Engellilere yeni çözümler

Güncelleme Tarihi:

Engellilere yeni çözümler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2002 01:41

Engellilere takılan yapay kol ve bacaklar sadece bir başlangıçtı. Günümüzde doktorlar, sinirsel protezler geliştirerek göremeyen, duyamayan, hatta konuşamayan kişilere kalıcı çözümler üretmeye çalışıyorlar. Amerikan Newsweek dergisi bu alandaki yenilikleri tanıttı.

Bugüne kadar ses tellerinden sorunu olup konuşamayan kişilere tek bir yöntem ile yardımcı olunuyordu. Takılan bir aparat ile kişi söylemek istediklerini mekanik bir ses ile karşı tarafa iletiyordu. Bu cihaza yeni bir alternatif geliştirildi. Beyinden gelen sinyalleri algılayabilen bu sistem, insanın nefes boşluğunda çok tonlu sesler oluşturuyor. Kişi, bu sesleri normal bir insan gibi ağzı ile şekillendirerek istediği sözcüğü söyleyebiliyor.

Görme özürlüler için de aynı mantıkla çalışan bir cihaz bulundu. Özel bir gözlük sayesinde görüntü, göze yerleştirilen bir çipe ses dalgaları ile iletiliyor. Çip ise buradaki sinirleri uyararak görmenin gerçekleşmesine neden oluyor. Sağırlar için uygulanan iç kulak implantasyonu ise büyük ölçüde yukarıda anlatılan mantıkla çalışıyor. Bu dalda, ilerleyen teknoloji sayesinde yeni yerleştirilen cihazlar çok daha başarılı sonuçlar veriyor.

Yetkililer, şu anda deneme aşamasında olan ses ve görme cihazlarının kullanılır hale gelmelerinin en az bir 10 yıl alacağını söyleüyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!