Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de en çok engelli personel istihdam eden kurumlardan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, kurum doktoru da görme engelli. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, yıllardır bakanlıkta şifa dağıtan Özer Şimşek ile Dünya Engelliler Günü’nde bir araya geldi. Ramazanoğlu, Şimşek’e çiçek verdi, sohbet etti. Bu buluşmada Şimşek’in Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden sınıf arkadaşı olduğunu öğrenen Ramazanoğlu, hislerini şu cümlelerle anlattı:
HAYATA TUTUNMALI
“Benim numaram okulda 8390’dı. Sizin de 8510’muş. Aynı sınıfta okumuş olmaktan mutluluk duydum. Engel tanımayan bir dünya istiyoruz. Aynı dönemde okumuş bir kardeşimizin burada olması ve onunla birlikte çalışmak onur verici. Hatıraları tazelemek de güzel oldu. Tüm engelli kardeşlerimizin hayata tutunmasını istiyoruz. Bugün vasıtasıyla da bunu tekrar iletiyoruz.”
‘Cerrah olacaktım ’
Doktor Özer Şimşek, 27 yaşında geçirdiği iki kaza ile görme yeteneğini kaybettiğini belirterek, şunları söyledi: “Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdim. Cerrah olmak istiyordum fakat şartlar pratisyen hekimlikte devam etmeme neden oldu. Türkiye’de maalesef engellilerin bir kısmı evde oturmak zorunda kalıyor. Ben Aile Bakanlığı kurulduğundan bu yana kurumda doktorum. Mesai arkadaşlarım ilk günden bu yana bana destek veriyorlar. Zaten bu destek mesleğimi icra etmemi sağlıyor. Teknoloji çok gelişti. Gören bir gözün yaptığı birçok işi teknolojik aletleri kullanarak yapabiliyorum. İnsanların engelli olsa da okuyarak doktor, avukat, sosyolog, öğretmen olacağının kanıtıyım.”
TÜRKİYE’DE ENGELLİ SAYISI 5 MİLYON
Aİle ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kişinin (nüfusun yüzde 7’si) engelli olduğunu açıkladı. Kadınlarda engellilik oranının daha yüksek olduğunu belirleyen Bakanlık, engellilerin yüzde 23.3’ünün okuma-yazma bilmediğini, yüzde 19’unun okuma-yazma bildiğini ancak hiç okula gitmediğini, 36.1’inin ilkokul mezunu, yüzde 12.5’inin ortaokul mezunu, yüzde 6.5’inin lise, yüzde 2.6’sının yüksek öğretim mezunu olduğunu açıkladı. Engelli nüfus içerisinde işsizlik oranının yüzde 8.8 olduğunu kaydeden Bakanlık, engelli erkelerde işgücüne katılım oranının yüzde 35.4, kadınlarda bu oranın yüzde 12.5 olduğunu bildirdi.