Güncelleme Tarihi:
Başbakan Erdoğan, Kırgızistan Başbakanı Cantoro Satıbaldiyev ile baş başa görüştü. Erdoğan ve Satıbaldiyev heyetler arası görüşme öncesinde de iki ülke ilişkilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 2. oturumu vesilesiyle Bişkek'te bulunduklarını anımsatan Başbakan Erdoğan, toplantının siyasi boyutu olduğu kadar, iş adamlarını bir araya getirmesi bakımında da Türkiye ile Kırgızistan münasebetlerini daha üst düzeye çıkmasında önemli bir adım olacağını belirtti.
Erdoğan, “Kırgızistan ile iki kardeş ve dost ülke olmanın ötesinde kader birliği, gönül birliği yapmış iki ülkeyiz. Bağımsızlığını kazandığı 22 yıllık süreç içerisinde kalbimiz Kırgızistan'da atmıştır ve sıkıntılı anlarında, günlerinde Kırgızistan'ın yanında olmak her zaman bizim bir görev
telakkimizdir” diye konuştu.
Son dönemlerde Kırgız demokrasisinin başarısının Türkiye'yi geleceğe yönelik olarak umutlandırdığını kaydeden Erdoğan, geçen eylül ayında Kırgızistan hükümetinin çok kısa bir zaman içerisinde kurulmuş olmasının demokrasi açısından Kırgızistan'ın nereye geldiğini gösterdiğini söyledi.
Ekonomik ilişkilerde 2012 yılı itibariyle iki ülke ticaret haciminin bir önceki yıla göre 90 milyonluk artışla 302 milyon dolara yükseldiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, “Biz, 302 milyon dolarlık ticaret hacmini yeterli bulmuyoruz. Bizim en kısa zamanda 1 milyar dolarlık hacmi yakalamamız lazım. Bunu yapar mıyız? Bunu yaparız, yeter ki siyasi iradeler olarak bu kararı verelim” ifadesini kullandı.
Erdoğan, Kırgızistan'a 104 iş adamıyla geldiğini anımsatarak, iş adamlarıyla yapacakları toplantıda hükümetlerin duyduğu heyecanı onlara aktarma düşüncesinde olduklarını belirtti.
İki ülke iş adamlarının karşılıklı yatırım veya birlikte üçüncü ülkelerdeki yatırımlarının kardeşlik nişanesi olarak gerçekleşebileceğini ifade eden Erdoğan, iki ülke arasında Karma Ekonomik Komisyon, Kara Ulaştırma Karma Komisyonu ve İş Konseyi mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Karma Ekonomik Komisyon bünyesinde alt komisyonların ihdas edilmesinde çok büyük faydalar olduğuna inandığını kaydeden Erdoğan, 1996 yılında yürürlüğe giren Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmasının güncellenmesi, günümüz ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tekrar ele alınması gerektiğine işaret etti.
Türk Hava Yolları'nın İstanbul-Bişkek seferlerini geçen sene yaz aylarında arttırdığını hatırlatan Erdoğan, bu seferlerin Ulanbatur'a uzatılması ve İstanbul-Oş seferlerinin başlatılmasının Türkiye'nin bölgeyle ilişkilerine verdiği öneme işaret olduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan, kendisinin daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunu, Kırgızistan Başbakanı Satıbaldiyev'in de Oş Belediye Başkanlığı görevinde bulunduğunu hatırlatarak, “Bunlar ayrı önem taşıyor. Oş'un benim siyasi hayatımda önemli bir yeri var. İki kardeş şehirdir İstanbul ve Oş. Dolayısıyla bu süreci bizim çok daha farklı şekilde geliştirmemiz lazım” diye konuştu.
Pegasus Havayollarının da geçtiğimiz hafta İstanbul - Bişkek seferlerini başlattığını ifade eden Erdoğan, bu seferlerin de Bişkek ekonomisini canlandıracağına inandığını kaydetti.
Manas Havaalanı'na ilişkin çalışma ve projelerde Türkiye'nin tecrübelerini Kırgızistan'a aktarabileceğini anlatan Erdoğan, sağlık, eğitim, alt yapı, tarım ve sulama alanlarında da işbirliğini önemsediklerini belirtti.
"DOĞALGAZA OLAN BAĞLILIĞIMIZI 8 PUAN DÜŞÜRDÜK"
Kırgızistan'ın sularının bol olduğuna dikkati çeken Erdoğan, hidro elektrik santralleri kurulması konusunda da ortak çalışma yapılabileceğini belirterek, “Hidro elektrikten elde edilen enerjinin tüketimi noktasında fiyatlar uygundur. Bu suların boşa gitmesini seyretmek hakikaten doğru değildir. 10 yıl öncesine kadar ülkemizde böyleydi, ama biz iktidara geldikten sonra sularımızı iyi değerlendirdik. Şu anda doğalgaza olan bağlılığımızı 8 puan düşürdük. Bu konuda Kırgızistan'ın su kaynaklarını da iyi değerlendirmesi gerekir diye düşünüyorum” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, TİKA'nın Oş'taki okul, hastane ve temiz su temin projelerinin de tamamlanmasını büyük bir memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
Heyetler arası görüşmelerin ardından Türkiye ve Kırgızistan arasında hava ulaştırma, turizm, ormancılık alanında işbirliği anlaşmalarıyla TİKA ve Kırgızistan Hükümeti arasında yatırım mutabakat zaptı ve THY ile Kırgız Hava Yolları arasındaki işbirliği protokolü ilgili bakan ve genel müdürler tarafından imzalandı.
Başbakan Erdoğan, daha sonra Kırgızistan Parlamento Başkanı Asılbek Ceenbekov ile baş başa görüştü.
Erdoğan'a, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve bazı milletvekilleri eşlik etti.