Güncelleme Tarihi:
Doç. Dr. Kırımi, gazetecilere yaptığı açıklamada,Ağrı'nın Patnos ilçesinde yaşayan bir ailenin, Van'ın Erciş ilçesinde dünyaya gelen bebeklerinin, yaklaşık 40 gün önce vücudundaki yaralar nedeniyle, YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Yenidoğan Bölümüne getirildiğini hatırlattı.
Bebeğe, doğuştan gelen ve bir cilt hastalığı olan “Epidermolizis Bülloza” tanısı konduğunu kaydeden Doç. Dr. Kırımi, şöyle konuştu:
“Bebek getirildiği günden geçen hafta sonuna kadar tedavi ediliyordu. Tedavisi bir haftalıkken tamamlanmıştı. Ancak aile bebeği almaya gelmedi. Hastanede kaldığı dönem boyunca, ailesi ilgilenmedi. Biz ailenin sosyal durumunu çok iyi bilmiyorduk. Tedavisi tamamlanmasına rağmen, aile bebeği almamakta ısrar ediyordu.”
Bebeği tedavi ettikten sonra Van'da 0-6 yaş grubuna yönelik yurt bulunmaması dolayısıyla aileye vermek zorunda kaldıklarını anlatan Doç. Dr. Kırımi, bebeğin geçen hafta sonu aileye verilmesinden sonra sokağa terk edildiğini ve yeniden hastaneye getirildiğini anlattı.
Doç. Dr. Kırımi, şu anda bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu, tedavisinin tamamlanmasından sonra en yakın ildeki 0-6 yaş grubuna yönelik bir yurda verileceğini kaydetti.
“BEBEK 30 GÜN BOYUNCA GEREKSİZ YERE HASTANEDE YATTI
Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Yenidoğan Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ercan Kırımi, hastanelerin yenidoğan ünitelerinde genellikle yer sorunu yaşandığına işaret ederek, söz konusu bebeğin tedavisinin bir haftalıkken tamamlandığını, yaklaşık 30 gün süresince bebeğin gereksiz yere hastanede yatmak zorunda kaldığını belirtti.
Bebeğin tedavi giderlerinin ve diğer masraflarının hastane tarafından karşılandığını da anlatan Doç. Dr. Kırımi, bunun ekonomik ve yer işgali bakımından çeşitli sıkıntılar yarattığını vurguladı.
Doç. Dr. Kırımi, bu tür terk edilen bebeklerin aynı zamanda aile sevgisinden uzak bir şekilde büyüdüğünü de ifade ederek, şöyle devam etti:
“Her ne kadar hemşireler ve bizler ilgilensek de anne baba sevgisine benzemiyor. Bu nedenle bu tür bebekleri tedavisi tamamlandıktan sonra en yakın ildeki çocuk esirgeme kurumuna gönderiyoruz. Böylece hastaneye göre daha huzurlu bir ortama kavuşmuş oluyorlar. Hastane ortamı stresli bir ortam. İyileşen ve tedavisi tamamlanan bebeklerin hastanede kalması uygun değil. Aynı zamanda bulaşıcı hastalık, tedavisi tamamlanan bebek için önemli risk oluşturuyor.”
“YILDA 60 BEBEK HASTANEMİZE TERK EDİLİYOR”
Sosyo ekonomik yetersizlik, çok sayıda çocuk sahibi olmak ve gayri meşru ilişkiler nedeniyle, ailelerin çocuklarını hastaneye bırakıp gidebildiğini belirten Doç. Dr. Ercan Kırımi, yılda 60 bebeğin hastanelerine terk edildiğini vurguladı.
Doç. Dr. Ercan Kırımi, sözlerine şöyle devam etti:
“Burada özel anne oteli yapmamıza ve konaklayan annelerin bütün ihtiyaçlarını karşılamamıza rağmen yılda 60 bebek, hastanemize terk ediliyor. Bölgemizin en önemli sorunu terk edilen bebekler ile bunlara sahip çıkan bir devlet kurumunun olmayışıdır. Şu an hastanemize terk edilen 100 ve 101 günlük iki bebek daha bulunmaktadır.”
Bu bebeklerin iyileştikten sonra ailelerine verildiğine anlatan Doç. Dr. Kırımi, bu bebeklerin büyük çoğunluğunun bakımsızlıktan öldüğüne de dikkat çekti.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Ağrı'nın Patnos ilçesinde yaşayan V.A. ile M.A'nın 40 gün önce Erciş Devlet Hastanesinde dünyaya gelen bebeği, vücudundaki yanığa benzer lekeler nedeniyle 1 günlükken Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesine getirilen bebek, tedavi altına alınarak, 37 gün hastanede kalmış ve hastane kayıtlarına göre dayısı olduğu öne sürülen ancak kimliği açıklanmayan bir kişi tarafından 5 Ocakta Ağrı'nın Patnos ilçesine götürülmek üzere hastaneden alınmıştı.
Cinsiyetinin kız olduğu belirtilen bebek, aynı tarihte Van'ın Erciş ilçesinde bir okulun yakınında kundağa sarılı ve terk edilmiş olarak bulunarak, 6 Ocakta yeniden YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesine getirilmişti. Yapılan soruşturma sonucunda bebeğin ensest ilişki sonucu dünyaya geldiği tespit edilmişti.