Erdil, görevi ihmalden yargı önünde

Güncelleme Tarihi:

Erdil, görevi ihmalden yargı önünde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2004 10:14

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil, duruşmada yayın yasağı istedi, mahkeme ise bunu reddetti.
Mahkemeden fotoğraflar

Haberin Devamı

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil, eşi ve kızının yargılanmasına başlandı

Erdil
Emekli Oramiral İlhami Erdil'in 18 yıla kadar hapsi isteniyor...
Erdil
Davada Erdil Paşa'nın eşi ve kızı da hakim karşısına çıktı.

Orgeneral İsmail Koçman Başkanlığı’ndaki Mahkeme heyetinde general üye Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, daimi hakim Kıdemli Albay Turgay Çağlar ve Hakim üyeler Yüzbaşı Aykanat Kaçmaz ile Kıdemli Yüzbaşı Okşan Çidem yer aldı. Başsavcı Saim Öztürk iddia makamında bulundu.

  

Mahkemeye Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil, eşi Selma Füsun Erdil ve kızı Deniz Halide Erdil katıldı. Duruşmaya gıyabi tutuklu Şirin Melek Özden ile Yalçın Kaya Tunç ise katılmadı.

 

AÇIK YARGILAMA

 

Sanıkların kimlik tespitlerinin ardından Savcı Öztürk, iddianameyi özetledi. İddianamede Erdil’in, telefonunu emir subayına kullandırma, görevi ihmal, görevi kötüye kullanma, emir subayına kızının ihale işlerini takip ettirme, mutfak masraflarını askeri bütçeden karşılama, kızına usulsüz ihale verme suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

  

Savcı Öztürk, iddianamede 353 sayılı askeri yasanın 142’nci maddesi uyarınca yayın yasağı talep ettiklerini ancak bu talepten vazgeçtiklerini belirterek şöyle dedi:

  

"İddianame ve yazılı belgelerin yazılı basında yer alması ve dosyaya ait kanıtlarla ilgili iddialara Erdil tarafından iddialara yanıt verilmiş olması ve yargılamanın tümüyle açıklığa kavuşması, medyada duruşmaya ait bilgiler olması nedeniyle bu talebin pratikte bir öneminin kalmamış olması, TSK’nın korunması gerektiği, sanıklar kendi kişisel haklarını savunacağından bu talepten vazgeçiyoruz."

  

YAYIN YASAĞI TALEBİ

 

İlhami Erdil, eşi ve kızı ise yayın yasağı konulmasını talep etti. Erdil’in avukatı Dinçer Eskiyerli de 353 sayılı yasanın 142’inci maddesi uyarınca yayın yasağının kişilerin şeref ve ahlakını önlemeyi amaçladığını belirtti.

 

5 Aralık’ta yayın yasağı için müracaat ettiklerini söyleyen Eskiyerli, "Bir kısım medya seviyesizce yayın yaptı. Oysa yargılama yeni başladı. Duruşma uzun sürecek müvekkillerimin şeref ve haysiyetinin korunması için kapalı duruşma yapılsın" dedi.

  

İlhami Erdil de basın özgürlüğüne son derece saygılı olduğunu ancak konunun kamuoyuna yansıtıldığı şekliyle kendisini ve ailesini rencide ettiğini söyledi. Erdil, "Şahsımda TSK’ye karşı adeta yıpratma kampanyası başladı" dedi.

 

CEP TELEFONU KULLANIMI İLE KURUMU ZARARA UĞRATMA İDDİASI

 

Erdil, şahsına tahsis edilen cep telefonunun emir subay yardımcısı Yüzbaşı Yalçın Kayatunç tarafından aşırı derecede kullanılması ve kurumun zarara uğratıldığı iddialarını reddetti.

 

Cep telefonlarının kimler tarafından kullanılacağını karargah komutanlığının belirlediğini ifade eden Erdil, bu yönde kendisine herhangi bir rapor gelmediğini, cep telefonunun da maksat dışı kullanıldığını bilmediğini söyledi.

  

Yüzbaşı Kayatunç'un İstanbul'da mevzuata aykırı şekilde görevlendirilerek kontrolsüz bırakıldığı ve görevini kötüye kullandığı iddiaları karşısında da Erdil, emir subay yardımcısının kendi resmi işlerinin yanında kızı ve eşinin de işlerini takip etmek için zaman zaman İstanbul'a gittiğini, ancak başıboş bırakılmadığını savundu.

  

"KAYATUNÇ'UN SUÇU BENİ BAĞLAMAZ"

 

Erdil, Kayatunç herhangi bir suç işlemişse bunun kendisini bağlamayacağını ifade etti.

  

İlhami Erdil, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı konutunun mutfak harcamalarının faturasız yapıldığı, kendi özel mutfak harcamalarını kuruma ödettiği suçlamalarını kabul etmedi.

  

Erdil, kendisinden önceki kuvvet komutanları dönemlerinde yapılan teamülleri devam ettirdiğini, misafirlerini konutta ağırladığını söyledi. Özel harcamalarını kendisinin ödediğini kaydeden Erdil, harcamalarda aşırılık ölçüsünün ne anlama geldiğini de bilmediğini ifade etti.

  

"BİLSEYDİM, İÇTİĞİM SUYUN HESABINI TUTARDIM"

 

Başsavcı Öztürk'ün sorusu üzerine, özel harcamalarının tutarlarını emir subayı ya da astsubayına ödediğini anlatan Erdil, şöyle devam etti:

  

“Böyle bir durumla karşılaşacağımı bilsem içtiğim her suyun, yediğim her yoğurdun, kullandığım her tuvalet kağıdının listesini tutardım. Özel davetlilerim oldukça kısıtlıdır. Ayda bir komutanlarla yemek yerdik. Ayrıca yurtdışından gelen aynı konumdaki davetlilerimi de konutta misafir ediyordum. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı konutu ile iftihar ediyorum. Birçok ülkede olmayan böyle bir konutu niçin yabancılara göstermeyeyim? ABD'li müttefik Deniz Kuvvetleri Bölge Komutanı geldiğinde de evimde ağırladım. Bu tür samimi ortamların doğması sayesinde o dönemde Yunanistan ile oluşan sıkıntılı dönemi atlattık.”

  

Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'nın ihalelerinde, kızının gizli ortağı olduğu ileri sürülen Şirin Melek Özden'in ihale alması için emir verdiği iddiaları karşısında ise Erdil, şunları söyledi:

  

“İhtiyaçların tespiti, temini, kullanımı mevzuata göre yapılır. Alımların benim istediğim şekilde yapılmasını tersane komutanlığının emir telakki etmesi söz konusu olamaz. Şirin'in adını Tersane Komutanı Tuğamiral Metin Poyrazlar'a ilgilenmeleri için vermiş olabilirim. Ancak, ihaleyi alması için asla emir vermedim. Ayrıca, tersane komutanı 30 Ağustos 2001'de emekli olmuştur. Şirin Hanım daha sonra da ihale almıştır. Bir çıkar söz konusu olsa bu kişiyi emekli etmezdim.”

  

ERDİL HAKKINDAKİ İDDİALAR

 

1999-2001 yılları arasında kuvvet komutanlığı yapan emekli Oramiral İlhami Erdil'in haksız mal edindiği ve görevini kötüye kullandığı iddia ediliyor.

 

İddianameye göre, İlhami Erdil 1999 yılında İstanbul Etiler Alkent'te biri kızı, diğeri de kendi adına iki lüks daire aldı. Erdil, soruşturma sırasında 1 milyon 250 bin dolar değerindeki bu dairelerin bedelini nasıl temin ettiğini açıklayamadı.

 

ASKERİ SAVCIDAN DAVA

 

Askeri savcı, Erdil hakkında haksız mal edinme suçundan kamu davası açmıştı. Alkent'teki iki daireye de tedbir konulmuştu.

 

ERDİL HAKKINDAKİ DİĞER SUÇLAMALAR

 

İlhami Erdil hakkında, kızına usulsüz ihale verilmesini sağlamak, mutfak masraflarını askeri bütçeden karşılatmak, kendine tahsis edilen telefonu emir subayına kullandırmak gibi suçlamalarda bulunuluyor.

 

SORUŞTURMA EMRİ ÖZKÖK’TEN

 

İlhami Erdil hakkındaki soruşturma emrinin, bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök tarafından verildiği ifade edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!