A.A
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2008 10:57
Gaziantep'te yaşayan engelliler, kimseye muhtaç olmadan kendi ekmek paralarını kazanabilmek için mücadele ediyorlar.
Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi, engellilere iş imkanı sağlamak için açtığı bilgisayar, bilgisayarlı muhasebe, dikiş nakış, mefruşat, bakırcılık gibi kurslara gümüş işlemeciliğini de ekledi.
Gümüş işlemeciliği eğitimi alan engelliler, yetersiz sermayeleri olmasına karşın ürettikleri telkarileri ve tespih püsküllerini, İstanbul'da Kapalıçarşı'ya satışa gönderiyorlar.
Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Hulusi Kalender, Türkiye'de nüfusun yüzde 12.57'sinin engelli olduğunu belirterek, “Gaziantep'te 20 bin engelli bulunuyor. Ama, hala evlerinden çıkmayan ve kendini ifade edemeyen binlerce özürlü var” dedi.
Engelli insanların verimli olabilmesi için çalışması ve bunun için altyapının olması gerektiğini ifade eden Kalender, şunları söyledi:
“Sakatlar, Türkiye'de her zaman ikinci sınıf hatta ikinci sınıftan düşük bir vatandaş olarak görülüyor. Sakat olmak o kişinin bir sağlık sorunu. Ama ülkemizde yıllardır bu sağlık sorunu atlanmış sakat insanlar mağdur, ihtiyaç sahibi insanlar sınıfına sokulmuş. Bu da sosyal devlet politikasının yanlışlığından kaynaklanıyor. Sakatlara her zaman 'sadaka verilen, mağdur' gözüyle baktığımız için bu tür sorunlarla karşı karşıyayız. Ama, İŞKUR ile son zamanlarda yaptığımız çalışmalara kendine güvenen arkadaşlarımız bir yerlere geldi, bir yerlerde çalışıyorlar.”
“ÖZELLİKLE BİLGİSAYAR VE TEKNOLOJİ EĞİTİMLERİ VERİYORUZ”
İstihdam edilen engelli sayısının çok az olduğunu, onları bir meslek sahibi yapmak için özellikle bilgisayar ve teknolojiye yönelik eğitimler düzenlediklerini anlatan Hulusi Kalender, İŞKUR ile başlattıkları proje kapsamında gümüş işlemeciliği kursu da düzenlediklerini, 5-6 ay süren kursa bugüne kadar engelli 50 kişinin katıldığını ve sertifika aldıklarını belirtti.
Kalender, gümüş sektörünün özellikle hammadde ve sermaye sorunu bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
“Sakat insanların doğru dürüst gelirleri olmadığı için sermayeleri yok. Bunu temin etmemiz lazım. Gümüş işlemeciliği el emeği göz nuru bir meslek olduğu için kursiyer bulmamız sıkıntılı. Ama sevindirici bir olay var; Mardin'de insanlar meslek sahibi olmuşlar. Çok güzel gümüş işlemeler çıkıyor. Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanlığından ve gümüş işleme uzmanlarından, bu arkadaşlarımızı görmelerini ve destek vermelerini istiyorum.”
“DESTEK BEKLİYORUZ”
Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olan 40 yaşındaki İbrahim Zavar, 18 yıldır gümüş işlemeciliği yapıyor.
Karagöz semtindeki kiralık küçük bir atölyede yanında iki özürlü gençle birlikte çalışan İbrahim Zavar, yaptığı Mardin ve Trabzon işi telkarileri ve gümüş tespih püsküllerini İstanbul'a gönderiyor.
İŞKUR ile başlattıkları proje kapsamında usta öğretici olarak ders de verdiğini söyleyen Zavar, “Gümüş işlemeciliği eğitimi alanlar usta olabilecek derecede değil ama gittikleri iş yerinde çırak kalfa karışımı duruma geliyorlar. Haftalık ellerine 100-150 YTL geçiyor” dedi.
Kendisinin yaptığı tespih püsküllerini, telkarileri İstanbul'da Kapalıçarşı'ya gönderdiğini belirten İbrahim Zavar, işlerini büyütebilmeleri için hammaddeye ve sermayeye ihtiyaçları olduğunu, destek beklediklerini kaydetti.