Engelliler, müebbete mahkum

Güncelleme Tarihi:

Engelliler, müebbete mahkum
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2001 00:00


Türkiye'de 7 milyona yakın engelli, başta yaşadıkları konut olmak üzere, sokak, kaldırım, kamu binaları, genel hizmet alanları ve toplu taşım araçları, engellilerin de yararlanabileceği şekilde tasarlanmadığı için, evlerinde adeta müebbet hapis hayatı yaşıyor.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı Özürlüler Uzman Yardımcısı Şehir Plancısı Deniz Çağlayan, engellilerin toplum yaşantısına, en az özürlü olmayanlar ile eşit fırsatlarda katılabilmelerinin sağlanmasında mekansal düzenlemelerin önemli bir yer tuttuğunu bildirdi.

Deniz Çağlayan, Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi'nde düzenlenen, Belediyelerde Çalışan Şehir Plancıları Meslek İçi Eğitim Semineri'nde, ''Herkes İçin Ulaşılabilir Bir Yapılı Çevre Oluşturulmasında Belediyelerin Görevleri ve Plancıların Rolü'' konulu bir bildiri sundu.

KALDIRIMDA KENDİ BAŞINA DOLAŞMAK

Çağlayan, bir kişinin bağımsızlığının, diğer bir kişinin yardımı olmaksızın kendi başına tüm yapıları kullanması, kaldırımlarda tek başına dolaşabilmesi, kapıları kendi başına açabilmesi, asansörü kendi başına kullanabilmesi ile mümkün olabileceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistiklerine göre, gelişmekte olan ülkelerdeki nüfusun yüzde 12'sinin ''özel gereksinimi olan bireyler'' olarak kabul edildiğini söyledi.

Deniz Çağlayan, engellinin konutundan başlayarak, tüm mekanlarda ve bunlara ulaşım sürecinde sayısız engelle karşılaştığını vurgulayarak, kentlerde yaya dolaşımını yok sayan, otomobil merkezli ve taşıt trafiğini hızlandırmayı amaçlayan uygulamaların öncelik aldığını, ışıklı hemzemin yaya geçitlerinin kaldırılarak, yaşlı ve özürlülerin kullanamadığı alt ve üst geçitler yapıldığını anlattı.

BELEDİYELER VE PLANCILARIN GÖREVLERİ

Çağlayan, belediyelerde önemli görevler üstlenmiş olan şehir plancılarının, imar uygulamaları çerçevesinde kent mekanında yapılan düzenlemelerde karar verici, yönlendirici, bilgilendirici ve koordine edici çalışmalar yapması gerektiğini ifade etti.

Meydan, park ve kentsel tasarım projelerinde engellilerin erişimine uygun tasarım ilkelerinin ve standartların uygulanması gerektiğini anlatan Çağlayan, plancıların, tüm yaşam mekanlarının öngellilerin de yararlanabileceği standartlara uygun hale getirilmesi için önemli bir görev üstlenmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. (Antalya/aa)










Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!