Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2007 00:00
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, "Enflasyon canavarı hálá yarı canlı, canlanabilir" derken, mücadelenin sona ermediğini söyledi.
Kuzey Irak’a askeri harekatın "siyasi bir risk olarak, veri setlerinde bulunduğunu" söyleyen Yılmaz, "Siyasi istikrarın tam olarak sağlandığı söylenemez. Yabancı yatırımcıların ülkeden çıkma ihtimaline karşı da likidite önlemlerimiz hazır" dedi.
MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Enflasyon canavarı hala yarı canlı. Hala canlanabilir" dedi. "Enflasyon uyuşturucu gibidir" diyen Yılmaz ayrıca, fiyat istikrarının tam anlamıyla sağlandığının söylenemeyeceğini kaydetti. Yılmaz, Kuzey Irak’a harekatın siyasi bir risk olduğunu ve yatırımcıların "çıkma" ihtimaline karşı da "Likidite önlemleri hazır" olduğunu vurguladı.
AKTİF LİKİDİTE YÖNETİMİ: Yılın dördüncü ve son Enflasyon Raporu’nu açıkladığı basın toplantısında soruları da yanıtlayan Yılmaz, sınır ötesi operasyonun etkisine karşı neler yapılacağına ilişkin şunları söyledi: "Diyelim ki sınır ötesi harekattan dolayı bir şekilde yatırımcının güveni bozuldu ve yavaşladı, Türkiye’den çıkmak istiyor. Bu durumda bizim elimizde politika faiz oranlarını değiştirmeden, piyasa faiz oranlarını sıkılaştırma imkanımız var. Likitide yönetiminin üzerine yöneleceğiz. Biz piyasadaki likiditeyi ayarlayarak yabancının Türkiye’deki davranışını bir şekilde etkileyebileceğimizi düşünüyoruz. Dolayısıyla yoğunlaşacağımız nokta likidite yönetiminde daha aktif olmak. "
MÜCADELE SONA ERMEDİ: Faize ilişkin taleplere "Henüz fiyat istikrarı sağlanmış değil" yanıtını veren Yılmaz, şöyle konuştu: "Enflasyon bir bakıma uyuşturucuya benzer. Geçici olarak size haz verebilir, rahatlatabilir. Ancak uzun vadede büyük problemlere yol açar. Biz bazı kesimlerin sıkıntıları olabileceğini de düşünüyoruz. Bunları dinliyoruz, yaptığımız analizlerde veri setimizin içerisine dahil ediyoruz. Fakat geldiğimiz noktada henüz enflasyonla olan mücadelemiz sona ermemiştir. Enflasyon canavarı yarı canlıdır, dolayısıyla yeniden canlanma ihtimali vardır. O nedenle biz enflasyonla mücadelenin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. O kesimleri de anlamaya çalışıyoruz."
BÜTÇEYE ’İNCE’ ELEŞTİRİ: Para politikası sıkı olduğu için faiz dışı fazladaki sapmanın orta vadede enflasyon hedefinde sapma yaratmayacağını söyleyen Yılmaz, 2008 bütçesiyle ilgili olarak da şu ince eleştiride bulundu: "Verilen sözlerin tutulacağı varsayımına dayanıyoruz. Bunun için gerekli iradenin olduğuna inanmak istiyoruz ve inanıyoruz. Harcama hedeflerine bağlı kalınacağı varsayılıyor. Bu varsayımdan sapmalar enflasyon ve para politikası görünümünü etkileyebilecektir. 2008 yılında gelirler politikasının enflasyon hedefi ile büyük ölçüde uyumlu yürütülecek olması, beklentilerin ve iç talebin yönetimi açısından olumlu bir gelişmedir. Ancak faiz dışı bütçe dengesindeki sapmanın kısmen giderilmesine yönelik çabaların daha çok dolaylı vergi artışına yönelmesi, enflasyonun tahmin edilebilirliği açısından risk oluşturmaktadır."
IMF OLSA DA OLUR OLMASA DA: Bir soru üzerine de Mayıs 2008’de IMF ile anlaşma bittikten sonra ne yapılacağının şimdiden düşünülmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Mali disiplini sağlayan bir çerçeve olmalı. IMF’li de olur, IMF’siz de ama mali disiplinsiz olmaz" dedi.
’İş, aş üretene saygılıyız’ dedi, TİM Başkanı’na randevu verdi
DURMUŞ Yılmaz, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) öncülüğünde Gölge Para Kurulu oluşturulması ve yüksek faiz indirimi talep eden meslek kuruluşu ve sivil toplum örgütlerinin verdiği gazete ilanlarınının morallarini bozup bozmadığı sorusuna, "Bozulmadı, bozulmaz da. Bizim iş ve aş üretenlere ihracat yapanlara saygımız var" yanıtını verdi. Yılmaz, "Siz eleştireceksiniz. Biz dinleyeceğiz. Dinlemek bizim görevimiz. Eleştirilerden rahatsız olmuyoruz. Önerileri dikkate alıyoruz" derken, verilen ilanlardan "herkesin muhatabının Merkez Bankası olduğu sonucu çıktığını", bundan da mutlu olduklarını belirtti. Birkaç oda başkanıyla telefonda görüştüğünü ve benzer mesajları aktardığını söyleyen Yılmaz, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) yönelttiği eleştirilere ise ""Az kaldı dişimizi sıkalım. Kısa vadecilik yapmayalım" yanıtını verdi. Bu arada Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklama ile Üretim, İstihdam ve İhracat Kurulu adına TİM Başkanı Sayın Oğuz Satıcı’ya 8 Kasım Perşembe günü için randevu verildiği duyuruldu.
Şimşek ile görüştüm atamaları bekliyorum
DURMUŞ Yılmaz, uzun süredir boş olan Para Politikası Kurulu (PPK) üyeliği ve başkan yardımcılığına yapılacak atamalar konusunu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile konuştuğu ancak daha öncelikli konuların araya girmesi nedeniyle şimdilik gerçekleşmediğini belirterek, atamaları yakın gelecekte yapılmasını beklediğini söyledi. Yılmaz, ABD’de yayımlanan "Yükselen Piyasalar" dergisi tarafından Washington’da kendisine verilen "Yılın Merkez Bankası" ödülü sorulduğunda ise "Varlığına sevinmedim, yokluğuna erinmedim. Ben neysem oyum" değerlendirmesini yaptı.
Enflasyonda yüzde 4 hedefi hayal oldu Merkez ’üst sınırı’ aştı
ORTA NOKTASI 7.3: Merkez Bankası bir önceki raporda yüzde 6’ya çıkarılan yıl sonu tahminini, bu kez "enflasyondaki düşüş geçici olarak duracağı" için daha yukarı çekti. Banka, tahminlerini ise orta noktası 7.3 olmak üzere 6-7 ile 7.9 aralığında yaptı.
KONTROL DIŞI GELİŞMELER: Durmuş Yılmaz, "vergi ayarlamaları ile enerji, gıda ve yönetilen yönlendirilen fiyat artışları" gibi para politikasının kontrolü dışındaki gelişmelerden dolayı" tahmini güncellediklerini vurguladı.
2008 SENARYOSU: Yılın kalanında ve 2008’in ilk aylarında faizlerinin ölçülü olarak indirildiği ve sonrasında bir süre sabit tutulduğu varsayımı altında; enflasyonun 2008’in sonunda yüzde 2.5 ile 5.7 arasında (orta noktası 4.1), 2009’un üçüncü çeyreğinde ise yüzde 1.7 ile 5.5 (orta noktası 3.6) arasında gerçekleşeceği tahmini yapıldı.
AYARLAMALAR ARTIRIR: Yılmaz, 2008 yılının ilk çeyreğinde bütçe düzenlemeleri çerçevesinde tütün ve akaryakıt gibi kalemlerde vergi artışları ya da fiyat ayarlamalarına yönelik düzenlemelerin, 2008 başından 2009 yılı başına kadar enflasyonu bir miktar artıracağını belirtti.
Elektrikte otomatik tarifeye geçilsin
YILIN son çeyreğinde elektrik fiyatlarında beklenen artışın, enflasyonu yüzde 0.8 oranında etkileyeceğini belirten Durmuş Yılmaz, "Elektrik zammı yapılacaksa bir an önce yapılması" görüşünü yineledi. Yılmaz, "Eğer ekonominin gereği olarak herhangi bir fiyat ayarlaması gerekiyorsa zamanında ve gerektiği kadar yapılmalı" diye konuştu. Yılmaz, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları olumsuz etkilenmediği sürece, enerji fiyatlarındaki gelişmelerin orta vadeli enflasyon üzerindeki etkilerinin sınırlı kalacağını söylemekle birlikte, "Elektrikte maliyet temelli otomatik fiyatlamaya geçilmesi halinde hem arz güvenliği hem de fiyat istikrarı üzerindeki riskler azaltılmış olacaktır" dedi.
Faiz indimi durabilir de sürebilir de
POLİTİKA faizlerinde eylül ve ekim ayında yapılan indirimin "enflasyon beklentileri ile enflasyon belirsizliğini azaltarak piyasada oluşan orta ve uzun vadeli faizleri de aşağı çektiğini" belirten Durmuş Yılmaz, bundan sonrası için "İndirim durabileceği gibi gelişmelere göre artarak sürebilir de" mesajı verdi. Orta vadeli enflasyon tahminini hazırlarken, 2007 sonu ile 2008 başında ölçülü faiz indiriminin süreceği öngörüsünde bulunduklarını, ancak bunun "indirim taahhüdü olarak algılanmaması" gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Açıklanan verilere bağlı olarak politika faizlerinin önümüzdeki aydan itibaren bir süre sabit tutulması mümkün olabileceği gibi, şartların izin vermesi durumunda ifade etmiş olduğumdan daha hızlı veya daha uzun süreli bir indirim süreci de gündeme gelebilecektir" diye konuştu.