En önemli sorun siber güvenlik

Güncelleme Tarihi:

En önemli sorun siber güvenlik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2012 21:02

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilişimle ilgili önemli sorunların kapıda olduğunu belirterek, “En önemli sorun, siber güvenliktir” dedi.

Haberin Devamı

TBMM Bilgi Toplumu Olma Yolunda Bilişim Sektöründeki Gelişmeler ile İnternet Kullanımının Başta Çocuklar, Gençler ve Aile Yapısı Üzerinde Olmak Üzere Sosyal Etkilerinin Araştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar'ın başkanlığında toplandı.

Toplantıda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bakanlığın bilişim konusundaki çalışmaları hakkında sunum yaptı.
Bakan Yıldırım, bilişim sektörü pazar büyüklüğünün 2003 yılında 11,5 milyar dolar düzeyindeyken, bu yıl 44 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini açıkladı. Yıldırım, çok hızlı büyüme gözlendiğini, ancak varılan büyüklüğün Türkiye'nin potansiyeline göre hala küçük kaldığını söyledi.

Türkiye, interneti en fazla kullanan 16. ülke

Türkiye'nin 45 milyon kullanıcıyla interneti nüfus bazlı dünyada en fazla kullanan 15. ülke, Avrupa'da 6. ülke olduğuna ifade eden Yıldırım, 10 milyon 3G abonesi bulunduğuna da dikkati çekti. Yıldırım, Avrupa'da sadece Finlandiya'nın Türkiye'den daha fazla 3G abonesine sahip olduğunu vurguladı.

Milli arama motorunu hayata geçirmeyi amaçlıyoruz

Yıldırım, 2023 hedefleri hakkında bilgi verirken de milli internet arama motorunu (e-Çelebi) hayata geçirmek istediklerini belirtti.
Google, yahoo gibi arama motorlarının Türkiye versiyonunu yapmayı hedeflediklerini dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:
“Bu aslında bence çok önemli bir şey. Burada biraz da geciktiğimizi itiraf etmeliyim. Bilgilerin kaynağının başkasında olması, sürdürülebilir bir şey değil. Şimdi paylaştığınız her bilgi, sizin olmaktan çıkıyor. Bu alanın en önemli özeliği, tuşa dokunduğunuz anda bıraktığınız her iz, artık sizin olmuyor. Kimin oluyor? Anonim oluyor. Anonim olurken de adres bir ülkeye doğru gidiyor. Bugün dünya bundan şikayetçi. 'İnternetin sahibi benim, ben buldum' diyor ABD ve müthiş bir kavga var. Bu kavganın sebebi şu; bütün bilgilerimiz, bu ülke üzerinden akıyor, biz bu bilgilerin güvenliğini, herhangi bir sorun yaşadığımızda, başımıza bir iş gelmeyeceğinden nasıl emin olabiliriz. Bu soruyu bir çok ülke soruyor şu anda. Bu konuda Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, Avrupa Konseyi Siber Suçlar Konvansiyonu gibi organizasyonlar, hepsi, bu işi tartışıyorlar ama bir uzlaşma henüz bulunmuş değil.”
Bu konuda attıkları en somut adımın, uluslararası düzeyde Avrupa Konseyi Siber Suçlar Sözleşmesine taraf olmak olduğunu belirten Yıldırım, geçen sene bunun yapıldığını, Meclis onayından sonra yürürlüğe gireceğini söyledi.
Yıldırım, 2023'e ilişkin “eve kadar genişbant fiber altyapısı tesis edilmesi, kritik bilgi ve iletişim altyapılarının korunması, milli e-posta ve her kuruluşa web sayfası sağlanması, bilişim sektörünün 160 milyar dolara ulaşması, genişbant abone sayısının 30 milyona ulaşması, mobil abone sayısının 120 milyona ulaşması” gibi hedefleri de sıraladı.

En önemli sorun; siber güvenlik

İnternet güvenliğiyle ilgili yapılan çalışmalara da değinen Yıldırım, internetin gündelik hayatın önemli bir parçası olduğunu, adeta “aileden biri” haline geldiğini söyledi.
İnterneti hayatı kolaylaştırdığını, yaşam alışkanlıklarını değiştirdiğini, ancak olumsuz yanları da bulunduğunu anlatan Binali Yıldırım, özelikle internet üzerinden ticarette işlenen suçlara dikkati çekti.
Yıldırım şöyle devam etti:
“Çok büyük sorunlar kapımızda, en önemli sorun ne diye sorarsanız; siber güvenliktir. Siber güvenlik yani fiziki altyapımızın, daha ziyade altyapıdan akan trafiğin zarar görmemesi, bir saldırıya uğramaması. Bu şu andaki en büyük tehditlerden biri. Bunu biz toplumsal olarak henüz tam algılayabilmiş değiliz. Bu iş için ABD her yıl 15 milyar dolar harcıyor. Bu konuda evvelki gün Bakanlar Kurulu kararı imzaya açtık, siber güvenlikle ilgili. Buradaki amacımız; bilişim ağımızın korunması için Bakanlığımız koordinasyonunda diğer kurumlardan görevli elemanların belirlenmesi, yetiştirilmesi, mücadele ve müdahale yöntemlerinin anlatılması.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!