Güncelleme Tarihi:
Telekomünikasyon Kurulu, uydu platform hizmet lisansını Digital Platform Teknoloji Hizmetleri A.Ş’ye devreden Digiturk’ün yayıncısı Digital Platform A.Ş’nin bu işlem sonucunda yetki belgesinden kaynaklanan yükümlülüklerini eksik ifa ettiği sonucuna ulaştı ve idari para cezası kesti. Telekomünikasyon Kurulu sözkonusu devrin, 26 Ağustos 2004 tarihinde 25565 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme” yönetmeliğine aykırı olarak yapıldığına da hükmetti. TK’nın kestiği idari para cezası tutarı 4 milyon 828 bin 313 YTL ve 63 Ykr oldu.
Vatan Gazetesi'nden Ercan İnan'ın haberine göre, Telekomünikasyon Kurulu’nun bu kararı çok daha büyük meblağlı bir vergi cezasının önünü açacak gibi görünüyor.
Maliye’ye bağlı Gelirler Kontrolörü Cem Tekin, Digiturk’te geçmiş hesap dönemlerine ilişkin bir inceleme yapmıştı. O incelemede yüzde 15’lik özel iletişim vergisi (ÖİV) ile ilgili bazı usulsüzlükler belirledi.
Cem Tekin’in belirlemelerine göre Karamehmet, iki şirketi arasında uydu platform hizmet lisansını devrederek eksik vergi ödedi. Digiturk’ün yüzde 15’lik ÖİV’i ödememe gerekçesi olarak “Uydu platform işletmecisi değiliz” savının arkasına sığındığı belirlendi.
Tekin’in 42 sayfalık raporuna göre Digiturk, 1 Ağustos 2004 ile 30 Nisan 2005 tarihleri arasında radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamında iletilmesi işlemleri için kesilen yüzde 15’lik ÖİV’yi ödedi. Ancak 1 Mayıs 2005 tarihinden sonra bu vergiyi faturalara yansıtmaktan vazgeçti, sadece KDV tahsilatı yaptı.
Bir profesörün Karamehmet’e “Eğer lisansı başka bir şirkete devredersen, yüzde 15 vergiden kurtulursun” şeklinde verdiği mütalaa, Karamehmet’i harekete geçirmiş ve lisans başka bir şirkete devredilmişti.
Ancak Gelirler Kontrolörü Cem Tekin, şirketin bu vergiyi ödememek için ortaya attığı sava ve manevraya rağmen yaptığı incelemede Digiturk’te Katma Değer Vergisi (KDV), Kurumlar Vergisi, Kurumlar Vergisi Stopajı nedeniyle tam 548.2 milyon YTL’lik matrah farkı tespit etti.
Tekin’in raporunda “Digitürk” tescilli markası altında gerçekleştirilen işlemlerin uydu platform işletmeciliği olduğu ayrıntılı bir şekilde ortaya konuldu. Uydu platform işletmeciliği faaliyetinin unsurlarından birinin de “abonelerin varlığı şartı” olduğuna dikkat çekilen raporda, bu durum şöyle açıklandı: “Uydu platformu üzerinden ‘Digitürk’ tescilli markası altında pazarlaması gerçekleştirilen sayısal yayın paketlerini izleyen ve platformun hizmetlerinden yararlanan, buna bağlı olarak bir kısım yükümlülükler altına giren gerçek ve tüzel kişiler Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş’nin abonesi durumundadır.”
Rapor, Dış Ticaret Vergi Dairesi’ne ulaştıktan sonra işleme kondu ve Digiturk’e ceza ihbarnameleri 17 Ağustos 2007’de tebliğ edildi.
Tam tamına 300 milyon YTL’lik vergi ve faiz cezasından sözediyoruz. Sözkonusu vergi cezası ile ilgili dava da halen 6. Vergi Mahkemesi’nde devam ediyor.
Telekomünikasyon Kurulu, verdiği idari para cezasına gerekçe olarak şunu ortaya koyuyor. Lisans, Digital Platform Teknolojileri Hizmetleri A.Ş’ye devredilerek yetki belgesinden kaynaklanan yükümlülükler eksik ifa edilmiştir.
Bu düzenlemelere aykırı devir, özel iletişim vergisinin de alınmamasına yani Maliye’nin gelir kaybına neden oldu.
Daha basitçesi Telekomünikasyon Kurulu, Cem Tekin’in raporundaki tezi bu konudaki en üst kurul olarak onaylamış oldu.
Bu onay yüzünden şimdi Karamehmet’e ait Digiturk’ün 6. Vergi Mahkemesi’nde süren davada eli çok ama çok zayıfladı.
İhtilaflı vergi ve cezalarına yüzde 50 indirim ve 18 taksit sağlayan mini bir vergi affı paketi var.
Tayfun Acarer başkanlığında toplanan Telekomünikasyon Kurulu’nun oybirliği ile aldığı bu karardan sonra köşeye sıkışan Digiturk’ün bu af kapsamına girmeyi talep etmekten başka yolu kalmayacak.