Güncelleme Tarihi:
Fatih Çekirge ve Bakan Yıldırım 3. köprü, Demokratik açılım, Ulaşım, haberleşme, engelli vatandaşların sorunu ve Türkiye'nin geleceği hakkında konuştu...
Bakan Yıldırım: Bugün bir araya gelmemizin asıl sebebi 28 Eylül'de UlaÅŸtırma ve haberleÅŸme ÅŸurası toplanacak. Çok önemli bir konudur. Hedeflerimizi, Türkiye'nin ulaşım alt yapısının anlatılacağı ve tartışılacağı bir ÅŸura olacak. 4000 katılımcı olacak. Ulaşım ve haberleÅŸme açısından milat sayılacak bir toplantıdır bu. 28 Eylül'de Türkiye'nin yol haritası belli olacak. Saat 9.30'da Sütlüce Kongre Merkezi'ne tüm halkımızı davet ediyoruz. 3 gün boyunca sürecek bu ÅŸurada özgürce ulaşım ve haberleÅŸmeyi tartışıp konuÅŸacağız.Â
Fatih Çekirge: Bu şurada neler olacak? Bu şurayı neden yapacaksınız?
Önemli simalar anahtar konuşmacı olarak katılacak. Konularında uzman kişiler katılacak. Türkiye'nin içinde kendimize göre yollar yapalım, geliştirelim. Diğer yerler bizi ilgilendirmez diyemeyiz. Kültürel, ticari ilişkilerimiz var. Komşuluklarımız var. Haberleşme ve ulaşım konusunu kendi aramızda konuşmamız yeterli olmaz. Dünyanın her yanında katılımcı olacak.
2023 İÇİN TEK BİR RÜYA GÖRELİM
Fatih Çekirge: Bu şuranın açılımla ne ilgisi var?
Türkiye'nin son 5-6 yıl içerindeki dış politikası komşularıyla sıfır sorunlu hale geldi. Komşularımızla ilişkilerimizi iyileştiriyoruz. Suriye'de vize kalktı. Bağdat'ta 8 bakanla toplanacağız. Ne kadar birbirimizi tanırsak, ilişkilerimizi güçlendirirsek o zaman oralarda terör yuvalanmaları da kolay kolay olmaz. Esad, ne diyor, "Suriye uyruklu teröristler varsa bıraksınlar gelsinler" diyor. Bu ne demek. Terörün moralini bozan bir dış destektir. Bunu İran'dan da almalıyız, diğer yerlerden de almalıyız.
Demokratik açılım dediğimiz konuda bizim konuyla çok ilgili. Aslında biz açılımı son 6 yıldır yapıyoruz. Bölünmüş yollarla yapıyoruz. İletişim kanallarını genişletiyoruz. Husumetler yok olsun diye yapıyoruz bunları. Ne zaman ayrımcılık, devlete gönül koyma artar? Hizmetler yurdun her köşesine gitmezse o zaman bu küskünlükler olur. 6 yıldır Doğu'daki 28 ile 14 katrilyon harcama yapıldı. Bunu burada açıklıyorum. Aradaki ihmali kapatmak için yaptık. Yolları böldük, yaptık, 72 milyonu birleştirdik. Şimdi de gönülleri birleştirme zamanı. Bunu da yaptık mı sorun kalmayacak. Bu ülkeyi hep beraber koruduk. Şimdi neyi paylaşamıyoruz. Kürdü, Lazı, Çerkezi hepimiz koruduk bu ülkeyi. Türkiye bir Cumhuriyet'tir, demokratik, laik bir devlettir. Resmi dilimize itiraz eden var mı? Yok. Neyin kavgasını yapıyoruz. Kültürel farklılıklarımız var ama bu farklılıklar bizi ayrıştırmaz.
Bu açılımda şunu gördük. Bu mücadeleyi 25 yıldır sona erdiremedik. Hayatını kaybedenler arttı, harcamalarımız boşa gitti, aileler daha çok gözyaşı döküyor. Gelin biz bu işi çözelim, terör belasından kurtaralım. 2023 için tek bir rüya görelim diyoruz. Kalkınmış, gelişmiş, AB'ye ortak olmuş bir Türkiye rüyası. Demiryolları 25 bin km'yi, otoyolları 12 bin kilometreyi aşmış rüyaları görelim.
Fatih Çekirge: 3. köprüyle ilgili tartışmaları biliyoruz, karşı çıkanlar var. Köprüyle ilgili konuyu tartışmaya açarken bir hatanız oldu mu acaba?..
Tabii ki insanız, hatasız kul olmaz. Bunu kabul ediyoruz ama kastımız yok. Biz hizmeti düşünüyoruz. Ülkemiz büyüyor, araç sayısı artıyor, milli gelir artıyor. Alt yapının gecikmemesi lazım. Demiryolllarında yaşadığımız ihmali diğer projelerde de yaşamak istemedik. 3. köprü projesi bu yüzden. Bu proje benim de değil. 1993'ten beri bekliyor. 1993'te kim iktidar? SHP VE CHP iktidar. 1993 yılından beri var bu proje. Karşı görüş belirtilebilir. Karşı çıkmak ayrı, peşinen ret etmek ayrı.
Biz İstanbul için olan bir fikri kimsenin toptan ret etmeye hakkı yok diyoruz. Karşı çıkarsın ama toptan reddedemezsin. Konu paylaşılsın. Herkese paylaşılsın buna varız ama kabul etmemeye yokuz. Karşı çıkmak ayrı, peşinen ret etmek ayrı. Biz uygulayıcı konumundayız. Biz projemizi açıklarız, toplum bunu paylaşır, ordan gelecek kanaatlere göre ilerleriz.
Fatih Çekirge: 3. köprünün yapılmama ihtimali var mı? 3. köprü bana göre doğru bir projedir. İstanbullunun bu konu hakkındaki düşüncesini almak lazım. Yalnız bazı mekanizmalar var, bunlar hayır demeye ayarlanmış mekanizmalar.
Hiçbir zaman Türkiye'nin geleceğini şekilllendirecek projelerde ideolojiler aklın önüne geçmemeli. Geçerse bu ülkeye yazık olur. Bu köprünün 10 sene sonraya kalması bizi yavaşlatır.
Biz bir platform açtık, bu şurada 3. köprüyle ilgili özel bir oturum yapacağız. Bu oturumda herkes var. Aykırı görüşü olan da davet edildi. Basından, devlet görevlilerden, belediyeden, işadamlarından herkes var. Ortaya çıkacak görüş bizim için yol haritası oluşturacak. Belki bunu daha önce yapmalıydık ama çıkacak sonuç oylanacak ve ona göre ilerleyeceğiz.
Fatih Çekirge: Köprüyle ilgili ne zaman karar verilcek?
Bizim için an meselesi. 6 güzergahtan bir tanesi seçilecek. Sadece köprü değil otoyol da var. Güzergahtaki belediyelerin de bunu onaylaması lazım.
ENGELLiLER iÇiN BAKANLIKTA BiR DAiRE KURULUYOR
Fatih Çekirge: Ben biraz da engelli vatandaşlardan bahsetmek istiyorum. Ben fahri savunucu ilan edildim. Bana maillerle, telefonlarla ulaşıyorlar. Sizler yolları birbirine bağlıyorsunuz ama engellliler bir yerden bir yere gidemiyor, metroya gidemiyor. 7,5 milyon engelli var. Biz engelliler için şunu yapacağız diyebileceğiniz birşey var mı?
Evet 7,5 milyon engelli var ama 65 milyon da potansiyel engelli var. Kimse yarınımızı bilemez, belki bizler de bir kaza sonucu engelli olacağız bilemeyiz. Bu kişiler engelli olabilir ama yaşamı dört duvar arasında geçmemesi lazım. Onların da herşeye hakkı var. Toplumla kaynaşması lazım. Bunu sağlayabiliyor muyuz. Hayır sağlayamıyoruz. Bunu kabul ediyoruz. Bu şurada engellilerle ilgili bir çalıştay yapılacak. Burada da uzmanlar, sivil oplum kuruluşları, bilim adamları bir araya gelecekler.
Fatih Çekirge: Engelli arkadaşlarıma sesleniyorum. Bu şuraya katılım gösterelim, CNN Türk'ün sitesinden ve hurriyet.com.tr'den bize mail gönderin, sorunlarınızı iletin yayınlayalım. İletin iletelim.
Engelli vatandaşlarımızın beklentileri ve iletişimle ilgili projeler düşünülecek ve hayata geçirilecek. Bunu ilan ediyorum. Biz ne yaptık? Biz engellilerle ilgili bir hazırlık çalışması tamamladık. Engellilerle ilgili bakanlıkta bir daire kuruyoruz. Bu dairenin amacı engellilere yönelik çalışma yapmak ve uygulamaları hayata geçirmek. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarıyla uğraşacaklar. Burada çalışanlar engelliler için ışık tutacak.
Ayrıca öyle bir cihaz olacak ki, öyle bir proje hazırladık ki. Bir tekerlekli sandalye olacak ve navigasyon cihazı gibi çalışacak. Engelli vatandaşımız, cihazı istediği yere sözleriyle yönlendirecek. Bunun da ihalesini yaptık.
Fatih Çekirge: Konya hızlı tren ne oldu?
Â
Konya-Ankara hızlı treni inşaatı devam ediyor. 2010'un sonunda açılacak. Git gel Konya 6 saat değil 2,5 saat olacak.
Â
Fatih Çekirge: Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek'in sizinle görüşmesi olmuş. Gökçek metroyu size devretmiş bu doğru mu?
Â
Yok hayır devretmedi. Bir çözüm arayışı var. Prensip olarak başbakanımız bunu uygun gördü. Kaynakla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Fatih Çekirge: Demiryollarıyla ilgili ne kadar ağlarımız var
Â
Demiryollarında 59 yıllık ihmali unutulmuşluğu sona erdirdik. Türkiye hızlı tren işletmeciliğine geçen dünyada 8. ülke. Devam eden bir sürü proje var. Peki biz ne yaptık? 11 bin km'nin 4600 km'sini tamamen yeniledik. 4000 km'yi daha yenileyeceğiz. 2. hedef hatların yüzde 28'i sinyalli. Diğer kalan sinyalsiz. Şimdi onları sinyalli hale getiriyoruz ki zaman kaybının da önüne geçebilelim. Ayrıca trenleri elektirikli hale getiriyoruz, böylece çevreyi koruyoruz. 2023 hedefi 6800 km yeni hızlı demiryolu ağı. Marmaray ve diğer projelerin hepsi tamamlanacak. 2023'e kadar hepsini tamamlayacağız.