Enerji tasarrufunun yolları

Güncelleme Tarihi:

Enerji tasarrufunun yolları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin enerji sıkıntısı yaşadığı ve elektrik kesintisi uygulamasının başlatıldığı bu günlerde, evlerde bazı kurallara uyulması halinde, hem enerji tasarrufuna katkıda bulunulabileceği hem de aşırı tüketimden kaynaklanan masrafların azaltılabileceği belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı'nca hazırlanan 'Evinizde yüzde 50 daha az enerji tüketmek ister misiniz?' başlıklı kitapçıkta, fırın ve ocak, ısıtıcılar, aydınlatma, su ısıtıcıları, bulaşık ve çamaşır makineleri ile buzdolabı ve derin dondurucuların kullanımında, enerji tasarrufu için neler yapılması gerektiği anlatılıyor.

Kitapçıkta, tasarruf için şunlar öneriliyor:

  • Yiyecekleri düz tabanlı tencerelerde ve tepsilerde pişiriniz. Tencere, tava ve çaydanlık tabanını aşan her alev enerji israfıdır. Mümkünse yiyecekleri mikrodalga fırınlarda pişiriniz. Aynı miktar yiyeceği pişirmek için mikrodalga fırın, klasik fırına göre yüzde 66 daha az enerji tüketir. Tencere ve tepsinizin kapakları sıkıca kapalı ise pişirme tamamlanmadan 2-3 dakika önce fırın ve ocağınızı kapatabilirsiniz. Yemek pişerken fırın kapağını gerekmediği sürece açmayınız. Her kapak açılışında sıcaklık 25-30 derece düşer. Kapaksız kapta yemek pişirirken 3 kat daha fazla enerji tüketmek gerekir.
  • Enerji tasarrufu için, fırın çalıştırıldığında 2-3 tür yemeği aynı anda pişirmeniz tavsiye edilir. Isının ve nemin tencere veya tepsi içinde tutulması için kapaklar hava sızdırmaz olmalı. Bu durum yemeğin hızlı pişmesine neden olur.
  • Mikrodalga fırınlarda suyunuzu hemen kaynatabilirsiniz. Bu su ile çay ve çorbanızı pişirebilir, böylece hem enerjiden hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz. Fırınları odanızı ısıtmak için asla kullanmayınız. Bu durum çok tehlikeli ve pahalıdır.
  • Sebzeli yemeği pişirirken az miktarda su kullanınız. Yüksek sıcaklıkta pişirmeye başlayınız. Buhar çıkmaya başladıktan sonra düşük sıcaklıkta pişiriniz. Böylece yiyecekler daha iyi ve hızlı pişer. Yüksek sıcaklıkta pişirme işlemine devam etmek, besin maddesinin yok olmasına neden olur. Düşük sıcaklık şartlarına fırını ayarlayarak, yiyeceği pişirerek enerji israfını önlemiş olursunuz.
  • Kompakt floresan lambalar, normal lambalardan 5 kat daha az enerji tüketirler ve 10 kat daha uzun ömürlüdürler. Standart lambaların ömrü 750-900 saat iken kompakt floresan lambaların ömrü 10 bin saattir.
  • Enerji koruyucu lambalar satın alarak, aydınlatma maliyetini yüzde 75 azaltabilirsiniz. Normal lambalar enerjinin önemli miktarını aydınlatmada değil, ısınmada kullanır. Daha büyük lambalar, daha fazlaenerji üretmezler. Odadan ayrıldığınız zaman lambaları kapatınız.
  • Lambaların daha iyi çalışması için kuru bezle temizleyiniz. Kirli ve tozlu lambalar, yüzde 25 daha fazla enerji tüketir. Bulanık görünüşlü kompakt floresan lambalar kesinlikle kullanmayınız.
  • Oturma odasının sıcaklığının 20 dereceden fazla olmasına müsaade etmeyiniz. Odada 1 derecelik sıcaklık düşürme, yüzde 5'lik yakıt tasarrufuna neden olur.
  • Hafta sonları veya tatil günleri evinizden ayrılıyorsanız, ısıtıcınızın veya radyatörünüzün vanasını kapatınız. Boş daireyi ısıtmak israftır. Isıtıcınızın veya radyatörlerinizin önüne kesinlikleeşya koymayınız. Sıcak hava hareketini önlemeyiniz. Aksi durumda ısınmak için daha fazla enerji harcarsınız.
  • Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman, ısının kaçmasını önlemek için perdelerinizi kapatınız. Kapalı ve uygun perdeler, pencerelerden ısı kaybını yüzde 25 oranında önler. Kış aylarında pencereye güneş ışınları değdiği zaman perdeleri açınız, bu durum evinizin ısınmasına yardımcı olur. Kışın radyatörün üzerine mermer ve çamaşır gibi herhangi bir malzeme koymayınız. Üzerinde çamaşır kurutmayınız.
  • Radyatörlerinizin arkasına yansıtıcı koyunuz. Böylece radyatör başına yılda 6 dolar kazanırsınız. Alüminyum kaplı yalıtım levhası ilebunu sağlamanız mümkündür. Güneşli havalarda pencerelerinizi temizleyiniz, bu durum evinizin ısınmasına yardımcı olur.
  • Banyo yapmak yerine duş alınız. Böylece daha az su kullanırsınız. Su ısıtıcınızın termostatını maksimum 50 dereceye ayarlayınız. Bu sıcaklık banyo ve mutfaktaki işler için uygundur.
  • Bulaşık makineleri; Bulaşıkları makineye koymadan önce soğuk suda çalkalayınız. Makineyi yarı dolu veya aşırı dolu şekilde kesinlikle çalıştırmayınız. Yaz aylarında ısı ve nemi azaltmak için sabah veya akşam saatlerinde yıkama yapınız.
  • Bulaşıklar için maksimum 60 derece su sıcaklığı yeterlidir. Makine çalışırken mümkünse banyo ve mutfakta aşırı su kullanmayınız.
  • Çamaşır makinelerini tam doluyken çalıştırınız. Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine ılık su kullanınız. Elektrik enerjisinin yüzde 90'ı suyu ısıtmada harcanır. 30-40 derece su sıcaklığı, çamaşır için en uygun sıcaklıktır.
  • Çamaşırlar için doğru programı seçiniz. Çamaşırları aşırı kurutmayınız. Fazla harcanan enerjinin yanında aşırı kurutma elbiseyi tüylendirir ve yıpratır. Aşırı köpüren deterjan kullanmayınız. Az veyafazla miktarda deterjan kullanımı verimsiz temizleme demektir. Her yıkamadan sonra kurutucudaki filtreyi temizleyiniz. Soğuk suda temizleme yapan deterjanlar kullanınız.
  • Dolabınızın soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcıkaynaklarda uzak yere yerleştiriniz. Böylece enerji tüketiminizi yüzde10-15 azaltabilirsiniz. Buzdolabının sıcaklığını +5 derecede, derin dondurucunun sıcaklığının ise -18 derecede tutmak gerekli. Daha düşük sıcaklık enerji israfıdır. Yemeklerinizi dolaba koymadan önce oda sıcaklığına kadar soğutunuz.
  • Buzdolabının kapılarının hava sızdırmaz olmasına dikkat ediniz. Sızdırmazlık kontrolü için beyaz temiz bir kağıdı kapı contası ile dolap kabinesi arasına koyunuz ve kapatınız. Eğer kağıt çok kolayca çekilebiliyora, buzdolabınız veye derin dondurucunuz hava alıyor demektir.
  • Derin dondurucuda buz kalınlığının 7 milimetreden fazla olmasına müsaade etmeyiniz. Dolabın altında veya arkasında bulunan bobinleri yılda iki defa temizleyiniz. Temizlemediğiniz zaman, yüzde 25 daha az fazla enerji tüketerek ancak uygun sıcaklığı elde edebilirsiniz.
  • Buzdolabını evinizin en sıcak yerine koyarsanız toplam enerji tüketiminiz yüzde 25 artar. Derin dondurucudan alacağınız bir kase buzparçasını dolabınızın ortasına koyunuz. Böylece 3-4 gün süre ile yüzde5 daha az enerji harcarsınız. Buzluktan çıkardığınız yiyeceği dolapta eritiniz, bu durum dolabınızın soğumasına yardımcı olur ve az enerji harcar.

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!