Güncelleme Tarihi:
Yapılan araÅŸtırmalar sonucunda, yumurtanın oda sıcaklığında geçireceÄŸi her günkü deÄŸiÅŸim, buzdolabındaki bir haftalık süredeki bayatlamaya eÅŸdeÄŸer tutuluyor.Â
ÖrneÄŸin, mutfakta 2 gün açıkta kalmış yumurta ile buzdolabında on beÅŸ gün saklanan yumurtanın tazeliÄŸi aynı oluyor.Â
Â
Yumurtanın uzun süre tazeliÄŸini koruyabilmesi için kendi özel kaplarıyla buzdolabında tercihen sivri tarafı aÅŸağı bakar bir biçimde saklanması gerekiyor. Bir yumurtanın taze olarak anılabilmesi içinse günlük olması gerekmiyor. Belirtilen ÅŸartlarda saklanması durumunda bir hafta boyunca yumurta ilk günkü tazeliÄŸini koruyabiliyor.Â
Â
Ondokuz Mayıs Ãœniversitesi (OMÃœ) Tıp Fakültesi Halk SaÄŸlığı Anabilim Dalı Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Funda ElmacıoÄŸlu, verdiÄŸi bilgide, yumurta alırken önemle yumurtanın üzerinde veya ambalajında üretim tarihinin bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi gerektiÄŸini söyledi.Â
  Â
Oda sıcaklığında uzun süre saklanan yumurtaların birtakım kimyasal deÄŸiÅŸikliklere uÄŸradığını ifade eden ElmacıoÄŸlu, özellikle pazarlardan''köy yumurtası'' almak isteyenlerin, yumurtanın taze olup olmadığını bilemeyecekleri için dikkatli olmalarını istedi.Â
   Â
YUMURTANIN ''SERÃœVENÄ°''NÄ° BÄ°LMEK
   Â
ÇoÄŸu zaman bir hafta boyunca biriktirilen ve oda sıcaklığında saklanan yumurtaların daha sonra pazarda satılmak istendiÄŸini anlatan ElmacıoÄŸlu, ''Önemli olan yumurtanın tazeliÄŸidir. Yumurta alırkenÂsatışa kadarki serüvenini bilmek gerekir. Köy yumurtası alıyoruz uzun süre oda sıcaklığında beklemiÅŸ, saÄŸlığı tehdit edecek yumurtalar almayın'' dedi.Â
Â
Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için birtakım yöntemler olduÄŸunu anlatan ElmacıoÄŸlu, şöyle devam etti:Â
''Aldığınız yumurtanın tazeliÄŸini anlamak için tuzlu suyun içine atınız. Bayat yumurtalar, kimyasal deÄŸiÅŸikliklere uÄŸradıkları için hafiflemiÅŸ olacaklarından suyun üstünde kalacaktır. EÄŸer batıyorsa taze olduÄŸunu anlayabilirsiniz. Bir diÄŸeri ise, yumurtanın kırıldıktansonra sarısı dağılmıyorsa, beyazı muntazamsa tazedir. Sarısı dağılıyorsa bayattır. Bayat olduÄŸu anlaşılan yumurtalar saÄŸlık açısından kullanılmamalı.''Â
   Â
EN UCUZ PROTEÄ°NÂ
   Â
ElmacıoÄŸlu, mutfakta hijyenin önemine de deÄŸinerek, kirli ve kırık yumurtaların mutlaka ayıklanması gerektiÄŸini söyledi.Â
Yumurtanın dış kabuÄŸunun geçirgen olduÄŸunu ve hava aldığını anlatan ElmacıoÄŸlu, yumurtaların bulunduÄŸu yerin çevresinde soÄŸan, sarımsak gibi ağır ve keskin kokulu yiyeceklerin bulunmamasına özen gösterilmesi gerektiÄŸini kaydetti.Â
Â
Elmacıoğlu, çok değerli bir protein kaynağı olan yumurtanın, aynı zamanda etin yerine geçebilecek ucuz bir protein kaynağı olduğunu da sözlerine ekledi.