Erdoğan da Ergenekon'da "sanık"

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan da Ergenekonda sanık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2008 14:00

CHP lideri Deniz Baykal partisinin grup toplantısında konuşuyor. İşte konuşmasından satırbaşları;

Haberin Devamı

- Çok acı bir terör saldırısının hemen arkasından bir araya geldik. Gerçekten uzun süredir unutmak istediğimiz bir saldırının İstanbul’da karşımıza çıktığını gördük. Bir kez daha terör üzerinde düşünmek gerektiği şansını elde ettik.

- Asıl önemli olanı böyle bir terör olayının aniden ortaya çıkabileceğini görmüş olmamız. Bu defa karşımıza çıkan terör, doğrudan halkı hedef aldı. Hedefi sadece masum insanlardı. Bu yönüyle terör saldırılarının en acımasızıdır. Tesadüfen ölmediler. Başka insanlar olabilirdi. Karadeniz’de olabilirdi, Güneydoğu’da olabilirdi. ‘Masum insanları öldüreceğiz’ dediler. Bunun altında çaresizlik acizlik yatıyor.

- 5’inci katta ev. İlk patlamanın ardından balkona çıkıyor ikinci patlamada kızcağız ölüyor. Buna tanık olan aile, komşular hepimiz…
Öyle anlaşılıyor ki birileri bunu Türkiye’ye yaşatmak istiyor. Kim bunlar niye yapıyorlar bunu sorgulayacağız. Karşımızdaki kim bunun adını koymak zorundayız.

Haberin Devamı

- "Adını söylemeyelim propagandasını yaparız”, onun için değil lanetlemek için adını koyalım. Yoksa sen bunları lanetlemek mi istemiyorsun?

- Güvenlik güçleriyle görüştük. Adres PKK. Anafartalar’daki ve Diyarbakır’dakilerle aynı.

- Terör örgütü son üç saldırıyı sahiplenmedi. Hatta biz yapmadık dedi. Demek ki yeni bir şeyle karşı karşıyayız. Ortaya çıkan tepki karşısında sahiplenemiyorlar.

- Toplum bunun için ortaya çok büyük bir tepki göstermeli. Terörün doğal karşılanmasına fırsat verilmemeli. Sıradanlaşırsa çok kötüdür.

- Bu olay toplumda derin bir tepkiye yol açtı. Medyamız bu acıya sahip çıktı. Medyamızı kutluyorum. Ama bu hepimizin sahip çıkması gereken bir şey.

- Bu saldırıyı hazmetmeyelim. Teröre kimsenin sahip çıkamayacağı bir ortam yaratalım.

- Kim yanlış yapıyorsa ona sahip çıkmayalım. Her siyasi görüşten insan bu olayı kınadığını kararlılıkla ortaya koymalıdır. Toplumu tahrik etmek gibi bir amacımız yok.

- Terör böyle tecrit edilir böyle mahkum edilir. Ona ‘Ben ne yaptım’ diye düşündürecek bir tepki ortaya koymalıyız.
Kimse bunu yapanlardan korkmamalı.

Haberin Devamı

- Enflasyonun yükseldiğini Merkez Bankası bile kabul etti. AKP enflasyonu çift haneli bir düzeye getirdi. Büyüme oranı yükselecek. Gizli işsizlik arttı. Yabancı sermaye girişi yarı yarıya azaldı. Bu arada Başbakan cari açık ne olacak diye şikayet etmeye başladı. Cari açık finanse edilebildiği sürece sorun yok diyorlar. Önemli olan o finansman nasıl yapılıyordu. Türkiye’ye giren sıcak parayla karşılanıyordu. Faiz ödenmek zorunda kalınmıyordu. Şimdi bunlar yok, paralar çekilince faizle borçlanıyoruz.

- Yüksek faiz, düşük kur politikası yüzünden oluyor bu. Yabancı sermayeye buraya göre çekmek için yapıyorsun. Senin halkın ne oluyor. Önemli değil. Çünkü ekonomiyi başkalarına göre ayarlıyorsun. Faizleri yükselterek insanını batırıyorsun. Dünyanın en yüksek faizini verdiğin için cari açığın artıyor.

Haberin Devamı

- Ergenekon iddianamesi açıklandı. Kamuoyunda tartışılıyor. Bölük pörçük basına yansıtılan bilgiler iddianamenin niteliğini ortaya koydu. İddianameyi gördükten sonra kanımız pekişti. Yeni bir unsur somut bir kanıt yok. O dedi bu dedi. Ne var bunlarda dedikodu, çekiştirme. Hiçbiri suç teşkil etmeyen unsurlar. Bu biri bizi gözetliyor evinin tutanağı. Ayrıca statik hesabı tutmuyor. Tumturaklı bir adı var. Bazıları yönetici, bazıları üye. Ama bazıları birbirini tanımıyor. Kuruluş unsuru ne. Falanın cebinde filanın bilgisayarında çıktı. Hepsinin ortak bir noktası var: “AKP gitsin” diyorlar. “AKP laikliği tehdit ediyor” diyorlar.

- Başbakan davanın savcısıyım diyordu. Ama anlaşılıyor ki sanıklarından biriymiş. Çünkü iddianamede Ağar’a 60 milyon dolar rüşvet verdiği yazıyor. Ya iddianameye karşı çıksın ya da verdim desin yargılansın.

Haberin Devamı

- İddianameye göre örgütün köklü bir geçmişi var ama MİT'in bile bundan haberi yok.

- İddianamede deniyor ki; Danıştay cinayetini bireysel olarak bir kişi işlemedi. Davanın en  önemli kriminal boyutu, Danıştay saldırısı gibi gösteriliyor.

- Danıştay saldırısı örgütün işi iddiası ciddi belgelere dayanmıyor.

- İyi niyetli bir savcılık bütün belgeleri araştırıp öyle ilan eder.

- Sen Savcı olarak o hesaplara yatan paraların nerelerden geldiğini sordun mu?

- Alparslan Arslan'ın babasının hesabına kimin para yatırdığı neden tespit edilemiyor?

- İyi niyetli iddianame hazırlayan biri bunu soracak, cevabını alacak.

- Tabi bu arada biz de payımızı almışız

- Başbakan, Danıştay cinayetinin hemen ardından 'bu bir derin komplodur. İçinde Baykal da vardır' demişti. Bunu anlamak mümkün değil.

Haberin Devamı

- Şimdi ilk defa iddianameden benimle de ilgili bir suçlama yapılıyor. Neymiş bana ve Olcay'a birileri para getirmiş bir kaç kez. Niye verilmiş peki bu paralar? Bir teşvik belgesi çıkarılacakmış. Teşvik belgesi çıkarmak için Baykal'a ihtiyaç yok ama nedense verilmiş diyor.

- Bu kimin iddiasıdır

- Mülakat şeklinde yazılmış. Adresler yanlış, söylenenlerle bağlantısı yok. Her şey gerçek dışı. İddia zırva...

- Bununla Ergenekon arasında nasıl bir bağlantı var

- Bana gönderildiği para benim bir hizmetimin karşılığı değilmiş. Şimdi merak ediyorum o teşviği almışlar mı? Almamışlarsa benden parayı istemişler mi? Ben resmi makamdaki herhangi bir devlet yetkilisine gidip 'bize bi teşvik lazım' demiş miyim ya da yetkili bir temsilciye telefon açmış mıyım...

- Bunlar ben siyasi yasaklıyken devletin içinden iş götüreceğim. Başı dertte olan bana gelecek. Olcay'a telefon açtım 'Nerde bu paralar.Unutmuşsundur belki nereye koyduğunu' dedim. Bu zırva.. Bu lafı söyledin mi bırakamazsın gereğini yerine getireceksin.. Bunun gereğini yerine getirmek için ne gerekiyorsa yapacaksın. Ben bir süredir bu dokunulmazlık kalksın diyorum.

- Bak artık benim hakkımda da bir iddia var. Senin hakkında da var. Gerçi iddialar arasında fark var. Seninki de kalpazanlık, evrakta sahtekarlık var. Kimin söylediği, neye dayanarak söylendiği belli olmayan bir rüşvet iddiası var. Bende yetki mi var, siyasi yasaklıyım..Kim bu iddianın sahibi yok.

- Teklifi yineliyorum. Hiç uzatmayalım. Meclis tatile girmeden senin ve benim dokunulmazlıklarımı kaldıralım.

- Bir süre önce kızım Aslı'nın İsviçre'deki hesabına 1 milyon dolar yatırıldığı söylendi. 'Bir tek dolar, euro yatırıldığını kanıtla ben her şeyi yapmaya hazırım' dedim. Ses çıkmadı

- Sonra bir sanatçıyla ilgili iddia ortaya atıldı. Yargıda o işi bitirdik. Şimdi de bu.

- Bu iddianame darbe iddianamesi değildir. Bu bir terör örgütü iddianamesidir.

- Susurluk'un içyüzüne girilmiyor, Dink, papaz cinayetlerinin kimlerin himayesinde şekillendirildiği konusuna hiç girmiyor, generallerin darbe günlükleri olayının üzerine gitmeyi aklının ucundan geçirmiyor. Neymiş terör örgütü varmış ama bu bildiğimiz terör örgütü değildir. Bu Ergenekon denen örgüte yönelik olarak yetkililerin harcadığı mesai PKK'nın girişimine yönelik harcanmış olsaydı belki de Güngören'deki olayı yaşamış olmazdık

- Adliye ve yargıçlarımıza güveniyorum. Gerekeni yapacaktır.

- Anayasa Mahkememiz gereken şekilde değerlendiriyor. Bizim değerlendirme yapmamıza gerek yoktur.

- Türkiye'de hukukun işlemesinden demokrasiye zarar gelmez.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!