Engelli çocuğuyla yardım bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Engelli çocuğuyla yardım bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2010 16:56

36 yıl önce evlat edindikleri çocuklarının zihinsel engelli çıkmasına rağmen bakımını üstlenen kadın, yardım istiyor.

Zonguldak'ın Beycuma beldesinde, Hacıali köyünde, Cemil ve Fatma Akkuş (61) çiftinin uzun süre çocukları
olmayınca, tanıdıkları vasıtasıyla ikiz bebek dünyaya getiren kadının çocuklarından birini evlatlık alarak nüfuslarına geçirdi.

Çocukları 4-5 yaşına geldiğinde zihinsel engelli olduğunu fark eden Akkuş çifti, Ergin adını verdikleri oğullarını evlatlık aldıkları aileye geri vermeyerek bakımını üstlenmeyi sürdürdü.

Türkiye Taşkömürü Kurumundan emekli Cemil Akkuş'un yaklaşık 7 yıl önce ölmesinin ardından anne Akkuş, hafıza kayıpları ve bazı sağlık problemleri yaşaması üzerine yemek ve temizlik yapamaz hale geldi.

Çöp eve dönen dairelerinde, komşularının desteğiyle hayatlarını sürdürmeye çalışan anne ve oğlunun yardım beklediği bildirildi.

Anne Akkuş, gazetecilere, eşinden 600 lira emekli maaşı aldığını, oğluna da 3 ayda bir 600 lira engelli parası verildiğini, maddi açından sıkıntıları olmadığını söyledi.

Yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle oğluna ve kendine bakamadığını anlatan Akkuş, “Bize sahip çıksınlar, oğlum hasta olmasın. Bizi koruma altına alsınlar, ancak çocuğumu benden ayırmasınlar. Ben onu çok seviyorum, kimseye vermem. Birlikte huzurevinde kalırım” dedi.

Köyde 22 yıldır cami imamlığı yapan Nihat Verim de Akkuş'un eşinin ölümünün ardından sağlıklı düşünemez ve bilinçli hareket edemez duruma geldiğini belirtti.

Aileyle ilgilenmelerine rağmen evin çöplükten farksız hale geldiğini anlatan Akkuş, şunları söyledi:
“Bu koşullarda yaşamaları durumunda hastalıktan ölebilirler. İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne giderek durumu anlattım, sahip çıkılmasını istedim. Ancak, yetkililer aileyle ilgili belge ve evrak istedi. Bu insanlar, akılları yerinde olmadığından istenilen belgeleri veremiyorlar. Fatma teyze eşinin öldüğüne inanmıyor, 'o canlandı sen bilmiyor musun, dün akşam eve geldi' şeklinde söylemde bulunuyor. Devletimizin ailenin bu halini görmesi durumunda mutlaka sahip çıkacağına inanıyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!