Güncelleme Tarihi:
İngiltere'nin Sheffield kentindeki bir hayır kurumunda görevli nörolog Dr. Stephen Brown, epilepsi hastaları için cankurtaran köpekleri eğitiyor. Bugüne kadar 12 köpek yetiştirilmiş. Köpekler, sahibinin epilepsi nöbeti geçireceğini, hatta ne tip bir nöbet geçirebileceğini (petit mal-küçük hastalık, grand mal-büyük hastalık) hissediyor. Bunu farkettiği an sahibinin caddede karşıdan karşıya geçmesini, ya da merdivene adım atmasını önlüyor. Böylelikle sahibi kendini güvenceye alıyor. Nöbetle birlikte gelebilecek bir kazadan kurtuluyor.
Dr. Brown, araştırmaları sırasında köpeklerin epilepsi krizlerini önceden hissettiğini farketmiş. Bulgularına göre köpekler, beyindeki elektrik boşalmalarını ve kimyasal değişimleri, hatta insanların kendilerinin farkedemediği nöbet öncesi davranış değişikliklerini bile algılayabilir. Ancak eğitimli olmayan köpekler, sahibindeki bu değişikliği algıladığı durumlarda korku ve paniğe kapılıyor. Dr. Brown'ın eğitimi sayesinde ise köpekler içgüdüsel sezgilerini olumlu yönde kullanabiliyor, sahibini uyarıyor.
Dr.Brown, epilepsi eğitiminin zor olmadığını anlatıyor. Çünkü köpekler hemen her gün adıkları bir sinyale göre hareket etme becerisini sergiliyorlar. Brown şöyle anlatıyor: ‘‘Örneğin karım rujunu sürdüğü an, köpeğimiz onun sokağa çıkacağını anlıyor ve hemen anahtarlarını getiriyor. Bu artık onun için rutin bir iş.’’
Epilepsi eğitimi için en uygun tür diye birşey yok. Şu ana kadar eğitim görenler daha çok Collie cinsi. Türü ne olursa olsun yaptıkları tek iş sahiplerini bir an olsun yalnız bırakmayıp, attıkları her adımı izlemeleri. Bu köpekler sahiplerinin bir sonraki hareketini gözlüyorlar. Rupert da bu koli cins köpeklerden. Toni Griffin adlı epilepsi hastası bir kızın köpeği. Zaman zaman günde 7-8 kez nöbet geçiren kızın banyoya yalnız başına girmesi, tek başına sokağa çıkması mümkün değilken, şimdi Rupert'la birlikte istediği yere gidiyor. Çünkü Rupert, nöbeti hissettiği an kızı güvenceye aldığı gibi, sahibi bilincini yitirdiği, ya da kendine gelemediği takdirde telefondaki bir tuş sayesinde alarm verebiliyor.
Daha fazla epilepsi köpeği eğitilmesinin önündeki tek engel para. Her köpeğin eğitimi 2000 sterline mal oluyor.
Bilgi için: Trianco House, Thorncliffe Park Estate, Chapeltown, Sheffield S35 2 PH İNGİLTERE
Kedisel inanışlar
Budist inanışına göre açık renkli kedi olan evden gümüş, koyu renkli kedi olan evden ise altın eksik olmaz.
Hıristiyan inanışına göre, Meryem'in, İsa'yı dünyaya getirdiği ahırda, bir de kedi yavruladı. Bu nedenle, ünlü ressamlar, İsa'nın kediyle oynarken pek çok resmini yaptılar.
Yıllar önce Japonya'daki tapınaklarda, kutsal evrakları farelerden korumak için kedi besleniyordu.
Enselerinde işaret taşıyan siyam kedileri, Siyamlı rahipler tarafından kutsal sayılır. İnanışlarına göre bu işaret ilk kez, bir tanrı tarafından seçilen kediye yapılmış.
Mısırlı kedi tanrı Bast, kedi başlı bir kadın olarak tasvir edilirdi. Bast, güneşin verimli günlerinin sembolüdür. Bast'ın tapınakları kedi doluydu ve bu kedilerin bakımı kadın rahipler tarafından yapılırdı.
Eski Peru halkının bereket ve şifa tanrısı Ai Apaec, erkek kedi karışımı bir varlıktı.
İnanışa göre, İskandinavlar'ın aşk ve güzellik tanrısı Freyja, şahane kedilerden bir takımın çektiği savaş aracına binerdi. Güzel havaları garantilemek, bol ürün almak isteyen çiftçiler bu kedilere armağanlar sunardı.
Kışa merhaba derken...
Şükürler olsun ki bu yıl kış geç geldi. Ama geldi. Evdeki petlerin kışa hazırlanmasının tam zamanı. Evdeki hayvanların türü ne olursa olsun, bulundukları bölgenin en korunan, en sıcak köşesine nakli ile işe başlanmalıdır. Dışarı çıkarmak zorunda olduğunuz köpeklere, uygun yağmurluk ve paltolar alınmalıdır.
Sokağa sık çıkması gereken köpeğinizin kışı sağlıklı olarak geçirmesine yardımcı olun. Düzenli olarak ayaklarını kontrol edin. Ayak yastıklarına çok ciddi bakın. Ayak yastıklarının çatlamamasına, yumuşak ve sağlıklı kalmasına dikkat edin. Veteriner hekiminizden bu konuda bilgi alın.
Köpeğiniz dışarıda yaşıyorsa, kulübesini izole edin. Kapısını, sert rüzgar almayan yönlere, mümkünse bir duvara doğru çevirin. İçine bol kuru ot, yoksa saman serin. O da yoksa kalın talaş dökün. Uzun tüylü olanların tüylerinde kıtıklaşma varsa, çözün, sık sık tarayın.
Kış ayları, doğal olarak bol sulu ve çamurlu geçecek. İster istemez, köpekler de çamur içinde olacaktır. Bunun ardından da onları, sık sık yıkayıp temizlemeniz gerekecek. Unutmamak gerekir ki, sanıldığı gibi bol ve sık yıkama, köpeğin sağlığını korumaz. Yıkama, köpeğin cildini kurutur. Yağını alır. Yıkama, aşırı dozda olursa, kuruyan cilt, cilt hastalıklarına davetiye çıkartır. Kuruyan ciltte, tüy dökülmesi, egzama, uyuz oluşabilir.
Banyoda iki büyük temizlik bezi hazırlayın. Biri ıslak ve sabunlu, diğeri kuru olsun. Kapı önünde, ıslak ve sabunlu bezle, ayaklarını karnını temizleyin, kuru bezle de ıslaklığını alıp içeri sokun. İlle de yıkamak gerekiyorsa, bunu az şampuan veya zeytinyağlı sabunla, bol suyla ama asla çitilemeden bir defa yıkayın. Fön makinesi ile cildini yakmayın, hafif kurutun.
Kış aylarında mamaları güçlendirebilirsiniz. Adult yem yiyen bir köpeğe, Adult Plus mama verebilirsiniz. Havalar soğumaya başlayınca , vücut korunmak için yağlanmayı arttıracaktır. Bu nedenle, oda ısısında yaşan bir köpeği, kış soğuklarında, uzun süre dışarıda bırakmak doğru değildir. Ne olursa olsun kıştan korkmayın. Dünyadaki bütün köpeklerin vatanı kuzey yarım küredir ve hepsi soğuğu iyi bilir.
Cihan ÖZYAĞMUR
Köpek Eğitmeni
Türkiye’de köpek psikolojisi tartışılıyor
Bülent OVACIK
Milattan önce 12 binli yıllarda evcilleştirilen köpeklerin, bir psikolojisi olabileceği, asırlar boyu gözardı edildi. Bunda, ünlü düşünür Decarte'ın 'Hayvanlar, duyguları olmayan, biyolojik makineler' sözlerinin de çok etkisi oldu. Asırlar boyunca, zeka, düşünme ve zihinsel yeteneklerini sayısız örneklerle gözönüne sermeye çalışan köpeklerin duyguları görmezlikten gelindi.
Türkiye'de hayvan psikolojisinin dünü yok. Ama bugünü ve yarını olacağından artık eminim.
Çünkü 19 Aralık Cumartesi günü, İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı’nın Maçka'daki sosyal tesislerinde 'Köpek Psikolojisinin Bugünü ve Yarını'' konulu bir panel düzenleniyor. Hill's mamalarının distribütörü Mopsan'ın sporsorluğunu üstlendiği panelin açılışını Çevre Bakanı İmren Aykut yapacak.
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli Doç. Dr. Tamer Dogurga'nın yöneteceği panele, çok önemli konuşmacılar katılıyor. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı, Zoolog Prof. Dr. Dinçer Gülen, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Alev Arık, Neuropsikolog Doç. Dr. Öget Öktem Tanör, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anabilimdalı'nda görevli Doç. Dr. Kemal Arıkan, köpek psikolojisinin bu günü ve yarınını tartışacaklar.
Ülkemizdeki Veteriner Fakültelerinde bu yönde bir eğitim olmadığı için, veteriner hekimler de hayvanlarda başgösteren psikolojik problemler konusunda çaresiz kalıyorlar. Köpeklerin davranış bozukluklarına, köpek eğitim merkezi uzmanları, kişisel gayretleriyle edindikleri bilgiler ve tecrübelerle çözüm bulmaya çalışıyorlar.
Köpeğinin davranış bozuklukları konusunda danışacak bir merkez bulma konusunda sıkıntıya düşen Çevre Bakını İmren Aykut da, bu paneli çok önemsiyor.
Balıkların dünyası
İngiliz Su Ürünleri Federasyon Konseyi Üyesi Dick Mills tarafından hazırlanan Akvaryum Bakımı adlı kitap, İnkılap Kitabevi tarafından piyasaya çıkartıldı. Tatlı su ve deniz balıklarının cinsleri bol fotoğrafla, kısa bilgilerin yeraldığı kitapta, balıkların beslenme, üreme, yetiştirmeleri hakkında çok derine inmeden, yararlı ipuçları verilmiş. Akvaryumculuğa yeni başlayanlar ya da başlamayı düşünenler için, harika bir el kitabı.
Bakım kılavuzlu yemler piyasada
Dünyaca ünlü Hollandalı yem üreticisi Witte Molen'in Türkiye distribütörlüğü, kuş yemleriyle birlikte ücretsiz olarak kanarya ve muhabbet kuşları için bakım kılavuzu vermeye başladı. 8 sayfalık kılavuzlarda, kanarya ve muhabbet kuşlarında erkek-dişi ayrımı, kafes düzeni, beslenmesi, çiftleştirilmesi, tüy dökümü, banyo alışkanlığı, serbest uçuş, ötüş, konuşturma konularında çok önemli temel bilgiler yeralıyor.