Enflasyonda alkolün ve eğlencenin ağırlığı arttı

Güncelleme Tarihi:

Enflasyonda alkolün ve eğlencenin ağırlığı arttı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 11:16

Enflasyon sepetinde yılbaşı itibariyle yapılan revizyonla birlikte, mal gruplarının ağırlıkları da değişti. Güncellenen TÜFE sepetinde, alkollü içecekler, tütün, giyim, eğlence, eğitim kalemlerinin ağırlığı arttı.

Buna bağlı güncellenen Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) sepetinde, alkollü içecekler ve tütün, giyim ve ayakkabı, ev eşyası, ulaştırma, eğlence ve kültür, eğitim, lokanta ve oteller ile çeşitli mal ve hizmetler kalemlerinin ağırlığı arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) yapılan açıklamaya göre, yılbaşı itibariyle Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ve TÜFE endekslerindeki mal ve hizmetlerin ağırlıkları güncellendi.
Bu kapsamda, TÜFE sepetine 22 madde eklenirken, 3 madde çıkarıldı ve 423 olan madde sayısı 442'ye çıktı.
ÜFE sepetinde ise madde giriş çıkışı olmazken, sadece mevcut ürünlerin sepet içindeki ağırlıkları güncellendi.

TÜFE SEPETİNE GİREN-ÇIKAN MADDELER

Bu arada TÜFE sepetine, krem peynir, yemeklik tereyağı, sakız, puding, bitki çayları, bornoz, kadın terliği, doğalgaz abonman ücreti, yatak bazası, yastık, klima, radyatör, ultrason ücreti, emar çekme ücreti ve dizel otomobil girdi.
Ayrıca mp3 çalar, video-kamera, printer, ADSL modem, şans oyunu İddaa, özel üniversite ücreti ve kağıt mendil de yeni sepette yer aldı. Buna karşılık, keten kumaş, yünlü çocuk kabanı ve kalorifer yakıtı ise endeksten çıkarıldı.

TÜFE'DE AĞIRLIK DEĞİŞİMİ

Güncellenen TÜFE sepetinde alkollü içecekler ve tütün, giyim ve ayakkabı, ev eşyası, ulaştırma, eğlence ve kültür, eğitim, lokanta ve oteller ile çeşitli mal ve hizmetler kalemlerinin ağırlığı arttı.
Gıda ve alkolsüz içecekler, konut, sağlık ve haberleşmenin sepet içindeki ağırlığı ise azaldı.

ÜFE SEPETİNDEKİ AĞIRLIKLAR

ÜFE'de ise tarımın ağırlığı azalırken, sanayinin ağırlığı arttı. Sanayinin alt kalemlerinde madencilik ve taşocakçılığı ile elektrik, gaz ve su sektörünün payı azalırken, imalat sanayinin payı arttı.
Tarım ve ormancılık ürünlerinin ağırlığı 20,23'ten 19,41'e, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde de 0,42'den 0,37'ye geriledi. Böylelikle toplamda tarım sektörünün endeks içindeki ağırlığı 20,65'ten 19,78'e indi.
Sanayi sektörünün ağırlığı ise 79,35'ten 80,22'ye yükseldi. Sanayinin alt kalemlerinden madencilik ve taşocakçılığının ağırlığı 1,51'den 1,47'ye, elektrik, gaz ve su sektörünün ağırlığı ise 5,77'den 4,77'ye inerken, imalat sanayinin ağırlığı 72,07'den 73,98'e çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!