Güncelleme Tarihi:
Öncelikle yeni partiniz hayırlı olsun...
- 92 yıl sonra yasal olduğumuz için çok heyecanlıyız! Karşılaştığımız tüm hukuki engellemelere rağmen Siyasi Partiler Kanunu'na göre mevcudiyet kazandık. Şimdi, il-ilçe teşkilatlarımız, Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu gibi organlarımızı oturtuyoruz.
92 yıldır neredeydiniz, neler yapıyordunuz?
- İlk Türkiye Komünist Partisi 1920'de Bakü'de kuruldu. Kurulur kurulmaz da ülkenin bağımsızlığı için Kurtuluş Savaşı'na katılmak, aynı zamanda ülkede bir işçi-köylü hükümeti kurmak için mücadele sahasına çıktı ama diğer siyasi akımlar içinde hemen baskı görmeye başladı. 1940'larda Türkiye'nin tarafsız kalabilmesi, faşizme karşı bir cephede yer alabilmesi için uğraştı. 1946'da çok partili hayata geçilirken yasal bir parti kuruldu: Türkiye Sosyalist Çiftçi Emekçi Partisi. 1950'lerde Adnan Menderes dönemindeki Amerikancı yönelime güçlü bir muhalefet yaptı. Ertesi yıl, büyük bir tutuklama kampanyasıyla tüm komünistler içeri atıldı. Kapatılmasına rağmen sınıfa dayalı bir parti olduğundan çalışmaları hep devam etti. 1960'larda Gençlik Hareketleri ve TİP'in içinde örgütlendiler. 1970'ler bizim için özel bir dönem. İsmail Bilen'in önderliğinde; 1 Mayıs ve 8 Mart'ın ilk defa kutlanmasına önderlik edildi, büyük direnişler yapıldı. DİSK'in içindeki sendikalarda, öğretmenler, gençler ve derneklerle çalışıldı. Köylerde de köylülerin refahını ve üretimini artıracak çalışmalar yaptılar.
Parti kapalı olmasına rağmen nasıl yapıldı bunlar?
- Çalışmalar hep yeraltında devam etti ama bu meÅŸruluÄŸu yitirmek demek deÄŸil. 12 Eylül'den sonraki dönemde de TKP çalışmaya devam etti. 1990'lara gelindiÄŸinde siyasal bir karmaÅŸa içine düşüldü. Sovyetler BirliÄŸi'nin yıkılışı, sosyalizmin kitleler gözünde meÅŸruluÄŸunu kaybetmesiyle bir bunalıma girildi. O dönem, partinin merkezi örgütlenmeleri, bizzat merkezin yöneticileri tarafından eritildi. Daha sonra 1991'de Türkiye İşçi Partisi'yle birleÅŸerek Türkiye BirleÅŸik Komünist Partisi'ni oluÅŸturdular. Kurulur kurulmaz Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Sonra dağınıklık hakim oldu. Daha önceleri geleneÄŸimizin yöneticiliÄŸini yapmış kimi insanlar artık sosyalizmin öldüğü ve bunun için çalışmanın beyhude olduÄŸunu ilan ederek karşı saflara geçti. Bizse çalışmaya devam ettik.Â
Peki ÅŸimdi iki TKP var. Siz TKP'yseniz, diÄŸer TKP kim?
- Yaşanan erime sürecine karşı mücadele ederken gruplar değişik dergiler etrafında toplandı. Dağınıklığa karşı en büyük kaldıraç da Ürün Dergisi'ydi. 12 Eylül'de kapatıldı. 1997'de tekrar açıldıktan sonra birlik çalışmaları onun etrafında toplandı. Ürün ortaya çıkana kadar TKP'nin adını kimse anmıyordu. Herkes korkuyor, 'kötü' bir örgüt olarak görülüyordu. Böyle düşünenlerin başında da Sosyalist İktidar Partisi (SİP); yani Aydemir Güler ve Kemal Okuyan çevresi geliyordu. Buna rağmen 2001'de, SİP olağanüstü bir kongreyle adını TKP olarak değiştirdi! Aydemir Güler'in "Biz ismimizden memnunuz. O günlerde kullanılabilir bir isim olduğunu düşündük ve aldık" diye bir açıklaması bile var! Bu, dünyada örneği olmayan bir şey. Onların bizim geleneğimizle hiçbir ilgileri yok. O dönem, "Tarih sizi affetmeyecek" diye basın açıklaması yaptık. Fakat arkadaşlar bugüne kadar çağrıya kulak asmadılar. Buna rağmen solun içindeki bir kavganın davaya zarar vereceğini düşündüğümüzden isim için hukuki mücadele vermedik. Bunun hesabını tarih önünde vermeleri gerekiyor. Emekçilerin değerlendirmesini temel alıyoruz.
Ama aynı isimli iki parti nasıl olacak?
- Onlarca yıldır kullandığımız gelenek, isim ve logoyla bu girişimi yaptık. O yüzden bizim açımızdan bir isim tartışması yok. Programı, tüzüğü ve logosu farklı iki partiyiz. Kimse karıştırmayacak çünkü sosyalist partiler idealleriyle halkın karşısına çıkar. Şu andaki yasaya göre aynı isimle iki parti kurulamayacağına dair bir tanımlama var. Bu tanımlama, bir siyasi partinin başkası gibi hareket etmesini engellemesi için yapılmış. Ancak biz zaten onlara benzemiyoruz! İsmimizin niye benzediği sorusunun muhatabı karşı taraf. Bunun için 70'lere, 80'lere gitmeye gerek yok. 1990'lardan itibaren birçok TKP'li erimeye karşı durdu ve isme sahip çıktı. Şimdi Yargıtay'dan cevap bekliyoruz konuyla ilgili.
TÃœRKÄ°YE'NÄ°N DEVRÄ°ME Ä°HTÄ°YACI VAR
Parti programınızda neler var?
- Türkiye'nin geleceğinin sosyalizmde olduğunu savunuyoruz. Ülkemizin bir devrime ihtiyacı var ve bu devrimi emekçilerle birlikte toplumun tüm ezilen kesimlerinin el birliğiyle gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin büyük çoğunluğuna hitap eden bir programın ilgiyle karşılaşıp destekleneceğini düşünüyoruz. Gerçekçiyiz; siyaset bir süreç işi. Emekten yana tavır almak zordur ama her şeye göğüs gerip adım adım büyüyeceğiz. Programımızdakilerin gerçekleşmesi için ciddi siyasi ve örgütlü mücadele vereceğiz. 1970'lerde iktidar olmadan kitleselleşip emekçinin ve köylülerin hayat refahını yükseltecek pek çok girişimde bulunduk ve olumlu sonuçlar aldık. O deneyimlere yaslanan bir yapılanmayız. Bütün işçilerin, emekçilerin ve emeklilerin boynunda ağır bir zincir haline dönmüş olan banka kredi borçlarının, öğrencilerin öğrenim kredisi borçlarının iptal edilmesini sağlayacağız. Herkese güvenceli, sigortalı, kadrolu iş imkanı sunacağız. İşten atmayı yasaklayacağız. .
Uluslararası anlaşmalar var ve yıllardır işleyen sistemle bu söylediklerinizi nasıl yapacaksınız?
- Sistemin bütünsel olarak değişmesi gerekiyor. Dünyada bir avuç egemenin küresel sermayelerin elinde şekillenen bir oligarşi var. Biz buna karşı başka bir siyasal zemini savunuyoruz. Türkiye'nin siyasal ve toplumsal olarak bir devrime ihtiyacı var. Askeri, ekonomik ve siyasal anlamda bizi köleleştiren tüm anlaşmaların tek taraflı olarak feshedilmesi, ABD üslerinin kapatılması, NATO'dan derhal çıkılması, Avrupa Birliği üyeliğinden vazgeçilmesi gerekiyor. Bunlar kolay talepler değil, egemenler karşı çıkacak. Ama emekçiler de yalnız değil. Ekonomiyi merkezi olarak planlayacağız. Hiçbir şeyi israf etmeyeceğiz.
Yine kapatılmaktan korkuyor musunuz?
- Hiçbir şeyden korkumuz yok!