Güncelleme Tarihi:
Başbakan Erdoğan, Rize'nin Güneysu ilçesinde bazı tesislerin toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan, Şehit Kemal Mutlu Anadolu Öğretmen Lisesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, hükümetin icraatlarını anlattı.
AK Parti iktidarında atılan adımlardan örnekler veren Erdoğan, şöyle konuştu:
“Ben, kökü asırlar öncesine uzanan bir medeniyetin mirasçıları olan bu büyük millete daima inandım, daima güvendim ve yola bu inançla çıktım. Bu ülkenin en büyük gücü insanlarıdır. İnsanlarının birlik ve beraberliği, dostluk ve kardeşliği, zorluklar karşısında gösterdiği azım ve sebattır. Bizler kökü mazide olan bir milletiz ve mazide olan bu kök çok bereketli bir köktür. Bununla bizler hakikaten Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettiği o muasır medeniyetler seviyesinin üstüne kararlılıkla yürüyoruz ve bu hedefe ulaşacağız.”
“TÜRKİYE BİR ÜMİTLER VE FIRSATLAR ÜLKESİ”
Göreve geldiklerinde kişi başına milli gelirin 3 bin 300 dolar olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, bu rakamın şu anda 9 bin 330 dolara ulaştığını dile getirdi.
GSMH'nin de 230 milyar dolardan 659 milyar dolara çıktığını belirten Erdoğan, bu rakamların Türkiye'nin dünyada oturduğu yeri gösterdiğini ifade etti. Türkiye'nin, dünyanın 17'inci, Avrupa'nın da 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu vurgulayan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bakınız daha 6 yıl bile olmadı. 2002 yılında bu ülke beceriksiz yönetimler elinde krizlerden krizlere sürükleniyor, uçurumun kıyısında dolaşıyordu. Bir de Türkiye'nin bu günlerine bakın. O ağır kriz günlerini geride bırakmış, dünya şu anda ekonomik krizle çalkalanırken hamdolsun Türkiye buna direniyor.
İşte ortada. Hamdolsun milli bankamız Merkez Bankası'nın kasasında biz göreve geldiğimizde 26,5 milyar dolar vardı döviz rezervi olarak. Şimdi 74 milyar dolar döviz rezervi var. Nereden nereye geldik. Bunlar durup dururken olmadı. Gayretle oldu, çalışarak oldu, dünyaya açılarak oldu.
79 senede 36,5 milyar dolar ihracatı olan bir Türkiye... Ama şu anda son rakamı veriyorum size geldiğimiz nokta 117,5 milyar dolar ihracatı olan bir Türkiye. Bunlar Ankara'ya mahkum olacak bir iktidarın, Ankara'ya mahkum olacak bir hükümetin yapacağı işler değil.
Vatandaşlarımızın kafalarını karıştırmak, bu parlak tabloyu görünmez hale getirmek için uğraşanlara rağmen, Türkiye bugün gücüyle, dinamizmiyle örnek gösterilen bir ülke.
Türkiye'yi sürekli olarak felaketlerle birlikte düşünenler bilsinler ki o kabuslarını asla bu milletin gerçek yüzü olarak inandıramazlar. Türkiye'yi siyasi ömürleri boyunca felaketlere sürükleyen anlayışların bu millete nasıl bir atılım gerçekleştirdiğini zaten onların anlamasını beklemiyoruz. Ama onların dışında herkes bugün özellikle ülkemizin 2002 Türkiye'sinden ne kadar ileride olduğunu gayet rahat görebiliyor. O Türkiye bir kabuslar ülkesiydi. Bu Türkiye bir ümitler ve fırsatlar ülkesi.”
“PUSLU HAVADA SİYASET...”
Atılan bu adımların durup dururken olmadığını, bir anlayış ve ufuk sayesinde gerçekleştiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, devlet ve millet kaynaşması ile el ele vererek projelerin hayata geçirildiğini söyledi.
Daha iyisi ve güzeli olacağını, Türk milletine de bunun yakışacağını ifade eden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“O kahır yıllarının yükünü siz taşıdınız. Bedeliniz siz ödediniz. Yavrularımız ödedi. O günlerle bu günlerin farkını da en iyi sizler biliyorsunuz. Türkiye için istikrarın ne demek olduğunu en iyi sizler biliyorsunuz.
Bu ülkenin her şeyi var. Bu milletin her şeyi aşacak, her zorluğu yenecek, her hedefe ulaşacak gücü, potansiyeli, zenginliği var. Uzun yıllar boyunca kifayetsiz yönetimler, işler her yoluna girdiğinde ortaya çıkan kriz tacirleri ve menfaatlerini bu ülkenin istikrarsızlığına bağlayanlar, bu ülkenin büyük hedeflere yürümesine engel oldular. Ne zaman bu ülke milli iradenin gösterdiği yönde ilerlemeye, büyük mesafeler almaya başlasa birileri bundan rahatsız oldu. Neden rahatsız oldular? Çünkü onlar Türkiye'nin istikrarsızlığından, demokrasinin ve siyasetin zaafa uğramasından besleniyorlar, nemalanıyorlardı. İşlerin yolunda gittiği her ortam, işlerin yolunda gittiği bir Türkiye onların istediği bir Türkiye değildi.
Bilesiniz ki, büyüyen, üreten, insanlarına refahın kapısını açan, istikrarını sürdüren, demokrasisini işleten, özgürlüklerle yaşayan bir Türkiye onları her zaman rahatsız ediyordu. İşte bugün de rahatsız oldular. Bugün de bunun rahatsızlığını duyuyorlar.
Yapılan bozarak, işleyeni durdurarak, bu ülkenin genç insanlarının hayallerini ve umutlarını kırarak Türkiye'yi yeniden istikrarsızlığın hüküm sürdüğü bir ortama geri döndürmeye çalışıyorlar. Çünkü onlar temiz havada nefes alamıyorlar. Çünkü onlar puslu havada siyaset yapmaya alışmışlar. Sıkıntı burada... Kendi kazançları için Türkiye'nin kaybetmesine rıza gösteren bu siyaset tüccarlarını artık milletimiz çok iyi tanıyor ve çok iyi biliyor. Bu siyaset tarzı, bu mücadele tarzı çağdaş dünyaya yakışmıyor.
Şunu herkes bilsin ki 2002'den bu yana çok şey değişti. Artık bu karanlık senaryolar, bu milletin medeniyet yürüyüşünü asla yolundan çeviremez. Hiç kimse Türkiye'nin refaha, umuda, aydınlığa yönelen rotasını değiştiremez.
Türkiye'nin aydınlığa doğru yürüyüşü ne benim, ne partimin, ne hükümetimin davasıdır. Bu dava milletin davasıdır. Biz o iradeyle hareket ediyoruz. Bu partiyi ben kurmadım. Bu partiyi Hasan, Hüseyin, bir iki kişi kurmadık. Bu partiyi millet kurdu. Milletin iktidarı da onun için çok kısa zamanda geldi. 16 ay sonra iktidar geldi yüzde 34,4 ile... Arkasından yüzde 47... İktidardayken yüzde 47...”
“SULAR ASLA YOKUŞA AKMAZ”
Erdoğan, 81 ilin 80'inden milli iradenin AK Parti'ye yetki verdiğini ve “Bizi siz yönetin” dediğini ifade ederek, aldıkları yetkiyle Türkiye'yi bölgesel, etnik ve dinsel milliyetçilik yapmadan yönettiğini kaydetti.
Omuz omuza verilmesi ve “Her şey Türkiye için” denmesi durumunda Türkiye'yi kimsenin tutamayacağını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
“Şunu herkes bilmelidir ki sular asla yokuşa akmaz. Bu yürüyüş milletin yürüyüşüdür. Bir bütün olarak Türk milletinin yürüyüşüdür. Biz her zaman şunu söyledik. Bizim siyasetimizin temeli millet iradesidir. Bizim istikametimiz milletin istikametidir. Bizim muradımız milletin muradıdır ve bu istikamette de yolumuza devam edeceğiz.
Kim fikir yerine, çözüm yerine, proje yerine sürekli laf üreterek, gerilim üreterek eğer bir şeyler yapmaya çalışıyorsa bana zarar vermez; ülkeme zarar verir.
Ben diyorum ki, ey muhalefet bir şey yapmak istiyor musun, iktidar yarışına ortak olmak istiyor musun? Ne yapacağını söyle... Sürekli olarak olumsuzlukların adresi olma. Gel, bize de yardımcı ol. De ki; 'şurada yanlışınız var' ama doğrusu şu... Doğrusunu söyle, eğer biz bunu yapmıyorsak git bizi halka şikayet et, halka anlat... Ama kalkıp da bir gün bize bir reçete sunamadınız. 'Şu sıkıntı var. Şunu şöyle yaparsanız bunda Türkiye başarılı olur' diyemediniz. Reçeteleri yok ki, böyle bir dertleri yok ki. Dertleri her zaman gerilimden yana olmak.”
YAŞ ÇAY
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün açıklanan yaş çay alım fiyatının enflasyonun üstünde bir rakam olduğunu söyledi.
Erdoğan, Güneysu Şehit Kemal Mutlu Anadolu Öğretmen Lisesi'nde düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada eğitim ve sağlık konularında attıkları adımlara değindi.
Ekonomide “Bugün ne yapmamız lazım ne yapmamız gerekir ki dünya ekonomileri içinde ilk 10 girelim?” diye düşündüklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, “Zira Cumhuriyetimizin 100 yıl kutlamalarını ilk 10'un içerisindeki Türkiye olarak yaşamak istiyoruz. Bunun için bir gayret, bir çaba, bir üretim gerekiyor ama bunun için de dertli olamak gerekiyor, bunlarda bu dert yok” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, konuşmasında eğitim alanında yaptıkları icraatlardan örnekler verdi. Türkiye genelinde 115 bin derslik yaptıklarını kaydeden Erdoğan, “Bu okullarda inşallah Türkiye'ye kara gün göstermeyecek nice kuşaklar yetişecektir. Ben bu kuşaklara çok ama çok güveniyorum” dedi.
Hükümet olarak, gençleri en iyi şekilde yetiştirmeye ve okulları en iyi seviyede donatmaya büyük önem verdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, “Çocuklarımızın zihni açık, ufku açık bireyler olması Türkiye'nin geleceğidir, kurtuluşudur” diye konuştu.
Eğitim konusunda annelere yaptıkları yardımı anımsatan Erdoğan, “Çünkü eğitime çok büyük önemi veriyoruz. Zira Türkiye demokratik laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal bir hukuk devleti olmanın gereği de zaten budur. Onun için biz her yıl okullar açıldığında sıraların üstüne kitapları koyuyoruz” dedi.
Bu atılan adımların modern devletin gereği olduğunu anlatan Erdoğan, daha da iyi günlere hep birlikte azim ve kararlılıkla koşacaklarını ifade etti.
Havanın yağmurlu olduğunu anımsatan Erdoğan, törene katılanlara “Sizlerle sohbetin tadına doyum olmaz. Tabii havanın güzelliğine de doyum olmuyor. Sizler şemsiye altında, ben ise muhafazalı bir yerdeyim. Onun için yavrularımıza 'sınıflara girin' dedik, sınıflara girmeyi kabul etmediler. Onları da gözlerinden öpüyorum” diye seslendi.
Temeli atılan ve açılışı yapılan her okulun kendisine büyük bir heyecan ve ümit verdiğini belirten Başbakan Erdoğan, konuşmasında Rize'ye yapılan yatırımlardan örnekler de verdi.
AK Parti iktidarı döneminde, Rize'de yıllarca sürüncemede bırakılmış ve yarım kalmış ne kadar iş varsa tamamlamaya çalıştıklarını kaydeden Erdoğan, yılan hikayesine dönen Karadeniz Sahil Yolu'nun da tamamlandığını dile getirdi.
Amaçlarının, Rize'yi çay ile geçinen bir il olmaktan çıkarmak olduklarını belirten Erdoğan, Rize'yi sanayi, kültür ve turizm kenti haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Konuşmasında yerel mimarinin önemine de değinen Başbakan Erdoğan, “Yerel mimarinin dışında, beton yığınlarıyla ülkemizi adeta işgalci bir zihniyetin esiri haline getirmememiz gerekir” dedi.
Yerel mimarinin hakim kılınması gerektiğini anlatan Erdoğan, bunun o illeri çekim alanı haline getireceğini dile getirdi.
Rize'ye 15 bin kişilik yeni stadyum yapıldığını da hatırlatan Erdoğan, stadyum inşaatının yılbaşına kadar tamamlanacağını ifade etti. Rize Spor'un önümüzdeki yıldan itibaren maçlarını yeni stadyumda oynayabileceğini kaydeden Başbakan Erdoğan, “inanıyorum ki Rizespor gelecek yıl tekrar Süper Lige dönecektir.
Bugün açıklanan yaş çay alım fiyatına da değinen Erdoğan, “Enflasyonun üstünde bir rakam açıklanmış oldu” dedi. Çay üreticilerinin paralarını ÇAYKUr'un gecikme yapmaksızın ödediğini belirten Erdoğan, çay sektörünün yeniden yapılandırılması çalışmalarının da bizzat takipçisi olduğunu ifade etti.
“KEMAL MUTLU, ANNEMİN DEDESİDİR”
Başbakan Erdoğan, yapılan okullardan birine annesi Tenzile Erdoğan'ın dedesi Kemal Mutlu'nun isminin verildiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Kemal Mutlu'nun ismini buraya vermeleri beni ayrıca mutlu etti. Özellikle çok anlamlı bir dönemde verdiler. Annemin dedesidir ve Sarıkamış şehitlerindendir. Anlatırlardı... Derlerdi ki, 'Biz, Kemal'i tüfeğine sarılmış olarak donmuş gördük ve kirpiklerinden, gözlerinden akan yaşların adeta buz parçası olduğunu gördük. Orada öyle donmuş, şehit olmuş' dediler. Arkadaşlarım da bana böyle bir sürpriz yaptılar.”
“BU MİLLET KÜLLERİNDEN TEKRAR DOĞAN BİR MİLLET”
Başbakan Erdoğan, Güneysu'dan Sarıkamış'a gidip de dönemeyen 40-50 şehit bulunduğunu ifade ederek, konuşmasına şöyle devam etti:
“Şimdi arkadaşlarımız araştırmaları yaptırıyorlar. Düşünün, buradan Sarıkamış'a... Bu millet böyle bir millet, küllerinden tekrar doğan bir millet. Onun için bu milletin evlatları onları hiçbir zaman unutmadı, unutmuyor. Ne dedik 'Ey şehid oğlu şehid isteme benden makber sana ahuşunu açmış duruyor peygamber' ve bu yolculuğu hep böyle yürüttük, böyle yürüteceğiz.”
Erdoğan, hem yerel mimariyle örtüşen hem de modern bir şekilde inşa edilen okulda yarının özgüveni yerinde, güçlü öğrencilerin okuyacağını söyledi.
Başbakan Erdoğan, okulu yaptıran Halit Cıngılloğlu ve ailesine de teşekkür etti. Erdoğan, konuşmasının ardından bazı tesislerin ortak açılışını yaptı.
TÖRENDEN NOTLAR
Yoğun yağış altında geçen toplu açılış töreninde, üzerinde “Milyonları hiçe sayamazsınız, bu halkı başsız bırakamasınız” pankart açıldı. Gençler “Beraber yürüdük, beraber ıslandık biz bu yollarda” şarkısını söylediler.
Konuşmanın ardından sınıfları gezen Başbakan Erdoğan, “Okuyun, okuduğunuzu mutlaka düşünün, düşündüğünüzü mutlaka hayata uygulayın, bu da yetmez mutlaka neticelendirin” dedi.
Törene, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Keçiören Belediyesi Başkanı Turgut Altınok ve diğer yetkililer katıldı.
Başbakan Erdoğan, daha sonra, okulun bahçesinde sembolik olarak kurulan darağacına asılı bir sigara maketini inceledi, Sigara ve Uyuşturucu ile Mücadele Derneği yetkililerinden bilgi aldı.