Güncelleme Tarihi:
Türkiye ve dünya, belki de yüzyılın en sıcak kışını yaşıyor. ABD'nin büyük bölümünde 105 yılın en sıcak kasım ve aralık ayının yaşandığı tespit edildi. Türkiye'nin Batı Anadolu, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde tam anlamıyla bir bahar havası var.
DÜNYAMIZ 1999'da da ısınmaya devam ediyor. İkinci milenyumun son günlerinde, karlı yılbaşı görüntülerini bu yıl boşuna bekliyoruz. ABD'nin büyük bölümünde son 105 yılın en sıcak kasım ve aralık ayı yaşanırken, Türkiye'de özellikle Batı Anadolu, Marmara ve Akdeniz bölgesinde bahardan kalma günler içimizi ısıtıyor. Önceki günkü ortalama hava sıcaklığının normalin 3.1 santigrad derece üstünde ölçüldüğü New York'un sakinleri, Bronx Botanik Bahçesi'nde çiçek açan ağaçlar arasında çok erken bir ilkbaharın tadını çıkarıyorlar. Son 15-20 gündür yurt genelinde özellikle de Batı bölgelerinde görülen hava sıcaklığı artışı, Türkiye'yi milenyuma güneşle günlerle hazırlıyor. Bodrum'da 27'ye ulaşan, Antalya ve Adana'da 20 derecenin üzerine çıkan hava sıcaklıkları, İzmir'e de erken bir bahar yaşatıyor. Genelde aralık ayında eksi derecelerde seyreden Ankara'da da güneşli hava ve 13 dereceye ulaşan sıcaklık, mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Türkiye'nin en soğuk yerlerinden biri olan Erzurum'da bile hava, gündüzleri sıfırın üzerinde seyrediyor. Türkiye'nin son bir haftadır Akdeniz kökenli, ılık ve yağışlı bir hava kütlesinin etkisinde olduğunu belirten bir meteoroloji yetkilisi, ‘‘Bu nedenle de hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor’’ dedi.
BÖYLE KIŞ GÖRÜLMEDİ
Kış ortasında baharı yaşayan İstanbul'da dün herkes sahil ve parklardaydı. Yetkililer, hava sıcaklığındaki artış ve pırıl pırıl güneşe dikkat çekerek, ‘‘Son yılların en sıcak kışını yaşıyoruz’’ dediler. İstanbul'da geçmiş yıllarda aralık ayında sıcaklık ortalamaları ve kaydedilen en yüksek ile düşük sıcaklıklar şöyle:
Maksimum Minimum En yüksek En düşük
11.2 5.2 21.5 -10.8
İSTANBUL 19.12.1999
İstanbul'da da kış ortasında yazdan kalma bir hafta sonu yaşandı. Meteoroloji yetkilileri, mevsim normallerinin 11-12 derece dolayında bulunduğunu, dün ise İstanbul'da hava sıcaklığının 16 derece olduğunu söylediler. Önceki gün de hava sıcaklığı İstanbul'da 18 derece dolayında olmuştu. Güneşi gören İstanbullular, kış ortasında baharı yaşamanın sevinciyle çoluk çocuk, kendilerini parklara, deniz kenarlarına, mesire yerlerine attı.
İyiye alamet değil...
BÖYLE ‘güzel havalar’ uzun vadede dünyamız açısından hiç de iyiye alamet değil. Giderek artan ısınma eğilimi engellenemediği takdirde bizi bekleyen felaketler hiç de hafife alınacak gibi değil. ABD'li bilim adamları, ABD'nin en az 48 eyaletiyle birlikte Avrupa ve Asya için de 1998 ve 1999'un en sıcak iki yıldan biri olduğunu açıkladılar. Bilimadamları buradan yola çıkarak, 20. Yüzyıl'ın son çeyreğinin başından bu yana dünyanın daha hissedilir biçimde artan bir ısınma eğilimine girdiğini ve bunun üçüncü binyıl içinde de devam edeceğini söylüyorlar. Bilim adamları, 1970'li yılların ortalarından bu yana yaptıkları açıklamalarda, ortalama dünya yüzeyi sıcaklığının her yüzyıl 1.9 santigrad derece yükseldiğini vurguluyorlar. Sıcaklığı atmosfere hapseden endüstriyel gaz atıklarının miktarı düşürülmediği takdirde 21. Yüzyıl için de aynı oranda ısınmanın devam edeceği belirtiliyor. Uzmanlar, ısınma önlenemezse dünyamızı aşağıdaki ciddi sorunların beklediği yolunda uyarıyorlar:
- İklim ve çevre geniş çapta hasara uğrayacak. Hava koşulları çok daha sertleşecek.
- Denizlerin seviyesi yükselecek. Yağış biçimlerinde anormal değişimler meydana gelecek. İklim ve tarım haritaları değişecek.
Aralık eriği
Çukurova bu yıl sıcak bir kış yaşıyor. Bölgede hava sıcaklığı zaman zaman 25 derecenin üzerinde seyrediyor. Osmaniye'nin Bahçe İlçesi'nde, emekli öğretmen Mehmet Kıykım'ın bahçesindeki can erik, meyve bile verdi. Dünkü Hürriyet ve erikleriyle poz veren Bekir Yıldız, meyveleri gördüğü zaman gözlerine inanamadığını söyledi.