Güncelleme Tarihi:
İnanması güç. Bu sevimli, itaatkar köpek, 1835 yılına kadar, İngiltere'nin en kanlı oyununun başrolündeydi. Bulldoglar, 164 yıl öncesine kadar, güçlü çeneleriyle burunlarından yakaladıkları boğaları zaptederlerdi. Vahşi ve kanlı oyunda pek çoğu da, boğaların boynuz darbeleriyle yaşamını yitirdi.
Bulldog adı, 1630 yılında köpek bilimcileri tarafından konuldu. Daha önceleri, 'Bandogge' yani gündüzleri bağlı geceleri dolaşan köpekler, ya da 'Butcersdogge' kasap köpeği olarak bilinirdi.
Tarihin derinliklerinde, pek çok savaşta kullanılan Mastif ırk grubuna bağlı olan Bulldoglar, 2000 yıl kadar önce, mastifler kadar uzun bacaklıydı. Bulldoglar, şimdiki orjinal görüntülerini İngiliz adalarında kazandılar.
164 yıllık Buldog isminin hikayesi, 1209 yılında, İngiltere'nin Stanford Kentinde, Lord William Erl Waren'in başlattığı boğa oyunlarına kadar dayanıyor.
boğa zapteTme oyunu
Lord Waren, kalede yürüyüş yaparken, kentin köpekleri gözü dönmüş bir boğanın peşine takılırlar. Kovalamacanın sonunda boğayı zaptederler. Bu manzarayı keyifle izleyen Lord Waren, kalenin otlağının, yılın ilk otu biçildikten sonra kasaplara verilmesini emreder. Bir şartı vardır. Kalenin kasapları her yıl azgın bir boğa bulup, bu oyunu tekrarlayacaktır. Acımasız boğa zaptetme oyunu 1835 yılında yasaklanana kadar sürer.
Olağanüstü cesaretli, acıya karşı duyarlı Bulldoglar, diğer köpekler gibi boğanın kulaklarına saldırıp, boynuzlarına hedef olmazlardı. Onlar boğayı burnundan yakalayıp geri geri çekerlerdi. Sonra da boğayı yere yatırırlardı. Bu da onların, diğer köpeklere göre boynuzlara hedef olma şansını azaltırdı.
Boğa oyunlarının yasaklanmasıyla birlikte, eski tip Bulldoglar başka köpeklerle çiftleştirilip, bugünkü görünümüne kavuşturuldu. Bulldogların uzun ve güçlü alt çenesi korundu. Yüzleri biraz daha basıldı. Daha tıknaz vücutlu Bulldoglar, evlerin maskotu oldu.
Yuvarlanır gibi yürüyen Bulldogların abartılı vücutları, çiftleşme ve yavrulamalarını zorlaştırdı. Bu nedenle, çiftleşme ve yavrulama dönemlerinde mutlaka insanların yardımına ihtiyaç duydular.
Burun ve boğazlarındaki anatomik bozukluk nedeniyle güçlükle hava alan Bulldoglar, sıcak havalara son derece duyarlı hayvanlardır.
Bütün Bulldoglar’ın itaat eğitimine ihtiyacı vardır ve kurallar zaten arzu ettikleri şeylerdir.
Bulldoglar, cesur, sadık, iyi karakterli, kendinden çok emin, az havlayan, çok horlayan, çocukları seven, evde sahibinin peşinden ayrılmayan, en güzel çirkindir.
İleri tıp evcil
hayvanların hizmetinde
Yüksek teknolojiye sahip hayvan hastaneleri, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla yayılıyor. Ailenin bir ferdi olan kedi ve köpekler, artık basit rahatsızlıkları nedeniyle uyutulmuyor. Onlara da musallat olan, kalp rahatsızlıklarından kansere kadar pek çok hastalık tedavi edilmeye çalışılıyor.
UZMAN VETERİNERLER
Veterinerler artık, doğum, ortopedi, genel cerrahi, beyin, kulak-burun-boğaz, cilt, iç hastalıkları dallarında uzmanlaşıyor. ABD'li veterinerler işi, köpeklere beyin ameliyatı yapacak kadar ilerlettiler.
Tomografi, EKG, ultrason, röntgen cihazları Türkiye'deki hayvan hastanelerine de çoktan girdi. Kedi ve köpeklere her türlü biyolojik tahlil yapılabiliyor. Hayvan hastanelerinde kemik ameliyatları, tümör operasyonları gerçekleştiriliyor.
İleri tıp sayesinde, kedi ve köpeklerin yaş ortalamaları yükseliyor. Karşılığında, aile bütçesine yansıyan sağlık harcamaları da artıyor.
YUVA
İkisi de koç burcu
Hürriyet Yazarı Ferai Tınç'ın kedisi, 30 Mart'ta nur topu gibi ki yavru dünyaya getirdi. İkisi de kız. İkisi de koç burcu. Anneleri Pamuk'un ağır başlılığı, babaları Grigri'nin cana yakınlığı iki güzel kızda buluşmuş. Yükselen burçlarından olsa gerek, koç burcunun inatçılığı kızları etkilememiş. Ferai Tınç, iki güzel kızına, sevgi ve ilgi gösterecek ailelerle tanışmak istiyor. 0212 677 04 34-0532 314 26 95
Terrie sahibini arıyor
Şişli Kent Sineması önünde, bir hafta önce hayvanseverler tarafından bulunan şampanya rengi 3 numara Terrie sahibini arıyor. Kayıp Terrie'yi yuvasına kavuşturmak için didinen Nedret Erseven'in tek korkusu iki yaşlarındaki bu sevimli köpeğin sokağa terkedilmiş olması. Eğer sahibi ortaya çıkmazsa, onu iyi bakacak birine vermeyi düşünüyor. 0212 247 70 35
Dört sevimli yavru
Zerrin Ahkemoğlu, kızının okul bahçesinde bulduğu 4 yavru kediyi 15 gün önce koruma altına aldı. İkisi tekir, biri siyah, biri sarı beyaz yavrular artık yürüyüp oynuyorlar. Zerrin Ahkemoğlu, 4 sevimli yavru için yeni aileler arıyor. 0312 417.43 68- 0312 426 37 80
Eğitmen gözüyle
Aklınızda bulunsun (3)
Bu aylarda keneler başa beladır. Köpeğinizin üzerinde bir kene bulduğunuzda, üzerine gaza batırılmış pamuk bastırın ve bir cımbız ile başının altından tutarak dikkatle çekin. Kenenin başının, cildin altında kalmamasına dikkat edin. Keneleri, köpeğin üzerinde görmek çoğu zaman zor olduğundan, en iyisi kenelerin köpeğinize gelmesini önlemektir. Kenelere karşı kullanacağınız ilacı almadan önce veteriner hekiminize danışın.
Köpeğinizi genel yerlerde gezdirirken tasmasını sıkı tutun. Aslında böyle olması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Ne olur ne olmaz. Önüne kedi ya da köpek çıkabilir, onun peşinden koşabilir. Seyir halindeki araçlara özellikle dikkat edin. Eğer köpeğinizi tutabilecek kadar güçlü değilseniz, yanınızda uygun adım yürümesi için onu eğitim programına sokun.
Her gün belirli bir süre ayırmak, köpeğinizin hem duygusal hem de fiziksel yönden sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Onu her gün okşayıp, birlikte oyun oynayın. Bunun bir yararı da onu okşarken, bedenindeki anormallikleri farkedebilir ve durum ciddileşmeden önce veteriner hekiminize gösterip, tedavisine başlayabilirsiniz. Masajlar, hayvanların ameliyatlar ve hastalıklardan sonra daha çabuk iyileşmesini sağlar. Dolaşımı düzenler. Ağrıları hafifletir.
Evde bulunmadığınız zamanlar, köpeğinizin barınabileceği güvenli bir yeri olmalı. Bahçenizin çitleri sağlamsa, köpeğinizi bahçeye bırakabilirsiniz. Çevreye zarar veriyor ve kaçma konusunda uzmansa, bir 'Köpek yolu' yapmak zorundasınız. Çoğu kişi, köpeğini bağlamak istemez. Ama verdiği zararı da sineye çekemez. Köpek yolunu, çocukların oyun havuzuna benzetirseniz, içinize siner. Köpek yolu yapmak için 10-30 metrelik bir teli iki ağaç ya da duvar arasına gerin. Sevk tasmasını da bu tele monte edin. Çok geniş bir gezinme alanı elde edeceksiniz.
Köpeğinizin aşırı havlama gibi ciddi davranış sorunu varsa, bir uzmana danışın. Hem sizin, hem de köpeğinizin iyiliği için sorunu hemen ele alın. Onu eğitmek için zaman ayıramıyorsanız köpek almayın. Yoksa ömür boyu sorunlar yaşarsınız.
Cihan ÖZYAĞMUR - Köpek Eğitmeni
Telefon: 0216 327 08 63
Faks: 0216 327 00 85
Güzin Abla'yı üzdüler
Kadıköy Belediyesi'nin seçimlere 50 gün kala açtığı barınakta misafir ettiği köpeklerin hali, gazetemizin sevgi dolu yazarı Güzin Abla'nın yüreğini burkmuş.
20 Mayıs tarihli Kelebek sayfalarındaki yazısında, barınaktaki köpeklerin içler acısı durumunu anlatmış. Hayvanseverlerden yardım istemiş.
Üşenmemiş bir yazı da bana göndermiş:
‘‘Kadıköy Belediyesi'nin göstermelik hayvan barınağı güzel bir yapı. Ancak hayvanları buraya barındırmak için değil, ölüme terketmek için topladıkları bir gerçek. Burada, hayvanların, özellikle de yavruların öldüklerini açıklamak istedim. Evcil hayvanlarını bile buraya atmaktan çekinmeyen vicdansızlar var. Bu hayvanlar, büyük bir onurla köşeye çekilip, bir lokma yemek bile yemiyorlar. Su içmiyorlar. Buraya düzenli bir yemek akışı yok. Organizasyon yok. Kimsenin de buna aldırdığı yok.’’
26 Şubat'ta, 'Seçim barınağı' başlıklı yazıda ‘‘Biliyor musunuz, bunca tesis sadece 12 milyar liraya maloldu. O halde 5 yıl beklemenin anlamı neydi? Kadıköy Belediyesi'nin parası mı yoktu? Elbette vardı. Barınağın yapılması için eksik olan sevgiydi. Umarım, zaman beni haksız çıkartır’’ ifadelerini kullanmışım.
Ne yazık. Yanılmamışım.
20 Mayıs tarihli yazısında hayvanseverleri, Kadıköy'deki barınak için çalışmaya davet eden Güzin Abla'ya sonuna kadar katılıyorum.
Barınak orada.
Hayvanlar orada.
Hayvanseverler nerede?
MEKTUP
Hürriyet Medya Towers Pet Corner
Güneşli-34544 İSTANBUL Faks: 0212 677 03 40
e-mail: bovacik@hurriyet.com.tr
Evdeki kuş tuzakları
Şaşırmayın, her şeyin olağan göründüğü evler, beslediğiniz kuşlar için tuzaklarla dolu.
Karşılıklı açık bırakılmış balkon kapılarının ve pencerelerin oluşturacağı hava cereyanı, ölümcül hastalıklara yolaçar.
Tek pencereyi açık bırakırsanız, kuşunuz kaçar.
Sık sık müzik setinin arkasına mı giriyor? Dikkat, mutlaka elektrik kablosunu kemiriyordur.
Kuşunuz evde serbestse, ya mutfağın kapısını ya da kaynayan tencerenin kapağını kapatın.
Evde boya badana varsa, kuşunuzu komşuya bırakın. Buharlaşan boya ve vernik, ciğerlerini mahveder.
Hem kedi hem kuş besliyorsanız, olağanüstü dikkatli olun. Kediniz, bir hata yapmanızı sabırla bekleyecektir.
Yerde yürüyen kuşlara dikkat. Üzerine basmayın.
Tuzlu kraker, çikolata ve alkollü içkileri kuşunuzdan uzak tutun. Böbreklerini perişan eder.
Uzun tırnaklara dikkat. Bir gün onu perdeye takılıp kalmış bulabilirsiniz.