EPDK: Ceza yasa gereği şirketler için yapacak birşey yok

Güncelleme Tarihi:

EPDK: Ceza yasa gereği şirketler için yapacak birşey yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2006 13:19

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, akaryakıt dağıtım şirketlerine kestikleri 1.6 milyar YTL’lik ceza için, “Yasanın gereğini yerine getirdik. Yapacak bir şey yok” dedi.

Günay, yaptığı açıklamada, dağıtım şirketlerine kesilen yüksek cezayı değerlendirirken, rakam çok yüksek görünse de kararın yasanın uygulanmasından ibaret olduğunu söyledi. Karar için, “Yapacak bir şey yok” diyen Günay, kararlarına karşı yargı yolunun açık olduğunu anımsattı.

EPDK İkinci Başkanı Yusuf Tülek de, cezaların yüksekliğinin yasadan kaynaklandığını ifade ederek, “Şirketler uygulanacak cezaları biliyorlardı. Kurul kararı alındı. Artık geriye dönmek mümkün değil” dedi. Şirketlerin karar nedeniyle kurula tazminat davası açabileceğinin sorulması üzerine Tülek, “Karar yargıdan döner, şirketler de bize tazminat davası açarsa, maaşımızdan öderiz, ne yapalım” diye konuştu.

TEKRAR CEZA KESİLEBİLİR

Kesilen cezaların, lisans verilmesi işleminin ardından geçilen ilk dönemi kapsadığını kaydeden Tülek, dolayısıyla kesilen cezanın bir yıl önceki döneme ait olduğunu bildirdi. Son bir yıllık dönemde lisanssız bayilere akaryakıt temin edildiyse, soruşturma açılıp yeniden ceza verilmesinin gündeme geleceğini kaydeden Tülek, “Umarım akaryakıt teminine devam etmemişlerdir. Geçen yıl soruşturma açıldıktan sonra dağıtımcılar daha dikkatli hareket etti diye biliyoruz. Yeniden ceza kesilse bile bu boyutta bir ceza olmaz” dedi.

1 AYDA ÖDENMEZSE İCRAYA VERİLECEK

Öte yandan, dün akşam saatlerinde toplantısını sonuçlandıran EPDK’nın, ceza kestiği 28 dağıtım şirketine gece faks çekerek haber verdiği öğrenildi. EPDK, cezaya ilişkin kararları bugün de postayla şirketlere gönderdi.

Kararın tebliğinden itibaren dağıtım şirketlerinin cezayı ödemek için bir ay süreleri bulunuyor. Şirketler cezayı süresi içinde ödemezse EPDK, konuyu Maliye Bakanlığı’na devredecek. Bakanlık da Amme Alacaklarının Tahsiline İlişkin Kanun çerçevesinde, icra yoluyla tutarları şirketlerden tahsil edecek.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ

1.6 milyar YTL’lik cezaya neden olan soruşturma, 1 Ocak 2005’ten itibaren yürürlüğe giren Petrol Piyasası Kanunu’nun öngördüğü yeni düzene dayanıyor. Kanunun uygulayıcı olan EPDK, piyasada faaliyet gösteren tüm aktörlerin lisans işlemlerini yaptı. Ancak bu süreçte, lisans alınması için önkoşul olan belediyelerden alınması gereken Gayri Sıhhi Müessese (GSM) ruhsatının alınması sorun oldu. Toplu yerleşim merkezlerine uzaklık nedeniyle GSM alamayan bayiler, akaryakıt istasyonlarını kurduklarında yerleşim merkezi içinde yer almadıkları için GSM ve dolayısıyla lisans alamamalarına tepki gösterdiler. Bu nedenle, gerekli başvuruları yapmaları koşuluyla bazı bayilere üç aylık süre verildi. Böylece lisanslı faaliyet tarihi 1 Ocak 2005’ten, 20 Mart 2005’e alındı. Bayilerin, valilik yazılı ile bir yıl ek süre verilmesi talebi ise EPDK tarafından kabul görmedi.

VERİRİM-VEREMEZSİN ÇEKİŞMESİ

Bu sürenin sonunda, lisans verme işlemini tamamlayan EPDK, dağıtım şirketlerine yazı yazarak, lisans alan bayileri bildirdi. EPDK, dağıtımcıları, lisanssız bayilere akaryakıt vermemeleri, aksi taktirde yaptırımla karşılaşacakları konusunda uyardı. Dağıtım şirketleri ise, karşı yazı ile, Anadolu’nun çoğu yerinde söz konusu bayilerin alternatifinin olmadığını, temin sağlamazlarsa bölgelerin akaryakıtsız kalacağını belirterek, EPDK’nın istediğini yerine getirmenin mümkün olmadığını belirttiler.

Kolluk kuvvetlerince yapılan ilk denetimlerde de, dağıtım şirketlerinin lisanssız bayilere temin sağladığı ortaya çıktı. Bunun üzerine EPDK, bir yıl önce soruşturma başlattı. Faturalar tek tek incelendi. Yasanın yorumlanmasında da sorun çıktığı için, her bir temin için mi yoksa, temin sağlanan bayi başına mı ceza verileceği tartışıldı.

Son olarak, bayi başına 714.46 YTL ceza kesilmesi kararlaştırıldı. Hakkında soruşturma açılan 30 dağıtım şirketinden yalnızca Türkoil ve Yuropet suçsuz bulundu.

Bir yıldır süren ancak bir türlü sonuca bağlanamayan soruşturmanın, son haftalarda, hükümete yakın bir gazetenin konuyu ısrarla gündeme getirmesinin ardından rekor ceza ile sonuçlandırılması dikkat çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!