Entübe nedir? Entübe hasta ne demek? Entübe ve entübe hasta kavramı hakkında merak edilenler

Güncelleme Tarihi:

Entübe nedir Entübe hasta ne demek Entübe ve entübe hasta kavramı hakkında merak edilenler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2020 16:39

Entübe ve entübe hasta kavramı, Corona virüsü vakalarının ülkemizde de görülmesiyle birlikte sık sık gündeme gelmeye başladı. Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen solunum yetmezlikli hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine 'entübasyon' adı veriliyor. Peki, entübe nedir? Entübe hasta ne demek? Entübe ve entübe hasta kavramıyla ilgili bilgiler...

Haberin Devamı

Entübe hasta ne demek sorusu, son günlerde internette en fazla araştırılan konular arasında yer alıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ve corona virüs gülük vaka sayısı tablosunda yer alan entübe hastayla ilgili açıklamaların ardından entübasyon ve entübe hastanın anlamları sorgulanmaya başlandı. Peki, Entübe nedir? Entübe hasta ne demek? İşte, entübe ile ilgili ayrıntılı bilgiler.

Son 5 ayda 2 milyonun üzerinde kişiye bulaşan, dünya genelinde 130 bine yakın can kaybına yol açan Kovid-19, ülkemizde de etkisini hissettirmeye devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da her akşam sosya medya hesabından ya da canlı yayınlarda basın mesnuplarına, güncel vaka ve ölüm sayısını aktarıyor. Bu aktarım sırasında sıklıkla 'entübe hasta' ve 'entübe durumda hasta' gibi ifadeler de kullanılıyor. 

Haberin Devamı

Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna (trakea) içine ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.

Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen solunum yetmezlikli hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir.

Ayrıca pek çok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetici ilaçlar vermek gerekir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.

BAKMADAN GEÇME!