Güncelleme Tarihi:
Â
GÃœL'ÃœN ENDONEZYA ZÄ°YARETÄ°NDEN KARELER / FOTO GALERÄ°Â Â Â Â
Â
Â
GÜL'E SANSÜRLÜ SORU UYGULAMASI
Â
Â
Tören yapıldığı salona üniversite senatosuyla birlikte cübbeli ve kepli olarak giren Gül, fahri doktora beratını aldıktan sonra ’İslam Dünyasının Kalbinde Tarihi Dönüşüm’ konusunda bir konuşma yaptı. Konuşmasını İngilizce olarak yapan Cumhurbaşkanı Gül,
fahri doktora unvanı almasının kendisi için büyük ayrıcalık olduğunu, bugünü yaşamı boyunca hatırlayacağını söyledi.
BÖLGEDE DEĞİŞİM KAÇINILMAZDI
Endonezya ziyaretinin İslam dünyasındaki büyük değişim dönemine rastladığını vurgulayan Gül, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki reform hareketinin küresel çapta etkileri olduğunu belirtti. Bu durumun bir risk ya da tehdit olarak algılanamayacağını bildiren Gül, "Gelişmeler, bölgenin istikrarı ve refahı için büyük fırsat" dedi. Bölgedeki gelişmelerin kimse için sürpriz olmaması gerektiğini, bugünün dünyasında varlığı kabul edilemeyecek rejimleri barındıran bölgede değişimin kaçınılmaz olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bazı bölge ülkelerinde atılan adımların demokrasiyi sağlayacak reformların tesisi için yeterli olmadığını,bu çabaların, yönetimlerin dar görüşlü ve belirsiz politikalarının ürünü olduğunu söyledi.
"BÖLGE DÖNÜLMEZ YOLA GİRDİ"
Bölgede çok güçlü ve geri dönülmez bir yola girildiğini ifade eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bölgedeki değişim süreci Avrupa’nın 1848 devrimi ve 1989’da Doğu Bloku’ndaki gelişmeleri hatırlatıyor. Kuzey Afrika ve Ortadoğu halkları sonunda kendi geleceklerinin kendi ellerinde olmasına karar verdi. Tunus’tan Mısır’a, Libya’dan Yemen’e halklar artık seslerini yükseltmekten kaçınmıyor, taleplerini dile getiriyor ve hükümetleri doğru şekilde yönlendiriyor. Sonunda korku gitti."
İslam ile demokrasinin birbiriyle bağdaşmadığını savunanları, yanıldıklarını kabullenmeye çağıran Gül, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun yürekli halklarının demokrasi, insan hak ve özgürlükleri, şeffaflık ve hesap verebilirlik arzusunu ortaya koyan gösterilerinin bu düşüncenin yanlışlığını kanıtladığını söyledi. Bölgedeki değişime neyin sebep olduğunun artık bir öneminin bulunmadığını belirten Gül, "Değişim artık bir seçenek değil, bir ihtiyaç ve gerçeklik. Bu aşamada Ortadoğu ve dünyadaki değişim dinamiğinin özgürlük, barış, demokrasi ve refaha nasıl dönüştürüleceğine odaklanması gerekir. Geniş ölçekte de gelecekteki gelişmelerin yeni dinamiklere rejimlerin ne kadar cevap vereceğiyle belirlenecek. Ya kendileri doğru bir reform süreci başlatacak ya yarı gönüllü olarak kendilerini akıntıya bırakacak ya da daha kötüsü bunu reddedecek. Son iki yolu seçenler kesinlikle kaybedecek. Aslında bu Tunus ve Mısır’da olanlarla Libya’da yaşananlar arasındaki farktır" diye konuştu.
LİBYA’DA TRAJİK GELİŞMELER YAŞANIYOR
Mısır ve Tunus’ta yeni bir başlangıcın, Libya’da ise devrimin ruhuna ve mantığına aykırı trajik gelişmeler yaşandığını vurgulayan Gül, "Libya liderliğine ülkede kan dökülmesine izin vermemeleri ve demokrasiye geçiş için yol açmaları çağrısında bulunduk. Maalesef bu çağrı dikkate alınmadı. Ülke sivil çatışmalarla yüz yüze geldi. Şimdi Libya’da öncelik daha fazla kan akmasının önüne geçilmesi, Libyalıların diyalog ve uzlaşıyla demokrasiye geçişlerinin sağlanmasıdır" şeklinde konuştu. Bahreyn ve Yemen’e de dikkat çeken Gül, "Bahreyn ve Yemen’deki olası mezhep çatışmaları gerçek anlamda bir felaket olur. Tüm bölgeyi ateşe sürükleyecek böyle korkunç bir gelişme, bedeli ne olursa olsun engellenmelidir" dedi.
FETÄ°H MARÅžI Ä°LE KARÅžILANDI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Endonezya Üniversitesi’ndeki programının ardından eşi Hayrünnisa Gül, heyette bulunan Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile birlikte Cakarta’daki Kharisma Banksa Türk Okulu’na geçti. Okulun girişinde ellerinde Türk bayraklarıyla ’hoş geldiniz’ diyen Endonezyalı öğrenciler tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Gül’e burada Gül ve çiçekler verildi. Endonezyalı öğrencilerden oluşan Mehter Takımı’nın ’Fetih’ marşıyla karşılanan Gül, mehter takımındaki öğrencilerin yanına giderek kendilerini kutladı. Gül, ardından okula geçerek sınıfları gezip, öğrencilerle sohbet etti. Gül, bir sınıfta Endonezyalı bir kız öğrenci Sezen Aksu’dan ’Sen ağlama’ şarkısı söyledi. Okulda öğrenciler tarafından halkoyunları gösterisi yapıldı, şiirler ve şarkılar söylendi. Öğrenciler Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’e, üzerinde fotoğraflarının dokulu olduğu halı hediye ettiler. Okulda Endonezyalı öğrencilerin yerel dans şovu ise büyük ilgi gördü.
HAYRÜNNİSA GÜL’DEN ADAŞINA İMZA
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Türk Okulu’nu gezdiği sırada yanında bulunan eşi Hayrünnisa Gül, büyük bir sürprizle karşılaştı. Sınıfların gezildiği sırada bayan Gül’ü durduran Endonezyalı bir öğrenci Türkçe, "Benim adım da Hayrünnisa’ dedi. Bunun üzerine Hayrünnisa Gül, ’Ne güzel’ diye karışlık verdi. Endonezyalı öğrencinin ’Benim adımı annem koymuş, sizin adınızı kim koydu’ sorusuna ise Hayrünnisa Gül, "Benim adımı da dedem koymuş’ yanıtını verdi. Hayrünnisa Gül, kendisine eşarp hediye eden adaşı Endonezyalı öğrencinin defterini imzaladı.
ENDONEZYA DEVLET ADAMINDAN GÃœL HAYRANLIÄžI
Bu arada D-8’nin eski Genel Sekreteri olan Endonezya hükümet sözcüsü Dipo Alam, Cumhurbaşkanı Gül’e olan hayranlığını tuvale yansıttı. Alam, İstanbul’da Gül’e verdiği sözü yerine getirerek, Cumhurbaşkanı Gül ve Hayrünnisa Gül’ün yağlı boya tablosunu yaptı. Alam, açık artırmayla sattığı tabloyu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e hediye etti. Alam, tablonun satışında gelen parayı ise Açe’deki Türk Okulu’na bağışladı.
GÜL, ENDONEZYA’DAN AYRILDI
Programlarının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Endonezya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaretini tamamlayarak, Türkiye’ye hareket etti. Cumhurbaşkanı Gül’ü, Cakarta Askeri Havaalanı’ndan Türkiye’nin Cakarta Büyükelçisi Murat Adalı ve yetkililer uğurladı.