En zor bölüme geçiyoruz

Güncelleme Tarihi:

En zor bölüme geçiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2012 00:00

Yeni anayasa sürecinde bugünden itibaren içerik oluşturma aşaması başlıyor.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek “Yarından (bugünden) itibaren yeni anayasa nasıl şekillenecek, onunla ilgili ikinci kısıma, yazılım safhasına geçmiş oluyoruz. Bu sürecin en zorlu kısmı ikinci bölümdür. Arzumuz uzlaşıya vararak bu metinleri çıkarmaktır” dedi.

ANAYASA Uzlaşma Komisyonu, taleplerin toplandığı ilk aşamanın ardından bugün içerik oluşturma aşamasına geçiyor. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Bu sürecin en zorlu kısmı ikinci bölümdür. Anayasa yapma işi biraz da atmosfer meselesidir” dedi. Çiçek, perşembe günü partilerin akademisyen danışmanlarıyla yol haritasını belirleyecek. Komisyon da cuma günü taslağı yazmaya başlayacak. Türkiye Öğrenci Konseyi temsilcilerini kabul eden Cemil Çiçek görüşmenin ardından Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyaret etti. Çiçek, yeni anayasa süreciyle ilgili şunları söyledi:

Masada her şey konuşulsun

“Yarından (bugünden) itibaren halkımızın beklentilerine, talimatlarına ve görüşlerine uygun yeni anayasa nasıl şekillenecek, onunla ilgili ikinci kısıma, yazılım safhasına geçmiş oluyoruz. Birinci hassasiyetimiz şudur, bu sürecin en zorlu kısmı ikinci bölümdür. Çünkü bugüne kadar partiler kendi görüşlerini koymadılar ortaya. İkinci bölümde bunlar ortaya konacak. Arzumuz bu masada herşeyin konuşulmasıdır, sonuçta da uzlaşıya vararak bu metinleri çıkarmaktır. Bu müzakereler sırasında zaman zaman çok farklı boyutlar da ortaya çıkabilecektir. Bu da işin tabiatı gereğidir. Kimin çantasında ne görüş varsa ortaya koyacak ki ortak noktaları bulup milletimizin tamamının benimseyeceği anayasayı ortaya çıkarmamız gerekiyor. Farklı görüşlerin ortaya çıkması komisyonda kavga anlamına gelmiyor. Bu başlıklar halkta tedirginlik meydana getiriyor. Olanı olduğu gibi yazın. Sürece bu manada olumlu katkı verin. Her farklı görüş mutlaka kavgayla sonuçlanacak diye bir şey yok. Herkes düşüncesini söylesin, sonra da ‘Niye düşüncesini söyledi?’ tarzında pişmanlığa yol açacak bir tutum içinde olmazsak, en büyük katkıyı siz vermiş olacaksınız.”

Komisyon 6.5 aydır çalışıyor

6,5 AYDAN beri çalışan Uzlaşma Komisyonu, 14 parti, 21 üniversite, 39 meslek örgütü ve sendika ile 79 dernek, vakıf ve platformu dinledi. Ayrıca 165 üniversite, 78 baro, 60 siyasi parti, 18 belediye birliği, 17 kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu, 7 yüksek mahkeme, 7 kamu görevlileri sendikaları üst kuruluşu, 6 muhtarlar birliği dernekleri, 4 işçi ve işveren sendikaları üst kuruluşu, RTÜK, Vilayetler Hizmet Birliği ve Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’ndan yazılı talepler alındı. Komisyon 14 bin 538 dernek, 4 binden fazla vakıf, 1700 yerel ve ulusal radyo, 197 yerel televizyona e-posta gönderdi. Web sitesi üzerinden 25 bin 440 vatandaş görüş bildirdi. Posta yoluyla komisyona yaklaşık 18 bin sayfayı bulan, bin kişi veya kuruluştan görüş ulaştı. Alt komisyonlara 153 kuruluş tarafından sözlü olarak beyan edilen görüşler de yaklaşık 2 bin sayfa tuttu. Anayasa Platformu’nca Ankara, Konya, Edirne, Diyarbakır, İzmir, Antalya, Samsun, Bursa, Trabzon, Gaziantep, Erzurum ve İstanbul’da Türkiye Konuşuyor toplantılarında halkın eğilimi alındı.

Hayvanları unutmayın

Hayvan Hakları İçin Birleşim Hareketi de dün alt komisyona gelerek önerilerini sundular. Hayvanları Koruma Yasası ile yönetmeliklerin yetersiz kaldığını belirten sivil toplum temsilcileri, Anayasa’da hayvan haklarının ayrı bir madde olarak düzenlenmesini istediler. Hareketin metninde, yeni Anayasa için “Yabanıl, evcil ve sokak hayvanlarının yaşam hakları koruma altındadır ve kanunlarla düzenlenir. Hakları ihlal, öldürme, tecavüz, ruhsal veya fiziksel eziyet suç kapsamındadır. Sokak hayvanlarının sağlık, üreme denetimi ve yaşam haklarının gözetilmesi, mahalli idarelerin sorumluluğundadır” hükmü önerildi.

Gençlerin isteklerini aldı

CEMİL Çiçek dün Türkiye Öğrenci Konseyi temsilcilerini kabul ederek Genç Anayasa Çalıştayı’ndan çıkan son talepleri aldı. Dosyayı Meclis Başkanı’na sunan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “12 Eylül darbesi gerçekleştiğinde henüz dünyada bile olmayan gençler bugün darbe anayasasına karşı demokrasiyi ön plana çıkaran, sivil bir anayasa talep ediyorlar” dedi. Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Buğra Ağaoğlu da “Ailemde, merhum Başbakanımız Adnan Menderes’in adı geçtiğinde, herkesin gözleri yaşarır. Annemin de gözleri yaşarıyordu. ‘Bu gençlik, kendi annesini ağlatan kişilerin hesabını sormak durumundadır’ diye düşünerek çıktık biz bu yola” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!