Erdemir Dede'nin vasiyeti açıldı

Güncelleme Tarihi:

Erdemir Dedenin vasiyeti açıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 18:52

EREĞLİ Demir Çelik Fabrikalarının en büyük hissedarı olarak bilinip ‘Erdemir Dede’ diye anılan, 30 Kasım 2005'te 90 yaşında kalp yetmezliğinden ölmesinin ardından 2.2 milyon euro borç davası ortaya çıkan Hilmi Güner'in merak edilen vasiyetnamesi hakim huzurunda açıldı.

Trilyonluk hisse senetlerini kime bıraktığı merak edilen Hilmi Güner'in, üzerine kayıtlı bir daire ile 10 dönüm arazi çıktı. Hilmi Güner'in eşi ve 6 kardeşine yasaların belirlediği mirasın dışında herhangi bir şey bırakmadığı, henüz nerede olduğu belli olmayan hisse senetleri ve diğer varlığını adını taşıyan vakfa bıraktığı görüldü. Hilmi Güner'in ölümünün ardından apartman komşularının ödedikleri ‘çatı parası’nı mirasçılardan alabilmek için için dava açtıkları belirlendi.

Sırlarıyla ölen ‘Varyemez Dede’ Hilmi Güner'in ölümünden 5 ay önce İzmir 27'nci Noter'de kayıt altına aldırdığı vasiyeti bugün 4'üncü Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açıldı. Mahkemeye Güner'in kardeşi Münevver Güner (85) ile Hatice Şengel'in (83) avukatları katıldı, diğer kardeşler Nermin Güner (77) ikizi Mükerrem Güner (77), Ünal Güner (67) ve Kadriye Seyran (73) ile eşi Mahmure Güner (82) katılmadı. Kardeşlerden Mükerrem Güner'in vesayet altında olduğu, vesayetinin de en küçük kardeş Ünal Güner de olduğu ortaya çıktı.

Güner'in 19 Temmuz 2005'te onaylattığı vasiyetnamesinde tüm mal varlığını adını taşıyan 24 Haziran 2005 tarihinde sözleşmesi onaylanan Hilmi Güner Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı'na bıraktığı, bu vakfın tüzel kişilik kazanamaması halinde ise kurulacak bir başka vakfa vakfettiği yer aldı.

Mahkemeye iki kardeşin avukatları dışında katılım olmadığını, bazılarının Hilmi Güner'in ölümünü gazetelerden okuyup öğrendiklerini bildirdiklerini belirten Erdemir Dede'nin avukatı Olcay Bozkurt, “Yeni bir süreç başlıyor. Kardeşlerden birinin vesayet altında olması nedeniyle tereke defteri tutulacak. Hilmi Güner'in taşınmaz olarak Alsancak'ta halen eşinin oturduğu belki 80-100 milyar lira edebilecek bir küçük dairesi var.

Torbalı'da da 10 dönümlük, henüz tapusunu görmediğimiz ve ne kadar edeceğini bilmediğimiz bir arazisi var. Bunun dışında menkul, gayrimenkul yok. 2.2 milyon euro borçlu görünüyor. Alacaklı daha Hilmi Güner'in sağlığında İzmir, istanbul ve Ereğli'de pek çok banka şubesinde hesap ve kasa kontrolü yaptırmıştı, ne tek kuruş para ne de tek senet çıkmıştı. Bu senetler var mı, kimde bilmiyoruz. Hilmi Güner aleyhine bir dava da oturduğu apartmanın kat malikleri açtı. İddiaya göre Hilmi Güner'e çatı yaptırmak üzere para verilmiş, ama çatı yapılmamış. Bu para geri isteniyor. 5 bin YTL'lik bir alacak davası açıldı. Avukatı olarak Hilmi Güner'i borçlarından kurtarıp vasiyetini yerine getirmek istiyorum. Kayalıoğlu Beldesi Belediyesi ile de işbirliği içindeyiz” dedi.

Öte yandan kardeşlerden Ünal Güner, vasiyet konusunda konuşmak istemedi, sinirlerinin bozuk olduğunu belirtip hiçbir şey bilmediğini söyledi.

BORÇ NEREDEN GELİYOR

Erdemir Dede'nin sağlığında açılan davalardaki iddialara göre; borçları önce İstanbul merkezli Fon Anadolu A.Ş.'ye off-shore hesabına para yatırmasıyla başlıyor. Ardından ise temsilcisi Erhan Yurdayüksel olan bu şirket kanalıyla Hilmi Güner'e General Factoring Lising adlı bir Belçika firmasının 20 kurucu hissesi satılıyor. Güner'in elinde olduğu öne sürülen Ereğli Demir Çelik hisselerini şirkete vermeyip yerine biri 2 milyon diğeri 200 bin euro'luk senet imzalayıp verdiği iddia ediliyor. Senetlerdeki imzaların Güner'e ait olduğu ortaya çıkıp icra takipleri kesinleşirken, evi ve tarlası şu an hacizli. Güner'in avukatı Olcay Bozkurt ise Hilmi Dede'nin senetleri borçlanma iradesiyle imzalamadığını iddia edip böyle bir borç olmadığını, yaşlılığı nedeniyle ya da emniyeti suistimal edebilmek kaydıyla borçlandırıldığını savunuyor. Davalar sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!