Erdoğan: BBC savaşı biliyor muydu

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: BBC savaşı biliyor muydu
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 19, 2009 10:18

Başbakan Erdoğan, Brüksel'de Toplum Merkezi'nde önemli açıklamalarda bulundu. İşte konuşmasından satırbaşları:

Haberin Devamı

- Gazze’de yaralananları ziyaret ettim, kendilerinden dinledim. Yanmış bedenleri gördüm. Bunların içerisinde bir aylık çocuğunu kaybedeni de gördüm. Anne feryadını da orada yakından dinleme fırsatını buldum.

 

- Altyapısı tamamen yok edilen bir Gazze var şimdi. Bunlar yeni değil. Zaman zaman Filistin’de takip ettiğimiz şeyler olmuştur. Sonra bir araya gelmez suretiyle, alt yapıyı nasıl düzenleriz demişler, bazı adımlar atılmış fakat bunlar da netice vermemiştir.

 

- Biz de Türkiye olarak burayla sıkı irtibatı olan bir ülke konumundayız. Bütün bunları yaparken bölgedeki sorumluluğumuzu, batı ülkeleriyle beraber yürütme gayreti içerisinde olduk.

 

Haberin Devamı

- Fakat masum insanlara karşı hiçbir saldırının tasvip edilecek bir yanı olamaz. Bu hangi dinden olursa, hangi mezhepten olursa olsun bunlara tahammül etmek mümkün değildir.

 

- Biz Türkiye olarak buraya yaşanan trajediye seyirci kalamayacağımız için yoğun diplomatik temaslarda bulunduk.

 

- Fakat bir gerçeği burada ifade etmem lazım. Bölgede her ülkeyle münasebeti olan tek ülke biziz.

 

- İsrail’le anlaşmalar protokoller var. Bütün bunlara rağmen niçin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı böyle konuşuyor dediği zaman, önce insan sonra Başbakan olmamdan kaynaklanıyor.

 

- Gürcistan’da da aynısını olurdu. İnsani yardımı ilk gönderen biz olduk. Şimdi Gori’de konut yapıyoruz.

 

- Bizim Hıristiyan - Müslüman ayrımımız yok. Burada da bunu yaptık.

 

- İsrail son olarak tek taraflı ateşkes ilan etti.

 

Haberin Devamı

- Kapılar açılmadı kapılar yine kapalıydı. Tecrit edilmiş bir kamp görünümünde olan bir Gazze var. Burada basın mensubu arkadaşlarım var. Filistin’e Gazze’ye giriş çıkış yapan olmuştur.

 

- Filistin’e gittiğimde yarım saat bir başbakan olarak bekletildim. Sorulduğunda 'güvenliği için' denildi.

 

- Özgürlüklerin konuşulduğu bir dünyada özgür bir devletin yapılanması için dünya nerede, Cenevre Sözleşmesi nerede diye ben kendi kendime soruyorum ve bu sorunun cevabını bulmaya çalışıyorum.

 

- Medya mensuplarına özellikle bir şey hatırlatmak istiyorum. BM Güvenlik Konseyi karar aldı, ABD çekimser, 14 ülke hemen imzasını koydu.

 

- İsrail ne dedi? 'Tanımıyorum' dedi. Reddetti. Ama biz biliyoruz ki BM Güvenlik Konseyi kararları bağlayıcıdır.

 

Haberin Devamı

- Ama bu ilk değil ki yüze yakın kararı İsrail tanımamıştır. Şimdi böyle bir tablo içerisinde bunlar acaba yazılıp çizilebiliyor mu?

 

- Medya denince aklıma benim hür özgür düşünce geliyor. Yani sipariş üzerine çalışan bir anlayışı düşünemiyorum. Onun için bu konular dünya gündemine girmesi gerektiğini düşünüyorum.

 

- Biz hep bu çağrıyı yaptık. Filistin de bir seçim neticesinde iktidara gelen bir parti vardı. Peki bu bölgede eğer bir demokrasiye geçiş sağlanacaksa o zaman buna yönelik olarak sandıktan çıkan neticeye, orada yaşayanlara saygı duymak gerekemez mi ?

 

- Yoksa demokrasiyi deÂmi güdümlü hale getirelim? Bir yandan demokrasi diyeceksiniz, bir yandan oradaki halkın iradesine sahip çıkmayacaksınız. Olur mu böyle ÅŸey?

 

Haberin Devamı

- Seçimi kazanan partinin parlamento başkanından tutun milletvekillerine kadar hepsi İsrail tarafından tutuklanmıştır.

 

- Eğer biz serbest bırakacak olursak Mahmud Abbas bundan çok rahatsız olur. İyi de biz bu seçimleri Mahmud Abbas sevinsin diye bu seçimleri yapmadık ki?

 

- Bugün kazanan yarın kaybedebilir, bizim sandığa saygımız olduğu sürece o işe saygımız olabilir.

 

- Efendim bunlar radikal. Merkeze çekelim. Onları köşeye sıkıştırmayalım. Ne kadar köşeye sıkıştırırsak aşırılık o kadar fazla gelir.

 

- Hadi buyur gel başar dediğimiz zaman başarırsa başarır. Anlamıyorlarsa geldikleri gibi giderler.

 

- Tayyip Erdoğan ülkeyi yönetemez diyorlardı. Halkımı karaladılar. Neler yazdılar neler çizdiler.

 

Haberin Devamı

- Halkım için göbeğini kayışaynlar dediler, cahil dediler, anlamaz dediler.

 

- Demokrasi kaymak takımın yada elitlerin tercihleriyle ortaya konulan bir şey değildir.

 

- Yani siz köleyle efendiyi insan noktasında ayırt edemezsiniz.

 

- Ben bir baÅŸbakan olarak millete hizmeti efendilik olarak deÄŸil, ben millete hizmetkar olduÄŸumu ifade ettim.

 

- Yolculuğumuzu böyle sürdürüyoruz.

 

- Olmert şimdi de kalktı. 'Elde olmayan sebeplerle çocuklar da sivillerde öldü bundan dolayı da özür dilerim' dedi.

 

- Böyle bir şey olur mu. Önce bunun bir çek edilmesi gerekir. Bütün televizyonlarda izliyoruz. O inasnların sersefil hale geldiğini görüyoruz.

 

- İnsan olarak buna tahammül etmek mümkün değil ve kalıcı bir barışın sağlanması için hepimiz birlikte çaba göstermemiz lazım.

 

BBC BİLİYOR MUYDU? 

 

- Dünya ve Avrupa basınına çok iş düşüyor.

 

- Gürcistan meselesinde, benim gizli ajandam yoktur ben açık çalışırım.

 

- Gürcistan olayında dünya Gürcistan’a aktı, çeşitli görüşmeleri yaptılar, medya herkes saldırdı.

 

- Ama bakın bu olayda olay geçti, ondan sonra yavaş yavaş hareketlenme başladı.

 

- Ben bütün Avrupa’daki dostlarımla irtibat halindeydim. Geldik geleceğiz işte geliyor dediler.

 

- BBC bu en az üç hafta sürer demişti ve öyle oldu.

 

- Demek ki danışıklı dövüş oluyor herhalde.ÂBunu anlamak mümkün deÄŸil. Ama biz de bunlarla beraber bazı olayları öğrenme fırsatı buluyoruz.

 

- Başından itibaren içimizdeki duyarlılığı bundan sonra da göstermemiz gerek.

 

- Olaylar başladı ve Suriye ile temaslarımızı başlattık ve teklifimiz derhal ateşkesi sağlamamız lazım oldu.

 

- Bu konuda Hamas ile ilişkiler noktasında bunu başarırız dedik. Fakat insani yardımın gazze’ye ulaşmalı dedik ama o yardımlar yine ulaşamıyordu.

 

- Bu yetmez süratle farklı adımlar gerekiyor ve ulusal uzlaşı içinde Filisin yönetimiyle oturup tarafları da burada anlaştırmamız gerekiyordu. Onlarla da Ürdün’de görüşme yaptık.

 

- Bu turdan sonra Avrupa’da dostlarımızla görüştük.

 

- Neticede kara harekatı yapıldı bizde açıklamamızı yaptık. Derhal ateşkesin sağlanması gerekir dedi.

 

- Bundan sonraki adım ise askeri birliklerin çekilmesiydi.

 

- Bundan sonra da yeni bir adım, 7 gün içinde İsrail birliklerini çekmekti.

 

- Bir yıl bir buçuk yıl ateşkes süresi olmalı böyle bir yaklaşım. Sonra süre bitmeden kalıcı bir ateşkesin sağlanması için adım atılmalı.

 

MEDYAYA SANSÃœR YOK

 

- Bilgi toplum medya konusunda, yanlış bir bilgilendirme içerisindesiniz.

 

- Tayyip Erdoğan medyaya sansür uygulamamıştır. Yalan yanlış haber yapan medyaya, ben teşkilatıma almayın evinize sokmayın demişimdir.

 

- Eğer bu anlayışınız varsa ben buna saygı duyamam. Medyanın halkı yanlış istikamete sevk etme görevi yoktur.

 

- Biz tüm ülkemizde de Batı’da da bunu bekliyoruz.

 

- Yüzlerce basın mensubunun içeride olduğunu söylüyorsunuz. Böyle bir şey yok. Kaldı ki 301 ile zaten yeni bir dönem başladı. Bu konuda yetki Adalet Bakanı’ndadır.

 

IMF

 

- Şu an görüşmeler son safhasına geldi. Burada da birkaç madde üzerinde gerek ekonomiden sorumlu devlet bakanımız görüşmelerini yapıyorlar. Çok kısa bir zaman içerisinde adım atılmış olacak.

 

- ABD’de ayın 20’sinden itibaren yeni bir dönem başlıyor. Obama’nın başında olacağı bir ABD ile biz işbirliğimizi sürdürmenin kararlılığı içerisindeyiz. Bu noktada bir endişemiz söz konusu değil. Buna gölge düşürülmesini de istemiyoruz arzu etmiyoruz.

 

SORULAR:

- GAZZE’DEKİ OLAYLAR İSRAİL İÇİN ŞİDDETİ TIRMANDIRIRSA BU İLİŞKİLER KESİLİR Mİ?

 İsrail bize bir defa saygı duymamıştır. Olmert ile biz o haftanın başında Türkiye’de 6 saat süren bir görüşme yaptık. İsrail ve Suriye ilişkilerinin 5. raundunun başlatılması içindi. Aradan üç dört gün geçti, bana ben size döneceğim dediği halde, bırakın dönmeyi 27 Aralık Cumartesi günü Gazze’ye uçaklar bomba yağdırmaya başladı. Devletler arasında kin ve nefret olamaz. Ancak kendileriyle bu konuda arkadaşlarımız çok farklı bir zeminde görüşecekler. Ben doğrusu üzgünüm. Bu saygı noktasındaki eksikliği de giderecektir diye düşünüyorum.

 

- TÜRKİYE ERMENİ İLİŞKİLERİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ. TÜRKİYE, KARABAĞ AÇISINDAN NASIL BİR ROL ÜSTLENECEK. TÜRKİYE KENDİ ROLÜNÜ NASIL GÖRÜYOR DİĞER ORTAKLARLA?

Öncelikle Gürcistan konusunda attığımız adımlarda Kafkasya istikrar ve işbirliği platformunu kurduk. Biz Gürcistan ile nasıl bir araya geleceğiz dediklerinde, biz Ermenistan ile nasıl bir araya gelecekse, Azerbeycan Ermenistan ile nasıl bir araya geldiyse siz de öyle olacaksınız dedik. Ben başbakan olarak Ermenistan’a hava kapısını açtım. Bu adımı attık. Bunun yanında Van Gölü’nde Ermeni Ortodoks Kilisesi harabe halindeydi, biz devletin kasasından bir jest olsun diye restarasyonunu yaptırdık ve hizmete aldık. Bunlar birer mesajdı 40 bine yakın Ermenistan’dan kaçan Ermeni var Türkiye’de. Ancak maalesef diaspora bunları çok farklı şekilde aktarıyor.  Biz olumlu istikametteyiz ve Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir Minsk süreci var. Karabağ’daki konuda aşılamayacak bir konu değil. Biz Azerbaycan cumhurbaşkanı ile bunu konuştuğumuz zaman kendisi de buna olumlu bakıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!