EPDK akaryakıt gelir payını düşürdü

Güncelleme Tarihi:

EPDK akaryakıt gelir payını düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2006 11:04

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt türleri için ton başına 1.50 YTL olarak uyguladığı gelir payında türlerine göre, 1 Ağustos'tan geçerli olmak üzere 23 kuruşla 8 kuruş arasında değişen tutarlarda indirime gitti.

EPDK'nın Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinde yaptığı değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişiklikle, akaryakıt türleri için ton başına 1.50 YTL olarak uygulanan gelir payını türlerine göre, 1.27'yle 1.42 YTL arasında değişen tutarlarda belirledi. Gelir payı her metreküp için benzin türlerinde (ihrakiye amaçlı kullanılanlar dahil) 1.32, gazyağı ve jet yakıtında 1.29, motorin (İhrakiye amaçlı kullanılanlar dahil) ve biodizel türlerinde 1.27 olarak uygulanacak. Fuel Oil (ihrakiye amaçlı kullanılanlar dahil) türlerinden de metreküp başına 1.42 YTL EPDK payı alınacak. Hesaplamalarda ton kesirleri dikkate alınmayacak. Söz konusu uygulama 1 Ağustos 2006'dan itibaren yürürlüğe girecek.

Biodizel türlerini üreten işleme lisansı sahipleri sattıkları biodizel türleri için, dağıtıcı ve ihrakiye teslimi lisansı sahipleri ithal ettikleri akaryakıt için hesapladıkları gelir payını, Ulusal Petrol Stoku Komisyonunca belirlenen usul ve esaslara göre rafinericilere ödeyecek. Rafinerici lisansı sahipleri akaryakıt satışlarında gelir payı tahsil etmekle yükümlü olacak.

ŞİRKET SERMAYESİNE DÜZENLEME

Rafinerici, iletim, depolama, işleme, dağıtıcı ve ihrakiye teslimi lisansı verilecek şirketlerin asgari sermaye tutarları da yeniden belirlendi. Buna göre rafinerici lisansı için 50 milyon YTL, iletici lisansı için 500 bin YTL, depolama lisansı için 1 milyon YTL, işleme lisansı için 500 bin YTL, dağıtıcı lisansı için 5 milyon YTL ve ihrakiye teslimi lisansı için 2 milyon YTL sermaye aranacak. Asgari sermayeleri bu tutarın altında olan rafinerici, iletim, depolama, işleme, dağıtıcı ve ihrakiye teslimi lisansı sahibi olan kuruluşlar sermayelerini 1 Haziran 2007 tarihine kadar bu tutarlara uygun hale getirecek.

Lisanslar, lisans sahibinin talebi veya Kurul kararıyla resen tadil edilebilecek. Maddi hatalardan kaynaklanan tadillerle Kurul tarafından resen yapılan tadillerden lisans tadil ücreti alımayacak. Lisans sahibinin talebiyle yapılan lisans tadili serbest rekabet koşullarını bozucu hükümler içeremeyecek. Lisanslara ilişkin tadil başvuruları 60 gün içerisinde sonuçlandırılacak. Lisans sahibinin, lisans tadilinden doğacak yeni veya ek yükümlülükleri yerine getirebilmesi için belirli bir süreye ihtiyaç duyması durumunda bu süre Kurul kararıyla belirlenecek ve tadil edilen lisanslarda yer alacak.

Bayi ve taşıma lisanslarında yer alan ticari unvan değişiklikleriyle; bayi lisanslarında dağıtıcı firma, köy pompası, tanker, adres, işyeri açma ve çalışma ruhsatı ve araç, taşıma lisanslarında yer alan adres ve araç, tadilleri, Petrol Piyasası Dairesi tarafından diğer hususlara dair tadiller Kurul kararıyla sonuçlandırılacak.

Bayilik lisansı sahiplerinin, dağıtıcı lisansı sahipleriyle sözleşmelerinin herhangi bir nedenle sona ermesinden itibaren bir dağıtıcıyle yapılan yeni bayilik sözleşmesinin üç ay içerisinde Kuruma ibraz edilerek lisans tadil talebinde bulunulmaması durumunda lisanslar sona erecek ve iptal edilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!