Güncelleme Tarihi:
İsviçre’deki halk oylamasının ilk sonuçları açıklandı. Seçmenler, 22 savaş uçağı alımına ve dünyanın en yüksek saatlik asgari ücreti taleb eden önergeyi kabul etmedi. Yapılan referandumda çoğunluk, üretim maliyetlerini artıracağını ve gençlerin iş bulmakta zorlanacağı, dolayısıyla da işsizliğin artacağını savunarak 'adil ücret'e karşı çıktı.
Teklifi destekleyenler ise hayat pahalılığı karşısında asgari ücretin artması gerektiğini ifade ediyorlardı.
EN FAZLA TARTIŞILAN KONU OLDU
Doğrudan demokrasiyle idare edilen İsviçre’de yılda dört defa oylama yapılıyor. Yılın ikinci referandumunda federal bazda dört yasa tasarı teklifi seçmenin takdirine sunuldu.
Sonuçlara göre uçak teklifi kıl payı, asgari ücret ise açık ara farkla reddedildi. Hava Kuvvetleri'ne İşviçre yapımı 2.6 milyar Euro değerinde olan Gripen savaş uçaklarının alınmasına toplumun yüzde 51'i karşı çıkarken, yüzde 49'u destekledi. Ancak Avrupa'nın hiçbir yerinde görülmemiş 18 Euro'luk asgari ücret en çok tartışılan konu oldu.
4 BİN FRANK GEREKİYOR
Yerel basında geniş yankı uyandıran ikinci yasa tasarısı teklifi asgari ücret oylaması oldu. Liberal ekonomi piyasasını benimseyen İsviçre Konfederasyonu, asgari ücret uygulamıyor. İsviçre Sendika Birliği, işçileri korumak amacıyla aylık 4 bin frank yüksekliğinde asgari ücret uygulaması teklif etti. Uzmanların paylaştığı bilgiye göre 8 milyon nüfusu olan ülkede 330 bin işçi bu sınırın altına maaş alıyor. İsviçreliler buna rağmen devletin işverenle işçinin arasına girmesini istemiyor. Sandıktan çıkan ilk sonuçlara göre asgari ücret teklifi yüzde 77 oy oranıyla geri çevrildi.
Referandumun diğer konuları olan hüküm giymiş pedofillerin ömür boyu çocuklarla çalışmasının yasaklanması 63 oy oranıyla kabul edilirken, aile hekimliğini teşvik edici taslaklar da kabul gördü. Sandıktan çıkan sonuçların akşam saatlerinde kesinleşmesi bekleniyor. Yetkililer, oylamaya katılım oranının yüksek olduğunu bildirdi.