En iyi ramazan pidesi yapan 10 fırın

Güncelleme Tarihi:

En iyi ramazan pidesi yapan 10 fırın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2003 00:00

Ramazanda iftar ve sahur sofralarının olmazsa olmazıdır ramazan pidesi. Ä°ftar saati yaklaÅŸmaya baÅŸladı mı, pide fırınlarının önünde oluÅŸan kalabalık da artar. Hele bir de şöhretli bir fırından pide alınacaksa...Pide sırasının arkalarında kalmamak için acele edilir, erkenden fırına gidilir. Ä°ftara misafir varsa, pidenin mümkünse dumanı üzerinde tütecek kadar tazesi ve iyisi aranır. Biz de bu hafta, Türkiye'nin en iyi ramazan pidesi yapan fırınlarını sorduk jüri üyelerimize. Ortaya çıkan listeye bakınca, en iyi fırınların çoÄŸunu Karadenizliler'in iÅŸlettiÄŸini görüyoruz. Ankara, Ä°stanbul ve Ä°zmir'de özellikle Rizeli fırıncılar ağırlığını hissettiriyor. Ä°ÅŸte en iyi 10 ramazan pidecisi.TAD DOY FIRINI12 ay pide bulabilirsinizBahçeköy'de bulunan Tad Doy Fırını, 5 yıl önce açılmış. Ancak sahibi Rize Çayelili Ä°brahim Baltacı fırıncılık mesleÄŸini 25 senedir yaptığını, babasının da fırıncı olduÄŸunu söylüyor. Fırında ramazan ayının dışında da her zaman pide, hamsili ekmek, mısır ekmeÄŸi, çavdar ekmeÄŸi, köy ekmeÄŸi, ayçekirdekli ekmek bulabilirsiniz. Ramazan pidesi Konya Alaybey unundan yapılıyor, odun ateÅŸinde 300 derecede piÅŸiriliyor. Un ve kaynar suyla yapılan bulamaç üzerine sürülüyor, susam ve çörek otu atılıyor. Ä°steyenin pidesine yumurta da sürülüyor. Ä°lk pideler saat 13.30'da çıkmaya baÅŸlıyor. Ãœnlü müdavimleri arasında Orhan Gencebay, Kadir Ä°nanır, Özcan Deniz, Ä°brahim Tatlıses ve Derya Tuna var. Karadeniz Mah. MareÅŸal Fevzi Çakmak Cad. No: 48, Bahçeköy-Ä°stanbul. Tel: (212) 226 11 53BAÅžAK UNLU MAMULLERGünde 3 bin 500 pide yapıyorlarBaÅŸak Unlu Mamuller 1987'de kuruldu. Åžimdiki sahipleri Rize'nin Pazar Ä°lçesi’nden Özcan Tuncer ile Çayeli'nden Ahmet SipahioÄŸlu. Fırında 20 kiÅŸi çalışıyor. Pidelerde çiftleylek türü, tip 1 un kullanılıyor. Hamur yoÄŸrulduktan sonra dinlenmeye bırakılıyor. Daha sonra kesilip, yuvarlak ÅŸekil verilip tekrar dinlendiriliyor. Tırnak vurulduktan sonra tavaya alınıyor ve tekrar kabarmaya bırakılıp piÅŸiriliyor. Günün ilk pidesi 13.00'te çıkmaya baÅŸlıyor. Günde ortalama 3 bin 500'ün üzerinde pide satıyorlar. Ä°ki boyutta pide bulmak mümkün. 250 gr.'lık pide 400 bin, 500 gr.'lık pide 800 bin liradan satılıyor. Bülbülderesi Cad. 34/A Küçükesat- Ankara. Tel: (312) 418 68 41 TAÅžFIRIN UNLU MAMULLERBu pideden baÅŸka yerde yokÄ°zmir'in en iÅŸlek caddelerinden Kıbrıs Åžehitleri üzerinde 8 yıldır hizmet veren TaÅŸfırın'ın sahibi, Rize ÇamlıhemÅŸinli YaÅŸar Yılmaz ve eÅŸi Özlem Yılmaz. 30 yıldır fırıncılık yapan YaÅŸar Yılmaz, kullandıkları unun birinci kalite olduÄŸunu, katkı maddesi kullanmadıklarını söylüyor: ‘‘Ustalarımız iÅŸinin ehli. ÃœrettiÄŸimiz pideleri sadece burada satıyoruz. Bakkal ya da restoranlara dağıtım yapmıyoruz.’’ Zeytinli çörekten neskafeli kurabiyeye kadar her tür unlu mamul ve tatlı bulunuyor. Fırında 17 kiÅŸi çalışıyor. 200 gramlık pide 350 bin, 400 gramlık pide 700 bin liradan satılıyor. Kıbrıs Åžehitleri Cad. No: 117/A Alsancak - Ä°zmir. Tel: (232) 464 53 52PELEKÄ° UNLU MAMULLERAdı ekmeÄŸin piÅŸtiÄŸi taÅŸtan geliyorTeÅŸvikiye'de 1987'den beri hizmet veren Peleki de, birçok fırın gibi Rize HemÅŸinli Vehbi Devrim ve Musa Keskin ortaklar tarafından çalıştırılıyor. Vehbi Devrim, Karadeniz'de ekmeÄŸin piÅŸirildiÄŸi taÅŸa pileki veya peleki dendiÄŸini söylüyor. Fırının ismi de buradan geliyor. Peleki'de ramazan pidesi için Konya ve Samsun unu kullanılıyor. Pideler 300- 350 derecede piÅŸiriliyor. Ãœzerlerine un, yumurta ve sudan yapılan bulamaç sürülüyor. Ä°lk pideler 13.30'da çıkıyor. Günde 800'e yakın pide satılıyor. Peleki'nin ünlü müdavimleri arasında Hülya KoçyiÄŸit, Sibel Turnagöl, Ebru CündübeyoÄŸlu var. 400 gramlık pide 750 bin lira. Åžakayık Sok. 13/27 TeÅŸvikiye- Ä°stanbul Tel: (212) 241 66 56 HAS EKMEK150 yıllık fırınÖzellikle, yanıbaşında bulunan Çınaraltı'nda kahvaltı ederken yenilen küçük simitleriyle ünlü Has Ekmek'in sahibi, 70 yaşındaki Safranbolulu Ä°smail Erbahan. 150 yıllık fırında her zaman pide çıkarılıyor. Ancak Ramazan pidesi farklı oluyor ve tip 1 denilen pidelik undan yapılıyor. Ãœstüne ‘‘şifa’’ denilen bulamaç sürülüyor. Has Ekmek'in sadece odun fırını var. Fırında pideler 250-280 derecede piÅŸiriliyor. Ä°lk pideler saat 14.00’te çıkıyor ve iftar saatine kadar 1000-1100 kadar pide satılıyor. Fırında 15 kiÅŸi çalışıyor, ayrıca tuzsuz ekmek, mısır ekmeÄŸi, kepek ekmeÄŸi ve simit de çıkıyor. 450 gram pide 750 bin lira, 350 gram 500 bin lira, 500 gram pide 1 milyon lira. Halk Cad. No: 28 Çengelköy - Ä°stanbul Tel: (216) 321 76 32BÄ°LKENT REAL HÄ°PERMARKET FIRINIÄ°lk pide sabah 10.00'da çıkıyorGünde 5 bin pidenin üretildiÄŸi Bilkent Real Hipermarketler zinciri Unlu Mamuller Bölümü, BaÅŸkentliler'in ramazan pidesi almak için en çok tercih ettikileri yerler arasında. Sabah 10.00'da pide satışlarına baÅŸlayan Real, akÅŸam saat 20.00'ye kadar pide üretimine devam ediyor. Unlu Mamuller Bölümü Satış Sorumlusu Mızrap Işık, pidelerin birinci sınıf undan yapıldığını ve iki gıda mühendisi tarafından kontrol edildiÄŸini belirtiyor. Real Gıda Departmanı Müdürü Bora AltuÄŸ ise, hijyene büyük önem verdiklerini belirterek, ‘‘Dışardan bağımsız anlaÅŸtığımız bir firma, her ay hijyen denetlemesi yapıyor. Bu konuda çok titiziz’’ diyor. Real'de 400 gram pide 350 bin liraya satılıyor. Tel: (312) 266 04 04 ÖZALTINBAÅžAK UNLU MAMULLERFındık kabuÄŸu ateÅŸinde piÅŸiyorRize ÇamlıhemÅŸinli Ä°brahim Subay'ın, Üçyol Betonyol'da 35 yıldır iÅŸlettiÄŸi AltınbaÅŸak Unlu Mamuller'in Ä°zmir'de beÅŸ ÅŸubesi bulunuyor. Tezcan un kullandıklarını belirten fırın sahibi Ä°brahim Subay, pidelerin 12.30'da çıktığını ve diÄŸer ÅŸubelere dağıtıldığını söylüyor: ‘‘Ustalarımız yılların tecrübesine sahip. Elazığlı Hüseyin Bayrambey Türkiye'de bu iÅŸin sayılı isimlerinden.’’ Pide, fındık kabuÄŸu yakılan taÅŸ fırında 340 derecede, 15 dakika piÅŸiriliyor. Günde 2000- 2500 arası ramazan pidesi satılıyor. 200 gram pide 350 bin, 400 gram 700 bin lira. 277 Sok. No: 46/A Üçyol-Ä°zmir. Tel: (232) 255 28 10SOMUN EKMEKÄ°ki gün bayatlamıyorSomun Ekmek'i dedeleri Batum'da fırıncılık yapan Rize ÇamlıhemÅŸinli Suat-Süleyman YaÄŸcı kardeÅŸler iÅŸletiyor. 30 yıllık ekmek fırınında, ramazan ayında çıkan pide 'tip 1' adı verilen francala unundan yapılıyor ve 220 derece ateÅŸte, 20-22 dakikada piÅŸiriliyor. Bu sayede pide ertesi gün de bayatlamadan yenebiliyor. Ãœzerine sürülen bulamaç un, az miktarda ÅŸeker ve yumurta karıştırılarak yapılıyor. Pide saat 14.30'dan iftar saatine kadar çıkıyor. Bakkal veya lokantalara pide veya ekmek dağıtımı yapılmıyor. Somun Ekmek tek boyda ramazan pidesi üretimi yapıyor. 520 gram pide, 1 milyon lira. E-5 Karayolu, Haramidere (Tatilya'nın karşısı) Beylikdüzü-Ä°stanbul. Tel: (212) 875 11 21KARDEÅžLER UNLU MAMULLERRamazanda 7 çeÅŸit pide çıkıyor30 yıllık KardeÅŸler Unlu Mamuller'in iÅŸletmesi Bitlis Adilcevazlı Ali Koçaklı'ya ait. Ramazanda 7 çeÅŸit pide çıkartıyor: YaÄŸ, yumurta ve üzüm karışımı ile yapılan yaÄŸlı yavan ve tahinli, peynirli, acılı, soÄŸanlı, patatesli, üzümlü. Sade pide satılmayan KardeÅŸler'de pideler saat 14.00'ten itibaren çıkıyor. Merkezi Atilla Altıkat Köprüsü altında bulunan KardeÅŸler'in, GazipaÅŸa'da iki ÅŸubesi, ayrıca Pandora Sokak, ReÅŸatbey ve Merkez Postane'de ÅŸubeleri var. Bir ÅŸubede günlük ortalama 450 pide satılıyor. YaÄŸlı yavan satışta ilk sırayı alıyor. ‘‘Undan yapılan ne varsa, bizde var’’ diyen KardeÅŸler Unlu Mamullerde, pide fiyatları 235 gram 300 bin, 470 gram 600 bin lira olarak belirlenmiÅŸ. Merkez: ZiyapaÅŸa Bulvarı, Atilla Altıkat Köprüsü Altı, No. 10 Adana. Tel: (322) 457 60 95 - 454 01 21VELÄ°OÄžLU UNLU MAMULLERFırıncılık babadan oÄŸula geçiyorRize HemÅŸinli Veli VelioÄŸlu ve dört kardeÅŸinin sahip olduÄŸu VelioÄŸlu Unlu Mamüller 75 yıldır dededen toruna bayrağı taşıyor. Ä°zmir'de beÅŸ fırınları olduÄŸunu belirten Veli VelioÄŸlu, ‘‘Pide için kaliteli un, kaliteli fırın ve usta gerekli. Gıda mühendisimiz Yusuf Aydın geceli gündüzlü en iyi ÅŸekilde pide yapımı için çalışıyor. Hijyenik çalışmak ve kalifiye eleman, pidenin kalitesini ortaya koyuyor’’ diyor. Ä°lk pide 11.30'da çıkıyor ve akÅŸam 5.30'a kadar pide üretimi devam ediyor. 200 gr.'lık pidenin fiyatı 350 bin lira. Ä°kili pide 700, üçlü pide 1 milyon 50 bin, dörtlü pide bir milyon 400 bin liraya satılıyor. M.Akif Cad. No: 11 Åžirinyer, Buca-Ä°zmir. Tel: (232) 487 14 23EN Ä°YÄ° 101- Tad Doy Fırını - Ä°stanbul2- BaÅŸak Unlu Mamuller - Ankara3- TaÅŸfırın Unlu Mamuller - Ä°zmir4- Peleki Unlu Mamuller - Ä°stanbul5- Has Ekmek - Ä°stanbul6- Bilkent Real Hipermarket Fırını - Ankara7- ÖzaltınbaÅŸak - Ä°zmir8- Somun Ekmek - Ä°stanbul9- KardeÅŸler Unlu Mamuller - Adana10- VelioÄŸlu Unlu Mamuller - Ä°zmirÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!