En genç yazardan ‘Uyum’ kitabı

Güncelleme Tarihi:

En genç yazardan ‘Uyum’ kitabı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 16:10

TÜRKİYE’nin onur konuğu olarak katıldığı Frankfurt Kitap Fuarı’nda ‘Gençlik ve Uyum’ adlı kitabını tanıtan 18 yaşındaki Aydın Doğan Yalçındağ büyük ilgi gördü.

Haberin Devamı

İŞTE O GENÇ YAZAR VE FUARDAN KARELER

Koç Lisesi son sınıf öğrencisi olan Aydın Doğan Yalçındağ okul projesi olarak hazırlamaya başladığı, Türkler’in Avrupa’ya uyum projesi kitaba dönüştü. Fuarın en genç yazarı Aydın Doğan Yalçındağ’ın kitabı Literaturca Yayınevi standında tanıtıldı. Literaturca Yayınevi sahibi Beatrix Caner, pırıl pırıl bir genç olan Yalçındağ’ın ‘Gençlik ve Uyum’ adlı kitabının Avrupa’da yaşayan binlerce Türk gencine ışık tutabilecek nitelikte olduğunu söyledi.

Kitabın önsözünü Almanya’da Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Prof.Dr. Maria Böhmer yazdı. Bakan Böhmer, lise öğrencisi bir gencin ülkesinden Almanya’ya yaşanan göçü irdeleyerek tarihi süreci başarıyla sayfalara taşımasının kendisini şaşırttığını söyledi. Bakan

Torunumla gurur duyuyorum
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, torunu Aydın Doğan Yalçındağ’ın genç yaşına rağmen böylesi önemli bir konuda kitap yazmasından dolayı büyük gurur duyduğunu söyledi. Torununun, kitabında konu ettiği Almanya’daki Türk gençlerinin uyumuna ilişkin şunları söyledi: “Biz istiyoruz ki, Almanya’da yaşayan tüm Türk vatandaşları, Alman vatandaşları ile eşit haklara sahip olmalarını ve burada 1'inci sınıf Alman vatandaşı gibi yaşamalarını arzu ediyoruz. Bunun için uyum da şart tabii. Benim gönlümde yatan, burada yaşayan Türklerin, Türk kökenli Alman olmalarıdır. Bunun için de paralel toplum olarak yaşamak yerine Alman toplumuyla uyum sağlamak gerekiyor. Ancak bu kesinlikle asimilasyon anlamına gelmiyor. Türk kökenli insanlar, kendi dini inançlarını, örf ve adetlerini yaşayabilmeli. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Uyum Bakanı Maria Böhmer’in uyumla ilgili izlediği politikalar ve torunumun kitabının hazırlanmasına verdikleri destek, bize cesaret verdi. Ben yıllardan beri bunu savunuyorum ve bu artık bizim aile geleneğimiz haline geldi. Torunum da bu aile geleneğini de sürdürdüğü için ve yaşı 18 olmasına rağmen, böyle bir kitap yazdığı için kendisiyle büyük gurur duyuyorum. 15 yıldır fuara gelmiyordum. Ama torunumun kitap tanıtımı için bu yıl geldim ve çok heyecanlıyım.”

Sorumluluk taşıması önemli
Arzuhan Doğan Yalçındağ, oğlu Aydın Doğan Yalçındağ’ın, Almanca öğretmeni Nilgün Uğur’un teşviki ile başlattığı ödev projesinin kitaplaştırılması için çok emek verdiğini belirterek, “Önemli olan bu yaşta bir çocuğun duyarlı olmasıdır. Bu yaşta, bambaşka şeylerle uğraşmaktansa, gençlerin uyumu konusunda sorumluluk üstlenmesi, bu konuda neler yapabilirim diye düşünmesi önemli ve Almanya’da yaptığı röportajlarda ve çalışmalarında çok şey öğrendi” dedi.

Diekmann: Yazarın azmine hayranım
Almanca versiyonu da çıkan ‘Gençlik ve Uyum’ kitabında yazar Aydın Doğan Yalçındağ’ın kendisiyle röportaja yer verilen Bild Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann da, Aydın Doğan Yalçındağ’ın yaşının 18 olmasına rağmen, büyük bir azim ve kararlılıkla böyle bir kitap yazmasını çok takdir ettiğini ve hayran kaldığını söyledi. Diekmann, “Uyumla ilgili çok sayıda olumlu örneğin yer aldığı bu kitabın, Almanya’da başarılı bir uyuma katkıda bulunmasını umut ediyorum” dedi.
Böhmer, “Bu, birçok açıdan alışılmışın dışında bir kitap. Kitabın yazarı Almanya’da geleceğini konuştuğumuz gençleri konu ediyor. Biliyorsunuz Başbakanımız Angela Merkel önderliğinde düzenli olarak Uyum ve Gençlik zirveleri düzenliyoruz. Gençlik ve uyum konusunu irdeleyen genç yazar Aydın Doğan Yalçındağ’ı da gençlik uyum zirvesine katılmaya davet ediyorum. Kitabı için yaptığı araştırmalar ve elde ettiği deneyimleri bizimle paylaşmasını istiyorum” dedi.

Kitabının tanıtım töreninde kendisine destek veren Bakan Böhmer, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e teşekkür eden Aydın Doğan Yalçındağ, ‘Gençlik ve Uyum’ adlı kitabıyla Almanya’da olduğu kadar Türkiye’deki gençleri de ilgilendiren sorunlara dikkat çekmek istediğini söyledi. “Türkiye’de Almanya’yı, Almanya’da Türkiye’yi özleyen, kendisini hiçbir yere ait hissetmeyen gençlerin peşine düştüm” diyen liseli yazar, hedefinin sorunları her cepheden görülmesini sağlamak olduğunun altını çizdi. Yalçındağ, Bakan Böhmer’e imzalı kitabını hediye etti.

Yedi bölümden oluşan kitabında, ilk bölümde Türk işçilerinin Almanya’ya ayak bastığı günden bugüne tarihsel süreç özetleniyor. İkinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümlerde Yalçındağ, Türkiye’nin Berlin Büyükelçi Ahmet Acet, Kreuzbergli gençler, Rap’çi Muhabbet, Berlin eyalet milletvekilleri Bilkay Öney, Özcan Mutlu ve Bild Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann ile yaptığı söyleşilerde Almanya’da yaşayan Türkler’in durumunu sorguluyor. Kitabın son bölümünde ise Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği, çeşitli üniversite ve kurumların Türkler’le ilgili araştırma sonuçlarına yer veriyor. Kitabın Türk mahallerinden çıkan uluslararası başarılar kazanan Türk kökenli gençlerin ‘sırrını’ anlamamızı sağlıyor. Bu anlamda genç bir lise öğrencisinin ısrarı ve titiz çalışması sonucu ortaya ‘Gençlik ve Uyum’ okuyucuyu düşündürüyor.

Literaturca Yayınevi’nin fuarın 5.1 nolu salonunda yapılan tanıtım törenine Doğan’ın dedesi Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, annesi Arzuhan Doğan Yalçındağ, babası Mehmet Ali Yalçındağ, teyzesi Vuslat Doğan Sabancı, Alman Bakan Böhmer, Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Cem Özdemir, yazar Altan Öymen, kitap elestirmeni Doğan Hğzlan ve birçok misafir katıldı.

Kitabın Türkçesi Doğan Kitap, Almancası ve Türkçesi Literaturca tarafından yayınlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!