Engin Çeber davasında yargılama yeniden başladı

Güncelleme Tarihi:

Engin Çeber davasında yargılama yeniden başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2012 16:17

Engin Çeber'in Metris Cezaevinde “işkence ve kötü muamele” sonucu öldüğü iddiasına ilişkin davada, haklarında kurulan hüküm Yargıtay'ca bozulan 52 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı.

Haberin Devamı

Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Fuat Karaosmanoğlu, Selahattin Apaydın, Nihat Kızılkaya ve Sami Ergazi ile 21 tutuksuz sanık katıldı. Engin Çeber'in babası Ali Tekin ile kız kardeşi Şerife Çeber de duruşmada hazır bulundu.
Mahkeme Başkanı Recep Karaman, Yargıtay 8. Dairesi tarafından hazırlanan bozma ilamını okudu.
Çeber ailesinin avukatlarından Taylan Tanay, söz alarak, Yargıtay'ın bozma kararı gerekçelerinin kabul edilemez olduğunu savunarak, “Tutuklu sanıklar hakkında önceki hükümleri uygulanmasını istiyoruz” dedi.
Cumhuriyet Savcısı Erdal Şenol, usul ve yasaya uygun olan Yargıtay kararının uygulanmasına karar verilmesini, ayrıca tutuklu sanıkların üzerilerine atılı suçun vasfı, mevcut delil durumu göz önüne alınarak bu hallerinin devamı yönünde görüş bildirdi.
Yargıtay'ın bozma kararına ilişkin diyecekleri sorulan tutuklu sanıklar, tahliyelerini talep ederek, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep ettiler.
Tutuksuz sanıklardan bazıları da, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını, diğerleri de kararı mahkeme heyetinin takdirine bıraktıklarını bildirdiler.
Mahkeme, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına, tebligata rağmen şehir içinde bulunup gelmeyen tutuksuz sanıklar hakkında zorla getirilme kararı verilmesini öngördü.
Yargıtay'ın bozma kararına uyulup uyulmayacağı kararının ise tüm sanıkların diyeceklerinin alınmasından sonra kararlaştırılmasını öngören mahkeme, duruşmayı erteledi.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 1 Haziran 2010 tarihli kararını, “hukuk yararları birbirine uygun olmayan sanıkların aynı avukat tarafından temsil edildiği” gerekçesiyle usulden bozmuştu.

Önceki hüküm

Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Çeber'in ölümüne ilişkin 60 sanığın yargılandığı davada, olay tarihinde Metris Cezaevi'nde 2. müdür olarak görev yapan Fuat Karaosmanoğlu, infaz koruma memurları Selahattin Apaydın, Nihat Kızılkaya ve Sami Ergazi'yi, maktule karşı darp eyleminde bulunarak “işkence sonucu ölüme neden olmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmış, duruşmalardaki iyi hallerini dikkate alarak sanıkların cezasını müebbet hapse çevirmişti.
Gözaltı sürecinde görevli polis memurları Mehmet Pek ve Abdulmuttalip Bozyel'in zor kullanma sınırını aştıkları, yaptıkları eylemlerin insanlık onuruyla bağdaşmadığı, müştekilerin bedensel ve ruhsal yönden acı çekmesine neden oldukları kanaatine varan mahkeme heyeti, bu sanıkları Engin Çeber, Cihan Gün ve Özgür Karakaya'ya karşı “işkence” suçunu işledikleri gerekçesiyle toplam 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırmıştı.
Polis memuru Aliye Uçak'a, müşteki Aysu Baykal'a karşı “işkence” suçunu işlediği gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, cezaevi doktoru Yemliha Söylemez'in de “gerçeğe aykırı belge düzenlemek” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasını kararlaştırmıştı.
Tutuklu sanıklar infaz koruma memurları Murat Çise ve Yavuz Uzun'u, Engin Çeber, Özgür Karakaya ve Cihan Gün'e karşı “işkence” suçundan toplam 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, tutuklu kaldıkları süreyi göz önüne alarak bu sanıkların tahliyesine karar vermişti.
Ceza infaz koruma memurları Yusuf Gayır, Cuma Kaçar, Turan Günaydın, Muharrem Çelik, Erdoğan Coşardereli ve Nuri Atalay'ı “görevi ihmal” suçundan 5'er ay, başmemur Nevzat Kayım ile Öncay Bozo ve Mehmet Polat'ı “kasten yaralama” suçundan 5'er ay, Yılmaz Aydoğdu'yu “suçu bildirmemek”ten 5 ay, olay tarihinde nöbetçi komutan olan astsubay Başçavuş Abdulkadir Öztekin'i de “kasten yaralamak” suçundan 5 ay hapisle cezalandıran mahkeme heyeti, bu sanıklara ilişkin hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırmıştı.
Mahkeme heyeti, 39 sanığın ise beraatına hükmetmişti.
Kararın açıklanmasının ardından haklarında verilen çeşitli hapis cezalarına ilişkin hükmün açıklanması geri bırakılan 8 sanık, bu konudaki yasa maddesinde yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesi nedeniyle yeniden yargılanmış ve 16 Mayıs 2011 tarihinde tekrar “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına” karar verilmişti.

Olayın geçmişi

Engin Çeber, Sarıyer'de 28 Eylül 2008 tarihinde yaklaşık 10 kişilik bir grup ile izinsiz toplantı ve gösteri yapmak isterken kimlik kontrolü yapan polislerce arandığı için gözaltına alınmıştı. Daha sonra tutuklanarak Metris Cezaevine götürülen Çeber, kaldırıldığı hastanede ölmüştü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!