Güncelleme Tarihi:
Şirketten yapılan açıklamada, kümes hayvanları için üretilen aşının, ters genetik denilen bir teknikle üretildiği, bu teknikte genetik olarak değiştirilmiş ve etkisizleştirilmiş H5N1 virüsünün özel tavuk yumurtaları içinde büyütüldüğü, daha sonra bu etkisizleştirilmiş virüsün aşı için kullanıldığı belirtildi. Şirket müdürü Kemaleddin Zarkasie ise yaptığı açıklamada, “Bu, dünyada bir ilk. Aşı öldürücü değil ve üretimi güvenli” dedi. Zarkasie, aşının gelecek ay piyasaya çıkacağını söyledi.
“CLOSE 5.1 kuşu” adı verilen aşı için, Japon ilaç şirketi Shigeta Animal Pharmaceuticals Inc. ve Endonezya hükümetinin desteklediği Bogor Tarım Enstitüsü'nün birlikte çalıştığı belirtildi. Kuş gribinden 2003'ten bu yana 96 kişi ölürken, 200 milyondan fazla kümes hayvanı telef oldu ya da itlaf edildi. Çin, Vietnam ve Fransa, kümes hayvanlarını kuş gribine karşı aşılıyor, ancak hayvanlar herhangi bir enfeksiyon belirtisi göstermeden virüsü taşıyabiliyor.
Şirketin ortak açıklamasında, son zamanlarda piyasaya sürülen kuş gribi aşılarının kaynak virüs olarak H5N2 tipi virüs kullandığını, ama H5N1 ile bu virüs tipi arasında genetik fark olduğu için, bu aşıların tam olarak etkili olmadığı belirtilerek, yeni yapılan aşının, hazırlanmasında H5N1 virüsü kullanıldığı için daha etkili olacağı kaydedildi.
Ortak şirketin yüzde 80 hissesine sahip olan Japon şirketi Shigeta, Asya'daki özel ve resmi kuruluşların daha şimdiden yeni aşıdan 517 milyon doz ısmarladığını kaydetti ve aşının satışından bu yıl 72,6 milyon dolarlık gelir beklediklerini kaydetti.
Ortak şirketin aşı üretimi için Batı Java'nın Bogar kentinde bir fabrika kurduğu, aynı bölgede daha büyük iki fabrika kuracağı bildirildi. Şirket müdürü Zarkasie, Romanya ve Nijerya'da da fabrika kurabileceklerini söyledi.