Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün başlattığı 'tedavi altındaki bağımlı profili'nden ilginç sonuçlar çıktı. Akşam gazetesinde yer alan habere göre Dr. Metin Esen ve Psikolog Emine Dal tarafından yapılan çalışmada, 2009'da 10 ildeki 18 tedavi merkezinde yatan bağımlılardan 2 bin 594'ünün veri formları tek tek incelendi.
Sonuçlara, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) ile Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nın hazırladığı '2010 -Türkiye Uyuşturucu Raporu'nda yer verildi. Sonuçlar özetle şöyle:
107 bin ayakta tedavi
- 22 merkezde toplam 107 bin 178 hasta ayakta tedavi edildi.
- Bir yılda yatarak tedavi görenlerin sayısı 2 bin 594 oldu.
- Ayakta tedavi görenlerden yüzde 55.75'inin İstanbul Bakırköy AMATEM ve ÇEMATEM'e gittiği belirtildi.
- İstanbul'daki beş merkeze başvuranların sayısı 66 bin 825'i buldu. Bu rakam, ayakta tedavi için başvuran toplam bağımlıların yüzde 62.35'i.
- Tedavi merkezlerine başvuranlardan yüzde 41.79'unun daha önce hiç tedavi görmeyenlerden oluşması da dikkat çekti.
Yüzde 93'ü erkek
- Araştırma, yatarak tedavi gören hastaların verileri incelenerek yapıldı. Hastalar cinsiyet açısından değerlendirildiğinde her 100 hastadan yaklaşık 93'ünün 'erkek' olduğu görüldü.
- 2009 yılında tedavi görenlerin yaş ortalaması 28,61.
- En küçük kişinin yaşı 11, en büyüğünün ise 65.
- Tedavi gören yaklaşık her dört kişiden birinin 25-29 yaş aralığında olması da dikkat çekti. 15-19 yaş aralığında 434 kişi, 15 yaş altında da 27 kişi yatırılarak tedavi edildi.
- Tedavi gören kişilerden yüzde 65,2'si ilk ve ortaokul mezunu. Birincilik ilkokul mezunlarında.
Aileleriyle yaşıyorlar
- Yüzde 86'sı ebeveyn ya da aileyle yaşıyor. Yüzde 8'i yalnız, geri kalanı arkadaşıyla, bir kurumda veya sokakta yaşıyor.
- Yatarak tedavi edilen kişilerin yüzde 77.6'sı sırasıyla İstanbul, Adana, Antalya, Gaziantep, İçel, Ankara, İzmir, Hatay, Elazığ ve Kayseri'den çıktı. Tedavi görenlerden üçte biri İstanbul'da yaşıyor. Mersin ve Hatay sıralamaya girmesine karşın bu illerde tedavi merkezi bulunmadığı belirtildi.
Zirvede eroin ve esrar var
- Kullanımda eroin, esrar ve uçucu maddeler ilk üç sırayı aldı. Onları kokain, benzodiazepin ve ecstasy izledi. 2008'deki gibi tedaviye gelen her iki kişiden birinin eroin kullanıcısı olduğu tespit edildi.
İşsiz ama ona para buluyor
- Özellikle uyuşturucu maddelerin pahalı olmasına karşın, bağımlılardan çoğunluğunun işsiz olması dikkat çekti. Tedavi görenlerden yüzde 66.31'i (1720 kişi) işsiz. Araştırmaya, 'Bu kişilerin kaçının madde kullanımı nedeniyle iş gücünü kaybettiği ve kaçının işsiz olmaları nedeniyle madde kullanımına başladıkları bilinmemektedir' notu düşüldü.
- Düzenli geliri olanlar yüzde 25'e yaklaştı. 75 öğrenci ve 24 emekli de tedavi gördü.