelik eleştirisini ilettiği belirtildi. Bu eleştirisini Saray’da da dile getirdiği öğrenilen Kılıçdaroğlu’nun, “Darbe girişimine karşı Meclis bildirisinde HDP’nin de imzası var. Davet edilmemeleri yanlış olmuştur. Bu, HDP’ye oy vermeyenlerin dışlanmış hissetmesine yol açabilir. HDP’nin de davet edilmesi siyasette uzlaşma kültürüne katkıda bulunurdu” görüşünü ilettiği bildirildi.
KILIÇDAROĞLU MKYK'DA BÖYLE DEDİ: MANİFESTOYU SUNACAĞIM
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan ile görüşmeye gitmeden önce MYK’yı topladı ve Saray’da hangi konuların, nasıl gündeme getirileceğini değerlendirdi. Kılıçdaroğlu’nun, MYK’da özetle şu değerlendirmeyi yaptığı öğrenildi:
“Taksim Meydanı’nda okuduğum ve orada bulunanlar tarafından kabul edilen, 10 Maddelik Taksim Manifestosu’nu görüşmemiz sırasında Sayın Cumhurbaşkanı’na da sunacağım. Türkiye’nin hızla kutuplaşmadan uzaklaşması gerektiğini aktaracağım. Darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı’nın Topçu Kışlası’nı gündeme getirmesinin yanlışlığını da anlatacağım. Darbeye karşı TBMM zemininde atılacak her türlü adıma tam destek vermeye hazır olduğumuzu vurgulayacağım ve Kanun Hükmünde Kararnameler yerine yasal düzenlemelerin TBMM’ye getirilmesini talep edeceğim. Devletin yapılanmasında siyasal yandaşlık, akrabalık, cemaatçilik tarikatçılık değil; bilgi, birikim ve deneyim gibi ilkelerin esas alınması gerektiğini kaydedeceğim.
SARAY’A GİTME AMACIM
Daha önce Türkiye’ye ilişkin hassas bir konu olursa Saray’a gideceğimi ifade etmiştim. Türkiye, şu anda tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşıyor. Burada CHP’ye ve herkese daha çok görev düşüyor. Biz bu konuda gerekirse görev de alacağız, risk de alacağız. Saray’a gidişimin amacı budur. Yoksa Saray’ı meşrulaştırmak değildir. Vatandaş 2002 yılında seçimle devleti AKP’ye emanet etti. Bugün yaşananlar bize gösteriyor ki, AKP de devleti cemaate emanet etmiş. Arkasında duran yaveri cemaatçi çıkanlar ben geçmişte ne yapmışım demeli.
MAĞDUR KOMUTANLAR DÖNSÜN
Balyoz, Ergenekon ve Askeri Casusluk davalarında mağdur edilen komutanların haklarının iade edilmesi gerekiyor. Cemaatçi olmadıkları mahkeme kararıyla tescillenmiş bu komutanların mümkünse görevlerine dönmelerinin yolu sağlanmalı. Onların cemaatçi olmadığı cemaat tarafından tescillendi.”