Enflasyon hedefi gerçekçi değil

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon hedefi gerçekçi değil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2008 14:05

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, enflasyonda yıllık yüzde 4’lük hedefin gerçekçi olmadığını belirterek, “Enflasyonda koyduğumuz hedefte yüzde yüz yanılma var. Hedefiniz gerçek değilse tartışılır hale gelirsiniz. Ulaşılabilir hedefler koymamız gerekiyor” dedi.

Devlet Bakanı Tüzmen, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından oluşturulan “Fındık Tanıtım Grubu” yöneticilerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda kabul etti. Fındık tanıtım grubu ile birlikte yaptıkları çalışmaları anlatan Tüzmen, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, yüzde 4’lük enflasyon hedefinin gerçekçi olmadığını savunarak “Şimdi enflasyonda koymuş olduğumuz hedeften yüzde yüzde yüzden fazla bizim yanılmamız var. Hedefiniz eğer gerçekçi değilse bu sefer tartışılır hale gelirsiniz, inandırıcılığınız azalır. Onun için gerçekçi hedef koyalım. Ulaşılabilecek hedef koyalım ve bu hedefe ulaşmaya çalışalım” dedi.

Bakan Tüzmen, Merkez Bankası’nın “Enflasyonun yükselmesinde kurdaki artış, gıda ve enerjideki gelişmelerin etkili olduğu yönündeki açıklamasını ise şöyle değerlendirdi:

“Türkiye’de enflasyon artışında son dönemlerde dışarıdaki enflasyon artışının da etkisi var. Ara malı aldığımız pazarların çoğunda yüksek enflasyon oranları görüyoruz. Çin’de de enflasyon son derece yüksek bir şekilde artıyor. Onların beklentisinin çok üstünde 3 kat artmış durumda. Çin bize ara malı satıyor. Petrol fiyatları Irak ile çalışırken yani bundan 10 sene evvel yaklaşık 18 dolar idi. Şimdi 108 dolara ulaşmış durumda. Yani 6 kat artmış. Bunların tabi ki yansıması olacaktır. Gıda, hububat bakliyat piyasasında ise eskiden tonu 425 dolar olan gıda ürünü, bugün 1500 dolar. Üç katından fazla artmış. Nohutta da öyle çok yüksek iki-üç misli fiyat artışlarını görüyoruz. Dolayısıyla tüm bunları değerlendirdiğiniz zaman tabi ki bu enflasyonun Türkiye içerisinde de gıda olsun, petrol ürünleri olsun yansıması olacaktır."

Türkiye’de sadece enflasyonu aşağı çekme ana hedefiyle hareket etmenin yararlı olmadığını ifade eden Tüzmen, ihracatçı ve sanayiciyi de düşünerek bir takım politikaları ortaya koyabilmek gerektiğini vurguladı. Tüzmen, "Çünkü sadece enflasyon aşağı doğru çekilirken ne kadar mücadele ederseniz edin başka faktörler de etki edecektir. Siz sanayinin ihracatın durduğu bir ortamda isterseniz yüzde 1 enflasyon rakamına ulaşın hiçbir şey ifade etmez. Dolayısıyla sanayi bir taraftan çalışacak, ihracatta bir taraftan karlı bir şekilde artışını sürdürecek. O zaman enflasyon da normal bir şekilde seyrine devam edecektir" diye konuştu.

KREDİ NOTU DÜŞÜŞÜNDE SİYASİ ORTAM ETKİLİ OLDU

Türkiye’nin kredi notunun düşürülmesini de değerlendiren Devlet Bakanı Tüzmen şöyle konuştu:

“Türkiye ciddi bir şekilde son 2003-2007 arasında yüzde 5 üzerinde kalkınma hızı sağlayan en hızlı büyüyen ülkeler grubuna girdi. Ama geçen sene toplam büyüme hızımız sene ortalaması olarak bakıldığında yüzde 4.5’e düştü. Dolayısıyla kredi kuruluşları bu büyüme hızındaki yavaşlamayı ve Türkiye’nin içindeki son dönemdeki gelişmeleri, siyasi ortamı bunların hepsini değerlendirir. Biz burada ihracatçılarımızla birlikte ihracatın artış hızını kestirmemeye çalışacağız. Çünkü Türkiye’nin morali ihracat. İhracatımız Türkiye’nin moralini sürekli düzelten bir şey. Biz bunu arttırmaya çalışıyoruz. İhracat artışını aynı şekilde devam ettirebilirsek diğer sıkıntıları da aynı şekilde aşabiliriz diye düşünüyorum.”

İHRACATTA YILLIK 125 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİN 114 MİLYARINA ULAŞTIK

Devlet Bakanı Tüzmen, ihracatın yıl sonu hedefinde bir değişiklik olup olmadığı yönündeki soruya ise “Hedefimizi 125 milyar dolar olarak ihracatçılarımızla birlikte koyduk. 125 milyar dolar elde edeceğiz dedik. Hedefimiz devam ediyor. Hedefimize baktığımız zaman geriye doğru 12 ayda 114 milyar dolarlık ihracat yaptık. 125’i de inşallah bu sene yakalayacağız” diye yanıtladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!