Güncelleme Tarihi:
Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor
Erdoğan Salı günü Reuters haber ajansına verdiği röportajda, değişim içine girdiğini ve dünyanın en büyük 26’ıncı ülkesiyken sekiz yılda büyük aşama kaydettiğine dikkat çekti.
Başbakan, sekiz yıllık ilerleyişinde IMF’nin yardımını almadıkları gibi geride kalan borçlarını da 2012'de bitireceklerini söyledi.
Erdoğan, "IMF'ye 8 yıl önce, borcumuz 23.5 milyar dolardı, şu anda ise 6 milyar dolar. Zannediyorum 2012'nin sonuna doğru borçlarımızın tamamını kapatmış olacağız" dedi.
Haziran ayında yapılması beklenen genel seçimler öncesinde hükümetin ekonomi politikalarında disiplini gevşetmeyeceğini bildiren Başbakan Erdoğan,yabancı sermayenin, hızla yükselmekte olan menkul değerler piyasasından çok reel sektöre gelmesinin daha önemli olduğunu vurguladı.
Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu,dünyada da ekonomik büyüme hızında üçüncü sırada yer aldığını anımsattı.
FED’İ ELEŞTİRDİ
ABD’nin piyasaya daha fazla para aktararak ekonomiyi canlandırma kararının sonuçlarını nispeten az gelişmiş ülkelerin çekeceğini de söyleyen Erdoğan, Fed’in stratejisine eleştiri getirip getirmeyeceğine yönelik bir soruyu “Gücü olan ülkelerin böyle politikalar uygulamaları çok daha büyük bir tehlike oluşturuyor” diyerek cevapladı.
Fed, ikinci parasal gevşeme paketi olarak gösterilen son programında, 600 milyar dolarlık tahvil satın almak için para basacak. Bu hareketin, dolarda aşağı yönlü baskı yaratması ve yatırımcıları gelişmekte olan ülkelere yönlendirmesi bekleniyor.
Erdoğan, “Ülkeleri döviz baskısından kurtarmak için çözüm para basmak değil. Bu durum, az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde ters etki yaratacaktır… Bu adil bir yaklaşım değil ve Türkiye böyle bir şeyi kabul etmez” dedi.
Başbakan aynı zamanda, hem IMF hem de Dünya Bankası’nda bir takım yeni düzenlemelere gidilmesi gerektiğini ve şu anda küresel ekonomide yapılan tartışmaların, para politikaları için hangi kurun belirleyeceği olacağına ve altının rolüne odaklanması gerektiğini söyledi.
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da geçen hafta Fed’in stratejisinin fayda sağlamaktan çok zarar vereceğini söylemişti.
Erdoğan, gelişmiş ülkelerin mali disiplini göz önünde tutup, istikrar ve güven temelli mali politikalar uygulaması gerektiğine dikkat çekti.
*Bu yazı Reuters'ta "Turkish PM to air concern over Fed's QE2 at G20 summit" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için: http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet EkoNet'i Twitter'da takip etmek için: