Erdoğan’dan erken seçim ve 25 yaş sinyali

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan’dan erken seçim ve 25 yaş sinyali
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2007 01:13

Başbakan Tayyip Erdoğan, ilk kez "erken seçim" ve 25 yaş için Anayasa değişikliği sinyali verdi. Erdoğan, bugüne kadar "Zamanında yapılacak" dediği seçimleri Ağustos’a çekebileceklerini bildirdi.

Erdoğan, dün akşam Anayasa Mahkemesi’nin 45. Kuruluş Yıldönü nedeniyle Sheraton’da verilen resepsiyona Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’le birlikte geldi. Erdoğan, Gül ve TBMM Başkanı Bülent Arınç şu mesajları verdi:

ERDOĞAN: SEÇİMDEN KAÇMAYIZ AKP seçime hazır ama Türkiye’nin erken seçime ihtiyacı yok. Piyasaların şartları oluşursa, bir-iki ay sonra Ağustos’ta bakarız. AKP erken seçimden kaçmıyor.

25 YAŞ İÇİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ 25 yaşa seçilme hakkını erken seçimde kullandırabilmek için, Anayasa 67/son’da yeni bir anayasa değişikliği gerekir. Eğer buna diğerleri de destek verirse biz buna da varız.

KEŞKE 5 YILDA BİR SEÇSEK Keşke Anasaya uygun olsa da 5 yılda bir cumhurbaşkanlığı seçimi yapsak.

GÜL: 367 ENDİŞEM YOK Benim siyasi partilere ziyaretimin 367 ile bir ilgisi yok, böyle bir endişem de yok. Bu, demokrasinin bir gereği. Bu anlayışım eğer seçilirsem nasıl bir yapıya sahip olacağımı da ispatladı. Eğer benim aksi yönde bir düşüncem olsaydı, bu konudaki görüşünü net olarak açıklayan ana muhalefet partisine bile gitmezdim.

ARINÇ: İÇ TÜZÜĞÜ UYGULARIM İlk turda İçtüzük ne derse, o olacak. Ona bağlıyım. İçtüzüğün 57. maddesinde ’Başkan oturumu açar, çoğunluk olup olmadığına bakar, tereddüt ederse, yoklama yapar’ deniyor. Tereddütü olan varsa, yoklama yapılır. Üye tam sayısı 550 milletvekili üzerinden hesaplanır. Cumhurbaşkanı’nı bu Meclis seçecek.

GÖNÜL SAVUNMASI Vecdi Gönül’ün aday gösterilmesini ben engellemedim. Hepsi benim arkadaşım. Gönül, böyle bir göreve layık. Beşir Bey de layık. Bunların hepsi benim arkadaşım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!