Erdoğan: Kurumlar arası çatışma yok

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Kurumlar arası çatışma yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2010 22:10

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Ben kurumlar arası bir çatışmanın olduğu kanaatinde değilim. Kurumları temsil edenlerin gönül dünyalarında bir çatışma varsa onu bilemem, ama kurumlar arası bir çatışma asla söz konusu değildir” dedi.

Başbakan Erdoğan, İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un davetlisi olarak Türkiye-İngiltere İş Forumu'na katılmak için İngiltere'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ve İngiltere arasındaki ilişkilerin her alanda başarılı bir şekilde sürdüğünü ifade eden Erdoğan, ziyaretinin bu ilişkileri daha ileri taşımak için bir fırsat olduğunu belirtti.

Erdoğan, bu çerçevede gerek ikili düzeyde gerekse bölgesel ve uluslararası alanda sürdürülen işbirliğinin derinleştirilmesi, yeni işbirliği alanlarının oluşturulması bakımından bu ziyaretin önemli olduğunu bildirdi.

İngiltere ile ortak değerler ve vizyona dayalı köklü ilişkilerin bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, son 8 yıl içinde de bu ilişkilerin çok daha iyi noktalara taşındığını söyledi.

“İngiltere, Avrupa Birliği üyeliğine, bu noktadaki sürece en kuvvetli destek veren ülkelerden biri olmuştur” diyen Başbakan Erdoğan, Kraliçe 2. Elizabeth'in 2008'in Mayıs ayında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin iki ülkenin ilişkilerine ayrıca bir derinlik kazandırdığını bildirdi.
Erdoğan, bakanların, milletvekillerinin ve bürokratların İngiltere'deki meslektaşları ile görüşmelerini sürdürdüklerini belirterek, her konuda yakın temas ve işbirliğinde bulunacaklarını belirtti.

Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu ziyaret esasen Türkiye ile İngiltere arasındaki işbirliği ve dayanışmanın göstergesini oluşturmakta. İlişkilerimizin dayandığı sağlam temeli de devlet politikasını da ortaya koymaktadır. Bu durum İngiltere parlamentosundaki Türkiye Dostluk Grubu üyeleri sayısının şu anda 140'ı aşmış olmasında da kendisini gösteriyor ve bu bizleri de memnun etmektedir.

İngiltere'de yaşayan 300 bin civarında Türk var. Bunlar da tabii ülkelerimiz arasındaki köprü vazifesini yerine getiriyorlar. Diğer taraftan 2009'da Türkiye'yi ziyaret eden 2,5 milyona yakın İngiliz turistin de aramızdaki dostluk bağlarını güçlendirdiğini söylemek isterim.

Türkiye'ye doğrudan yatırım yapan ülkelerin başında şu anda birinci sırada İngiltere gelmektedir. Çok sayıda İngiliz firması ki yaklaşık şu anda 2 bin 200 civarında İngiliz firmasının Türkiye'de yatırımı bulunmaktadır. Bunlar enerji, telekomünikasyon ve finans başta olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyorlar. İngiltere ile ticaret hacmimiz kriz yılı olmasına rağmen 2009 yılı sonu itibarıyla 7 milyar avro civarında gerçekleşmiştir.”

Başbakan Brown ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler yapacaklarını anlatan Erdoğan, ikili ilişkilerin yanı sıra AB müzakereleri ile ilgili sürecin de ele alınacağını bildirdi.

Kıbrıs sorunu ile ortak ilgi alanlarına giren birçok bölgesel ve uluslararası konuda görüş alışverişinde bulunacaklarını bildiren Erdoğan şunları kaydetti:
“Geride bıraktığımız Ocak ve Şubat ayları İngiltere ile ortak ilgi alanlarımızı oluşturan bölgesel ve uluslararası sorunlara çözüm çabaları bakımından özellikle yoğun geçmiştir.

Türkiye ve İngiltere'nin İstanbul ve Londra'da; Afganistan, Pakistan ve Yemen konularının ele aldığı bir dizi birbirini tamamlayan toplantıya ev sahipliği yaptığı hatırlanacaktır. Bu bölgelerde ortak vizyona dayalı çabalarımızın artırılması imkanlarını da tekrar değerlendireceğiz.

Kıbrıs'taki iki taraf arasında devam eden BM kapsamlı çözüm müzakereleri kritik bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Kıbrıs Türk tarafının attığı adımların aynı samimiyetle karşılık bulması durumunda kısa bir sürede adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması mümkündür. Biz bu hedefe iki liderin 23 Mayıs 2008 ortak açıklamasıyla üzerinde uzlaştıkları çözüm çerçevesinde tam destek veriyoruz.

Ayrıca Irak'ta 7 Mart 2010'da düzenlenen parlamento seçimleri de Irak'taki demokratikleşme ve istikrar çabalarının başarıya ulaşması açısından hayati önem taşımaktadır. Bu gelişmeler aynı zamanda Irak'ın mevcut sorunlarının siyasi uzlaşı temelinde ayrı bir öneme haizdir. Seçimler neticesinde Irak toplumunun tüm kesimlerinin temsil edildiği bir meclisin ortaya çıkmasını arzu ediyoruz. Hemen arkasından da Irak halkını bekleyen sorunları çözme noktasında hızla hareket edecek bir hükümetin de en kısa zamanda kurulmasını arzuluyoruz.”

SORULAR

Başbakan Erdoğan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'la ilgili iddialara ilişkin bir soruyu yanıtlarken, konunun gerekli merciler tarafından yakından takip edildiğini bildirdi.

Erdoğan, “İçişleri Bakanlığımız tabii bu tür konuları yakından takip ediyor. Bunlar yakından takip edildiği gibi bu tür haberler aynı zamanda yargıyı ilgilendiren de haberler. Öyle zannediyorum ki yargı da bu tür haberler çıktığı zaman bunları adeta bir suç duyurusu gibi kabul etmek suretiyle bunların üzerine gitmeli, çünkü ortada dolaşan rakamlar, haberler fevkalade öneme haiz. Adana sıradan bir ilimiz değil, çok çok önemli, büyükçe bir ilimiz” diye konuştu.
Olaylı biten İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Diyarbakırspor maçını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
“Bu konu tamamıyla Futbol Federasyonu ile alakalı bir konu. Buranın hükümetle yakından uzaktan alakası yok. Futbol Federasyonu'nun yetkili kurulları bunu görüşecek, müzakere edecek ve gerekli olan kararı da verecektir. Tabii bu tür tabloları yaşamak, görmek istemiyoruz bunlar bizi ayrıca üzüyor. Biz sporu, hele hele futbolu bir fairplay anlayışı içerisinde sürdürelim istiyoruz, ama fairplay'in hep lafını yapıyoruz, uygulamaya gelince daha bugüne kadar doğru dürüst bunu yaşayamadık, temenni ederim ki bundan sonra yaşarız.”

"1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin tasarıların önce ABD'de ve daha sonra İsveç'te kabul edildiğinin hatırlatılması ve Nisan ayı için öngörülen ABD ziyaretinin iptal edilip edilmeyeceğinin" sorulması üzerine Erdoğan, şu yanıtı verdi:

“Bugün Bakanlar Kurulu toplantımızdan sonra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e sordunuz, gerekli cevabı Cemil Bey de orada size en güzel şekilde verdi. Aynen o cevaptaki gibidir.

Bizim öngörülen bir ziyaretimiz ABD'ye yoktu, ABD'nin sadece bir daveti vardı. Bunlar zaten rutin davetlerdir. Ama bu davete Türkiye'yi temsilen bir arkadaşımız katılır, ama kimdir şu anda bunun tespitini yapmış değiliz.”

“Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ gazetelere yapmış olduğu değerlendirmelerde askeri sevkiyatla ilgili rahatsızlığını ve kurumlar arası iletişimsizlikten rahatsız olduğunu dile getirmişti. Sizce Türkiye'de kurumlar arası bir çatışma mı var ya da siz böyle düşünüyorsanız herhangi bir talimatta bulundunuz mu kurumlar arası iletişimin en azından daha da güçlenmesi konusunda?” sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

“Bu konu ile ilgili bugüne kadar benim çok açıklamalarım oldu. Ben kurumlar arası bir çatışmanın olduğu kanaatinde değilim. Kurumları temsil edenlerin gönül dünyalarında bir çatışma varsa onu bilemem, ama kurumlar arası bir çatışma asla söz konusu değildir. Her kurum Anayasa içerisinde, yasalar içerisinde kendisine tanımlanmış olan görev alanı içerisinde hareket ederse zaten hiçbir problem kalmayacaktır. Biz bu tanım içerisinde görevimizi ifa ediyoruz, kurumlarımızın da bu tanım içerisinde görevlerini ifa etmelerini istiyoruz. Kuvvetler ayrılığı ilkesinden; yasama, yürütme, yargı derseniz, bu konudaki açıklamalarımı zaten yaptım tekrar onun üzerinde durmayı da gereksiz buluyorum.”

Erdoğan, “Nevruz kutlamalarına katılacak mısınız” sorusunu yanıtlarken de böyle bir planlama olmadığını, ancak her yıl kendisinin ya da arkadaşlarının katıldığını söyledi.

Bu yıl için belirlenmiş bir programının olmadığını, olduğunda da açıklayacaklarını anlatan Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başta olmak üzere hükümet adına birkaç ilde katılanlar olacağını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!