Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2002 02:10
Arkeolojik araştırmalar sonucunda tarihte yaşanan ilk enflasyonun sorumlusunun Makedon Kralı Büyük İskender olduğu ortaya çıktı.
İskender'in ölümünden sonra yaşanan siyasi belirsizlik yüzünden Babil'de arpa, susam, yün ve hurma fiyatlarının fırladığı anlaşıldı.
İngiliz The Independent Gazetesi'nin haberine göre Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) Prof Peter Termin, tarihte enflasyonun izlerinin peşine düştü. Ve araştırma sonuçlarını Ekonomik Keşifler Tarihi isimli dergide yayınladı. Profesör, eski Babil'den kalma çivi yazısı tabletlerini araştırdı. Tabletlerde tere, hardal, hurma, yün, susam ve arpa fiyatları yer alıyordu.
Termin'e göre Büyük İskender'in ölümü (M.S. 323) enflasyonu körükledi. 10 yıl içinde sıradan bir Babil vatandaşının cebindeki paranın değeri yarı yarıya azaldı. Prof Termin, bulgularını şöyle değerlendirdi: ‘‘Bu tarihte belgelenen ilk enflasyon vakası, eski Babil'de piyasa ekonomisi uygulandığı yolunda kanıtlar var. İskender'in ölümünden sonraki siyasi belirsizliğin, tıpkı günümüzde olduğu gibi enflasyonu körüklediği sanılıyor. Büyük İskender'in fetihleri sayesinde kasalara bol miktarda gümüş girmiş olması büyük olasılıkla enflasyonun sorumlusu olabilir.
Fiyatlar tarımsal ürünler talebi karşılamadığı için ya da gümüş rezervi arttığı için yükselmiştir. İskender'in haleflerinden biri orduya daha fazla asker almak istediğinde, daha fazla ücret vermek zorunda kalmıştır. Askerler arpa ya da başka bir şey almaya gittilerinde ise kendilerine arpa olmadığı söylenmiş, askerler de daha fazla para teklif etmiştir. Satıcı da bu teklifi kabul etmiştir.’’