(a.a.)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2008 20:14
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, “Bundan sonra asıl korkmamız gereken, işsizlik ve üretimsizlik olacak gibi” dedi.
Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Celal Sönmez, dünyada yaşanan finansal kriz, emtia ve petrol fiyatlarındaki önemli düşüşlerin, enflasyonun düşmesini desteklediğini bildirdi.
Sönmez, bundan sonra dünyanın ve kendilerinin enflasyondan daha az, ekonomik büyümedeki yavaşlamadan ve bunun sonucu olan işsizlik ve üretimsizlikten daha fazla korkacaklarını belirterek, “Bundan sonra asıl korkmamız gereken işsizlik ve üretimsizlik olacak gibi” diye konuştu.
Kriz ortamlarında enflasyonun düşmesinin beklendiğini hatırlatan Sönmez, şunları kaydetti:
“Şu bir gerçek ki, ekonomik krizler finansal veya reel kesimde başlıyor ve finansal kesimde başladığında reel kesime, reel kesimde başladığında ise finansal kesime sıçrıyor. Son günlerde, dünyanın yaşadığı küresel finansal çalkantının bizi de etkileyeceği bir gerçek. Yaşanılan çalkantı, dünyada ve bizde çeşitli etkileriyle gözleniyor. Bunlardan en önemlisi, ekonomilerin büyüme hızlarında yavaşlama, hatta bazı ülkelerde küçülme şeklinde olabilir. Ekonomik büyüme hızlarının ve emtia fiyatlarında önemli düşmelerin gözlendiği bir ortam, enflasyon açısından olumludur ve fiyat endekslerinde bu etkiyi görebiliyoruz.”
Sönmez, dünyanın bir süre için enflasyonu bir yana bırakıp, büyümeyle ilgili kaygılara yöneleceğine işaret ederek, şu görüşlere yer verdi:
“ABD'de ve Avrupa'da finansal sistem, önemli boyutta bir kredi sıkışması yaşıyor. İnterbank faizleri rekor değerlerde seyrediyor ve bankalar birbirlerine kredi vermek istemiyor. Aslında yaşanılan temelde bir güven krizi ve psikolojik boyutları da olan bu tür krizler, küreselleşen bir dünyada daha da bulaşıcı olabiliyor. ABD, krizi bir kurtarma planıyla aşma çabaları içinde. Avrupa, ABD'ye göre alınacak önlemler konusunda ortak düşüncelere sahip değil ve biraz geç olmakla birlikte, bir 'erken uyarı sistemi' üstünde çalışmayı düşünüyor. Avrupa'daki olumsuzluklar bizim riskimizi arttıran gelişmeler olarak düşünülebilir. Küresel finansal çalkantı bizi muhtemelen finansal kesimden değil, reel kesimden başlayarak etkileyecek. Dünyadaki finansal kriz, bir ölçüde otomotiv sektörümüzü etkilemeye başladı.”