Enerji sıkıntısı sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Enerji sıkıntısı sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2001 00:00


DSİ Genel Müdürü Doğan Altınbilek, son yağmurların kuraklığı önlediğini ancak hala enerji sıkıntısı bulunduğunu belirterek bu yaz ve önümüzdeki kış için 'enerji bıçak sırtında' değerlendirmesini yaptı. Dünya Su Konseyi'nin The Marmara Oteli'nde gerçekleştirilen toplantısına katılan Altınbilek, kuraklığı aşmak için baraj yapılması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Fırat nehrindeki barajlarımızda su seviyeleri çok düşük. Bu yıl barajlarımız dolmayacak. Hidroelektrik enerjinini yılda ürettiği 35 milyar kilovat saat geçen yıl 30 milyar kilovat saate düşmüştü, bu yıl daha da düşecek. Bu farkın termik santrallerden sağlanması lazım. Şu anda devreye giren yeterli termik santral olmadığı için bıçak sırtında bir arz talep dengesi var enerjide. Barajlarımızdaki durumun 2003 yılında normale döneceğini düşünüyoruz. Bu yaz ve gelecek kış enerji bıçak sırtındadır. Enerjide sıkıntıları, tarımdaki kuraklığı aşmanın yolu baraj yapmaktır.''

KURAKLIĞIN GARANTİSİ BARAJLAR

Altınbilek, Şubat ayı başında verilen kuraklık alarmına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

''Kuraklığa çarelerden biri barajları geliştirmektir. Türkiye, Şubat ayı başında kuraklık alarmı verdiğinde, yağmurla sulama yapan ve tahıl eken çiftçilerimiz ürünlerinin yanması tehlikesi ile karşı karşıyaydı. Son yağmurlar bunu önledi. Türkiye'de kuraklığın garantisi barajlardır. Biz, 112 baraj, 70'in üzerinde gölet yapıyoruz. Yılda 1.2 milyar dolarlık yatırımımız var. Dünyada baraj yapımında üçüncü büyük ülkeyiz. Bu barajları bitirebilmemiz ve barajlara yaptığımız yatırım arttığı takdirde kuraklığa karşı bir sigorta sağlamış olacağız.''

Türkiye'nin, su kaynaklarının 3'te 1'ini değerlendirdiğini belirten Altınbilek, ''Bunu yüzde 100'e ulaştırmamız lazım. DSİ'nin amacı bunu 30 yılda gerçekleştirmektir. 30 yılda eğer her yıl 2 milyar dolar yatırım yapılırsa, 60 milyar dolara bu iş bitecektir'' dedi.

Suyun halk arasında ''Bize allah tarafından verilen bedava bir nimet'' olarak görüldüğü için israf edildiğine dikkat çeken Altınbilek, ''Herkes suyu bedava kabul ediyor. Çünkü suyun fiyatı çok düşük. Çamaşır makinalarında kullanılan detarjanların parası sudan daha pahalı. Onun için herkes ucuz diye suyu bol bol kullanıyor. Bol kullanacak suyumuz yok. Su azalan bir kaynak'' diye konuştu.

TÜRKİYE SU ZENGİNİ DEĞİL

Altınbilek, Türkiye'ye ilişkin çeşitli değerlendirmelerde bulunarak, ''Türkiye ne su fakiri, ne de su zengini ülke değil, orta halli olarak değerlendirilebilir. Türkiye'deki bütün suları bütün insanlara böldüğümüz zaman yılda 3 bin metreküp kadar suyumuz var'' dedi. Su tasarrufunun önemine dikkat çeken Altınbilek, ''Tüm insanlar suyu ve enerjiyi daha tasarruflu kullanmak zorundalar'' diye konuştu:

Türkiye'nin sınır aşan suları konusuna da değinen Altınbilek, ''Türkiye hiçbir zaman komşularından suyu sakınmamış, bir yandan da kendi halkına sulama yapması için GAP sulamalarını geliştirmeye başlamıştır. Türkiye şu anda Fırat ve Dicle nehirlerinden en az yararlanan ülkedir'' dedi.

SU SAVAŞLARI SENARYOSU

Ortadoğu'da 300 milyon insan yaşadığını ve dünyanın suyu en kıt bölgesi olduğunu ifade eden Altınbilek, şunları kaydetti:

''Nüfusları çok hızlı artıyor ve 20 yıl sonra 600 milyon olacağı tahmin ediliyor. O zaman Ortadoğu'da su savaşları çıkacağı söyleniyor. Bu konuda yazılmış bir sürü kitap var. Ben su savaşların çıkmasının gerektiğine inanmıyorum. Akılı liderler su için ülkelerini savaşa sokmayacaklardır çünkü su kıtlığı teknolojik olarak da çözülebilecek bir sorundur.''

Dünyanın su politikalarını oluşturan bir strateji kuruluşu olan Dünya Su Konseyi'nin (WWC), İstanbul'daki toplantıları devam ediyor. GAP İdaresi Başkanlığı'nın ev sahipliğinde The Marmara Oteli'nde gerçekleştirilen toplantıların bugünkü bölümünde, WWC Guvernörler Heyeti WWC'nin Başkanı va Mısır Su Kaynakları Bakanı Mahmud Abu-Zeid başkanlığında biraraya geldi.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantılara ara verildiğinde bilgi veren DSİ Genel Müdürü ve WWC Guvernörler Heyeti üyesi Doğan Altınbilek, WWC'nin dünyanın su politikalarını oluşturan en büyük kurumlardan biri olduğunu belirterek, toplantılarında hem idari hem de su altyapısının finansmanı konularının ele alındığını anlattı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!