Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2008 00:00
Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, Zorlu Enerji’nin önümüzdeki 5 yılda değişik bölge ve ülkelerde toplam 5-7 milyar dolarlık yatırım yapacağını, 2.5 yıl sonra da İsrail’in elektrik üretiminin yüzde 10’unu karşılayacaklarını söyledi.
ZORLU Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, Zorlu Enerji’nin önümüzdeki 5 yıl içinde yenilenebilir enerji yatırımlarıyla büyümeye devam edeceğini ve toplam kurulu gücünü 4 bin 200 megavata çıkarmayı hedeflediğini bildirdi. Sektörde 15’inci yılını kutlayan Zorlu Enerji’nin yeni yatırımları ve hedefleri hakkında bilgi vermek için düzenlenen toplantıda konuşan Murat Sungur Bursa, bu büyümeyi gerçekleştirmek için 5 yılda 5-7 milyar dolar arasında bir yatırım planladıklarını açıkladı.
İsrail’de yatırım
Murat Sungur Bursa, Zorlu Enerji’nin İsrail’de toplam 1050 megavat gücünde 4 adet doğal gaz santral projesinin çalışmaları sürdüğünü belirterek, şunları söyledi: "İsrail’de finansman anlaşmaları tamamlanıp, yıl sonunda ilk kazmanın vurulması planlanıyor. İsrail’in en büyük özel sektör yatırımlarından birine imza atıyoruz. 2.5 yıl sonra İsrail’deki enerji üretimimiz ülkenin üretiminin yüzde 10’unu karşılayacak."
Moskova’da iki santral
Moskova’da yapımı süren her biri 340’ar megavatlık 2 doğal gaz santralı projesinin ilk fazlarının bu yılın son çeyreğinde üretime gireceğini belirten Murat Sungur Bursa, şöyle konuştu: "Pakistan’da devam eden 50 megavatlık rüzgar enerji santralının ilk fazı yılın son aylarında üretime geçecek. Özelleştirmeden alınan Ankara Doğal Enerji Üretim A.Ş.’nin 140 megavatlık kapasitesi 2009 sonuna kadar 200 megavata çıkarılacak.
En büyük rüzgar santralı
Murat Sungur Bursa, Zorlu Enerji’nin yatırımlar hakkında şunları söyledi: "Grubun halen 420 megavat kurulu güç kapasiteli 7 santralı bulunuyor. 2007’de 2.5 milyar kilovat saat elektrik üretimi gerçekleştirilen grup, beklenen enerji dar boğazına karşı enerji kaynaklarını çeşitlendirecek, yenilenebilir kaynaklara yönelecek. Osmaniye’de altyapı çalışmaları devam eden 135 megavatlık Türkiye’nin ’en büyük’ rüzgar santralı 2009’da faaliyete geçecek. 110 megavatlık ikinci lisansla kapasite 245 megavata ulaşacak."
Yabancıların ilgisi azaldı
Enerji sektöründe yeni yatırımlara ihtiyaç olmakla birlikte, yatırım ikliminin uygun olmadığını dile getiren Mehmet Sungur Bursa, şöyle konuştu: "Bu durum yabancı sermayenin tutumuna da yansıyor. Elektrik spot bir ürün değil, hemen tüketilmek üzere üretilen bir ürün ve satmak zorundasınız. O yüzden de birilerinin ürettiğiniz elektriğe alım garantisi vermesi gerekiyor. Alım garantisini verenin illa ki devlet olması gerekmiyor. Uzun vadeli alım garantileri olmadan elektrik üretimi cazip hale gelemez. Ayrıca ürettiğiniz elektriği hangi bedelden satacağınız konusunda da bir açıklık yok. Son üç yıldır ciddi bir yatırım da yok."
Enerji sıkıntısı çekmemiz matematiksel bir sonuç
BU yazın ortalarından itibaren elektrik kesintileri yaşanabileceğine ilişkin değerlendirmelerin sorulması üzerine, bunun "matematiksel bir sonuç" olduğunu anlatan Mehmet Sungur Bursa, şöyle konuştu: "Eğer bizim ekonomimiz geçen yılki büyüme trendini devam ettirirse, hava sıcaklıkları geçen yılki gibi olursa, eğer insanların gelir standartlarında ekonomiyle doğrudan ilişkili bir şey, olağanüstü bir sapma olmazsa Türkiye’nin enerji sıkıntısı çekeceği matematiksel bir sonuç. Sıkıntı ne kadar devam eder? Sıkıntı, yeni yatırımlar devreye girinceye veya inşallah olmaz ama ekonomi gerilemeye başlarsa ya da verimlilik ciddi miktarda artarsa, tasarruflar artarsa olur. Ya da bunların kombinasyonu olması lazım."
Otomatik fiyatlandırma ’zam makinesi’ne dönüşür
TEMMUZ ayından itibaren elektrikte uygulamaya konulacak olan otomatik fiyatlandırma konusunda da konuşan Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, "Otomatik fiyatlandırma zam makinesine dönüşebilir" uyarısında bulundu. Murat Sungur Bursa, elektrikte otomatik fiyatlandırma konusunda şunları söyledi: "Birçok enerji firması gibi ilk baz fiyatların nasıl tespit edileceğini merakla bekliyoruz. Maliyetler piyasa değerine yansıtılırsa otomatik fiyatlandırma beklenen sonuç elde edilir. Makas sürekli açılırsa hükümet yeni düzenleme yapmak zorunda kalır, onu da kamuoyuna anlatmak zor olur. Bu konunun çok daha önce gündemde olması gerekirdi. Bu aşamada sıfır noktası çok önemli. Otomatik fiyatlandırmaya geçildiği ilk ay eğer denkleme ilk koyulan fiyat, gerçekten o günkü maliyetleri yeterince, sağlıklı olarak yansıtmıyorsa her 3 ayda bir düzeltme katsayısı ile çarpacağınız bu baz fiyat, sürekli o çarptığınız katsayı oranından uzaklaşacaktır."
Petrol için ABD’lilerle görüşülüyor
Zorlu Petrogas Proje ve Yatırımlar Direktörü Şahin Göndiken de, petrol arama konusunda yabancılarla görüşmeleri bulunduğunu, şu anda bir ABD firmasıyla görüştüklerini, yıl sonuna doğru da Siirt bölgesinde bir kuyu açmanın söz konusu olduğunu açıkladı.
Şu an ürettiğimiz elektriğin iki katını güneşten üretebiliriz
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer enerji ile ilgili ihale sürecinin devam ettiği belirterek, "Eylül ayında zarfları açacağız" dedi. İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneğinin (İMSAD) liderliğinde hayata geçirilen Türk inşaat malzemeleri sektörü ile Bulgaristan, Hırvatistan ve Romanya’daki sektörlerin AB sürecine uyumu doğrultusunda AB komisyonu tarafından fonlanan EUbuild Projesi, uluslararası bir konferansla tanıtıldı. Bakan Güler, "Güneş enerjisi konusunda Türkiye’nin güneş enerjisi haritasını, atlasını çıkardık. Türkiye şu an ürettiği elektriğin iki katını güneşten üretebilir" diye konuştu.