Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2003 00:00
Şöyle sıcak sıcak, çıtır çıtır bir künefeyi kimin canı çekmez ki? Künefenin anavatanı Antakya. Antakya'da yıllarca evlerde yapılan künefe, önemli misafirlere ikram edilen bir tatlıymış.Yıllar sonra    yine ilk defa Antakya'da, küçük bir dükkanda satılmaya baÅŸlanmış. Sonra da tüm Türkiye'ye yayılmış. Åžimdi      özellikle kebap restoranlarının olmazsa olmaz tatlısı. Genelde iyi ve kıvamında bir künefe için bir kilo tel kadayıfa, bir kilo tuzsuz, tatlı peynir konuluyor ve tereyağı kullanılıyor. Künefe'nin iyisi ustanın el maharetinin dışında, tel kadayıfın, peynirin ve tereyağının kalitesine de baÄŸlı. Bu hafta en iyiler sayfasında künefecileri ağırlıyoruz. Ãœstelik alışılmışın dışında iki tane de birincimiz var. Künefenin anavatanı dedik ama listenin iki birincisi de Ä°stanbul'dan çıktı. BaÅŸbakan’la DışiÅŸleri Bakanı kimin elinden künefe yiyor, hangi künefenin sırrı özel sosunda saklı, hangi restoran künefeyi Atina'da satmaya kararlı öğrenmek istiyorsanız, iÅŸte Türkiye'nin en iyi 10 künefecisi.EN Ä°YÄ° 101. Kaşıbeyaz - Ä°stanbul1. Develi - Ä°stanbul2. Kral - Antakya3. Ferah - Antakya4. Urfalı Hacı Mehmet - Ankara5. Beyti - Ä°stanbul6. Hamdi - Ä°stanbul7. Tike - Ä°stanbul8. Kule - Antakya9. Köşebaşı - Ä°stanbul10. KaracaoÄŸlu - AnkaraKAÅžIBEYAZBakır sahanda servis ediliyorGaziantepli Ahmet Besim tarafından 1987'de Florya'da açıldı. Restoranın yanı sıra Yerel Ãœrünler ve Baklava Satış MaÄŸazası'ndan oluÅŸan bir konseptle hizmet veriyorlar. 12.30-24.00 saatleri arasında açık. 600 kiÅŸiye aynı anda hizmet verebiliyor. Tatlı olarak doÄŸu mutfağındaki tüm tatlı çeÅŸitlerini bulabilirsiniz. Ä°ÅŸletmeci Murat Besim, Kaşıbeyaz künefesini farklı yapanın kendi özel formülleri olduÄŸunu söylüyor. Künefede peynirin çabuk donup donmamasının, kullanılan malzemenin çok önemli olduÄŸunu anlatıyor. Bakır sahanda sunulan künefenin porsiyonu 4 milyon lira. Kaşıbeyaz'ın müdavimleri arasında Galatasaraylı tüm futbolcular, Ä°brahim Tatlıses ve Ebru GündeÅŸ gibi isimler bulunuyor. Tel: (212) 663 28 90 DEVELÄ°Sırrı Adil Usta'nın yaÄŸ sosunda1966 yılında Gaziantepli kebap ustası Arif Develi tarafından kuruldu. Arif Bey hálá iÅŸinin başında, ama artık yanında oÄŸulları Ali ve Nuri Develi de var. Develi, 12.00-24.00 saatleri arası açık. Tatlı olarak da künefe dışında sütlaç, incir tatlısı ve ceviz tatlısı sunuyorlar. Bir porsiyon künefenin fiyatı 3,5 milyon lira. Samatya Develi Åžefi Burhan Bey, Develi'nin künefesinin sırrını özel yaptırdıkları peynire ve tel kadayıfa baÄŸlıyor. Bir de 23 yıllık ustaları Adil PaÅŸ'ın, maharetli elleriyle döktüğü sade yaÄŸ sosuna. Müdavimleri arasında CHP Genel BaÅŸkanı Deniz Baykal, ANAP Genel BaÅŸkanı Ali Talip Özdemir, UÄŸur Yücel, Åžener Åžen, Türkan Åžoray ve Mahsun Kırmızıgül bulunuyor. Tel: (212) 529 08 33 KRAL KÃœNEFEDondurup Amerika'ya gönderiyorlarHöyük KardeÅŸler Kral Künefe, Antakya'da künefenin iddialı isimlerinden. Cavit Mehmet, Osman Raci ve Cevdet Höyük kardeÅŸlerin 10 yıldır iÅŸlettiÄŸi Kral Künefe, günlük künefe imalatının yanında, tek porsiyonluk hazırlanan künefeleri dondurulmuÅŸ vaziyette ABD, Hollanda, Almanya'ya ihraç ediyor. Höyük kardeÅŸler, eski ustaların, 'Ä°yi yapılmış künefede peynir, insan boyunca sünmeli'' prensibini hálá sürdürüyor. Müdavimleri arasında Ayna Grubu, Haluk Levent, tiyatrocu Zihni Göktel ve komedyen Hamdi Alkan var. Künefenin kilosu 7.5 milyon, porsiyonu 1.5 milyon lira. Mekan 08-01.30 arası açık. Tel: (326) 214 75 17FERAH KÃœNEFE35 yıldır aynı lezzetFerah Künefe Salonu, 1968'den bu yana müşterilerine aynı lezzeti sunuyor. Ä°ÅŸletmeciler Ahmet Sevinç ile Memduh Cüzdan, 35 yıldır aynı lezzeti korumanın sırrını özel olarak imal edilen yaÄŸsız peynire baÄŸlıyorlar. DaÄŸlarda kır çiçekleriyle beslenen ineklerden sağılıp günlük olarak hazırlanan peynirle yapılan künefe, Türkiye sınırları dışında ABD, Avrupa ve Arap ülkelerine özel ambalajlarda piÅŸirilmiÅŸ vaziyette satılıyor. Müdavimleri arasında Haluk Levent, CoÅŸkun Sabah, Ebru Åžallı ve Yılmaz ErdoÄŸan gibi isimler var. Künefenin kilosu 6 milyon, porsiyonu 1.5 milyon lira. Tel: (326) 215 41 60 - 213 58 44URFALI HACI MEHMETSahibi milletvekili Urfalı Hacı Mehmet Lokantası'nın sahibi AKP Åžanlıurfa Milletvekili Mehmet Özlek. Uzun yıllar Pastacılar ve Lokantacılar Federasyonu'nun baÅŸkanlığını yapan Özlek, Ankara'ya ilk künefeyi getirenin kendisi olduÄŸunu söylüyor. Künefenin sırrı yağında gizli. Urfa'dan gelen tamamen süzülmüş bir tür yaÄŸ kullanıyorlar. Porsiyonu 2 milyon 500 bin lira. 27 yıldır Ankara'da hizmet veren Urfalı Hacı Mehmet Lokantası'nın en ünlü müşterileri BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan ve DışiÅŸleri Bakanı Abdullah Gül. Özlek, Bakan Gül'ün bir künefe hastası olduÄŸunu söylüyor. BaÅŸbakan ErdoÄŸan da tatlıyı yemekten önce yiyormuÅŸ. Hacı Mehmet'in Ulus ve Turan GüneÅŸ Bulvarı'nda da bir ÅŸubesi bulunuyor. Tel: (312) 467 98 58.BEYTÄ°Mutlaka dil peyniri kullanılıyorBeyti Güler tarafından 1945'te Küçükçekmece'de açıldı. 80'lerin başından beri Florya'da hizmet veriyor. 11.00-24.30 arası açık. Tatlıda baÅŸta künefe olmak üzere çok iddialı olduklarını söylüyorlar. Bir porsiyon künefenin fiyatı 4,5 milyon lira. Künefelerinin özelliÄŸini tel kadayıfın ızgara üzerinde piÅŸirilmesine ve kullandıkları dil peynirine baÄŸlıyorlar. Bir de 20 yıldır künefeyi Hamdi Usta'ya emanet ettiklerini söylüyorlar. Müdavimleri arasında Haldun Dormen, Vitali Hakko, Hülya AvÅŸar ve Galatasaraylı futbolcular var. Tel: (212) 663 29 90 HAMDÄ°Ä°kindi kahkesi de varUrfa Bilecikli Hamdi Arpacı tarafından 1970'te kuruldu. Servis saatleri 11.00-24.00 arası. Yönetim hálá Hamdi Bey ve oÄŸlu Åževket Arpacı tarafından yürütülüyor. Bu yıl Hamdi Unlu Mamuller adıyla baklava üretimine ve aynı zamanda ikindi kahkesi adı verilen GüneydoÄŸu'ya has, 90 gün muhafaza edilebilen bir çeÅŸit simit satışına da baÅŸlandı. Künefelerinin özelliÄŸi, sade Urfa yağı kullanmaları, hamurunun kadayıf hamurundan daha iri olması ve tuzsuz, yaÄŸlı peynirlerinde gizli. Özel ocakta piÅŸirilen künefeyi yıllardır Åžeref ve Levent Usta yapıyor. Porsiyonu 3 milyon lira. Müdavimleri arasında Tarık Akan, Sibel Can, YaÅŸar Kemal, Süleyman Demirel, Bülent Ersoy var. Tel: (212) 528 03 90 TÄ°KEAtina'da ÅŸube açacaklarTike Restoran, Adanalı dört kuzen, Mehmet Ali BurduroÄŸlu, Seha Tekin, Orhan Tekin ve Ferhat YeÅŸilfırat tarafından kuruldu. Altıncı yılına giren Tike, beÅŸinci ÅŸubesini 15 Aralık'ta Atina'da açacak. Bir parça et anlamına gelen Tike, künefelerinin çok tutulmasının nedenini Ä°stanbul'da yaptırdıkları kadayıf ve Hatay'dan getirttikleri peynire baÄŸlıyorlar. Ustaları yıllardır deÄŸiÅŸmemiÅŸ. Yeni açılan ÅŸubelere de hep aynı ustaların yetiÅŸtirdiÄŸi ustalar hizmet veriyor. Künefenin porsiyonu 5 milyon lira. 12.00-24.00 saatleri arası açık olan Tike'nin müdavimleri arasında Devlet Bakanı Ali Babacan, Ä°brahim Tatlıses, Tuncay Özkan ve Serdar Ortaç var. Tel: (212) 281 88 71 KULEHarbiye manzaralı künefe keyfiAntakya'nın 10 kilometre dışındaki Kule Restaurant, adını 1948 yılında yapılan hidroelektrik santralının havalandırma kulesinden alıyor. Kurucusu Harbiyeli Lütfü Kızılkaya, 30 yıldır Åžerif Dolan iÅŸletmeciliÄŸini yapıyor. Harbiye'nin defne aÄŸaçlarıyla kaplı derin vadisine bakarken, tuzsuz ve mayasız peynirle yapılan ve sıcak olarak servis edilen künefenin damakta erimesinin hazzı yaÅŸanıyor. Künefenin özelliÄŸi fabrikasyon olmaması. 6 yıldır Lüfti Kızılkaya ve kardeÅŸlerinin iÅŸlettiÄŸi Kule Restaurant'a Antakyalı komedyen Hamdi Alkan, Çocuklar Duymasın dizisinin oyuncuları ve Yavuz Bingöl uÄŸramadan geçmiyor. Künefenin porsiyonu 2 milyon lira. Tel: (326) 231 30 92 99. KÖŞEBAÅžIKünefeyi Antakyalı ustalar yapıyor 1995'te Sivaslı iki ortak Mehmet YeÅŸilyurt ve Ali AkkaÅŸ tarafından kuruldu. Ä°stanbul'da beÅŸ ÅŸubesi var, çok yakında Ankara'da da bir ÅŸube açıyorlar. Haftanın her günü 12.00- 24.00 saatleri arası açık. Tatlılarda irmik helvası, ayva tatlısı, atom ve dondurmalı helvalarıyla ünlü. Ama künefenin yeri baÅŸka. Porsiyonu 5 milyon lira. ÖzelliÄŸi peynirlerinin Antakya'dan gelmesi ve ustalarının da yine Antakyalı olması. Künefeyi Ali Usta yapıyor. Müdavimleri arasında Candan Erçetin ve Sertab Erener var. Tel: (212) 270 24 33 KARACAOÄžLU BAKLAVA BÖREKAnkara'da dokuz ÅŸubesi varBaklavacı KaracaoÄŸlu, dokuz ÅŸubesi ile Ankaralılar'a tatlı hizmeti veriyor. 1972 yılında Hüseyin Karaca'nın açtığı KaracaoÄŸlu, 1982 yılında Antakya'dan getirdiÄŸi künefe ustasıyla künefe yapımına baÅŸladı. Baklavayla 2002 yılında Dünya Kalite Ödülü'nü kazandıklarını belirten KaracaoÄŸlu'nun iÅŸletmecisi Fatih Karaca, künefede de en iyi olduklarını söylüyor. Sebebini ise ‘‘DoÄŸru madde, doÄŸru elle buluÅŸunca doÄŸru ürün çıkıyor’’ sözleriyle açıklıyor. Künefe yapımında kullanılan her ürün kendi bölgesinden itina ile seçilerek getiriliyor. Tel: (312) 230 43 44 Â
button