En düşük memur maaşı 776 YTL oluyor

Güncelleme Tarihi:

En düşük memur maaşı 776 YTL oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2007 00:00

HÜKÜMET memurlara 2008 yılında ortalama yüzde 7.46 zam yapacak. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, memur maaşlarına ocak ve temmuz dönemleri için yüzde 2+2 zam yapılacağını açıkladı. Buna göre, en düşük memur maaşı Ocak 2008’de 776, Temmuz 2008’de 812 YTL olacak.

Haberin Devamı

HANGİ MEMUR NE KADAR MAAŞ ALACAK?

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, 2008 Bütçesini açıkladığı basın toplantısında 2008 memur maaşlarına da açıklık getirdi. Memur maaşlarına ocak ve temmuz için yüzde 2+2 zam yapacaklarını belirten Unakıtan, ayrıca ocak ayında taban aylığına 10 YTL seyyanen zam yapılacağını kaydetti. Unakıtan, bunlara ilaveten, ek ödeme almayan kuruluşlarda çalışan 1 milyar 550 bin personeline verilen 90 YTL’lik denge tazminatının Ocak’ta 20 YTL artışla 110, Temmuz’da 20 YTL artışla 130 YTL’ye çıkarılacağını ifade etti.

ENFLASYON FARKI: Enflasyon yüzde 4’ü aşarsa hem 2007 hem de 2008 için enflasyon farkı ödeyeceklerini belirten Unakıtan, ayrıca, asgari geçim indirimi 2008’de devreye gireceği için 45 ila 90 YTL arasında değişen tutarlarda maaş artışı olacağını söyledi. Düşük maaş alana yüksek, yüksek alana düşük zam yapacaklarına işaret eden Unakıtan, "2008’de enflasyon hedefinin yüzde 4 olduğunu düşünürsek, alt gelir gruplarındaki memura enflasyon üzerinde zam yapıyoruz. 2008’de de çalışanlarımızın enflasyon karşısında alım güçlerinin korunması sağlanacaktır" dedi.

Haberin Devamı

TABAN AYLIĞI: Unakıtan, toplu görüşmelerde iki bakanın yüzde 15+15 taban aylığı zammı sözü verdiği, en düşükte memura 80 YTL yapılırken, işçiye 190 YTL yapılmış olmasının adil olup olmadığı sorusu üzerine, "Bakanlarımız o açıklamayı yapmadılar. Bu oranlar devletin verdiği teklifin, tarafların imzaladığı tutanağın aynısıdır. Eldeki imkanlar çerçevesinde en iyisini vermeye gayret ettik. Eskiden enflasyon çok yüksekti, şimdiyse düştü. Enflasyonun düştüğü unutuluyor" dedi. Unakıtan, işçi ile memurun farklı ücret yapısının ve vergilendirme sistemi olduğunu da sözlerine ekledi.

ORTALAMA 81 YTL ZAM: Unakıtan’ın açıkladığı verilere göre, aile yardımı dahil, 2008’de toplamda en yüksek memur maaşına 287, ortalama maaşa 81 YTL, en düşük maaşa 82 YTL zam yapılacak. Yılın tamamında zam oranı en yüksek maaşta yüzde 4,14, ortalama maaşta yüzde 7,46, en düşük maaşta yüzde 9,71 olacak. En yüksek memur maaşı Ocak 2008’de 7 milyar 74 milyon, Temmuz 2008’de 7 milyar 216 milyon YTL olacak. Ortalama memur maaşı Ocak 2008’de 1 milyar 134 milyon, Temmuz 2008’de 1 milyar 172 milyon YTL; en düşük memur maaşı Ocak’ta 887 YTL, Temmuz’da 925 YTL’ye yükselecek.

Haberin Devamı

Kamu-Sen: Açıklanan oran memur için ’ciddi şok’

 MEMUR Konfederasyonları, hükümetin gelecek  yıl memur maaşlarına yapacağı zam oranlarına tepki gösterdi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız,  açıklanan zam oranları karşısında "ciddi bir şok"  yaşadıklarını söyledi. Bugüne kadar iyimser bir beklentide olduklarını  dile getiren Akyıldız, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın yaptığı  açıklamanın bu iyimserliği ortadan kaldırdığını belirtti. Hükümetin, Kamu İşveren Kurulu’nun toplu görüşmelerde sunduğu son  teklifi açıkladığını ifade eden Akyıldız, bunu daha önce kabul  etmediklerini, bu nedenle de Uzlaştırma Kurulu’na gittiklerini anımsat "Hükümet ciddi bir zafiyet yaşamaktadır" diyen Akyıldız, Hükümete  ’beyaz bir sayfa açalım’ dediklerini ancak Hükümetin, ’yeni bir kara  sayfa açtığını’ savundu. Akyıldız, zam konusundaki kararın değişmesi için TBMM Plan ve Bütçe  Komisyonu’nda çaba göstereceklerini kaydetti. Akyıldız, "Çifte standarda karşı bir tavır alacağız. Bu iş bırakma, işi  yavaşlatma, süreli grev olabilir. Hakkaniyet temeline dayalı bir  uygulama ortaya koyacağız. Vatandaşlardan oluşacak rahatsızlıklar için  şimdiden özür diliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

KESK: Memur ile dalga geçiliyor

 KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul,  Hükümet’in memur maaşları için açıkladığı zam oranlarıyla "Kamu  emekçileriyle dalga geçtiğini" savunarak, "Hükümet, emekçiye gelince  cimri, zengine gelince cömert davranıyor" dedi. İsmail Hakkı Tombul, hükümetin  açıkladığı zam oranlarına tepki gösterdi. "Hükümet, kamu emekçileriyle dalga geçiyor" diyen Tombul, kamu  emekçilerinin insanca yaşanacak bir ücreti hak ettiklerini ancak  Hükümet’in açıkladığı oranların bunu sağlamanın çok uzağında kaldığını  söyledi. Hükümet’in izlediği ekonomi politikasının toplumdaki gelir dağılımını  giderek bozduğunu savunan Tombul, "Hükümet, emekçiye gelince cimri,  zengine gelince cömert davranıyor. Enflasyona dayalı zamlarla kamu  emekçileri yoksullaştırılıyor" dedi. Bugüne kadar ortaya koydukları itirazları sürdüreceklerini dile getiren  Tombul, KESK’in geçmişten bu yana süren mücadelesinin sonuç alınana  kadar devam edeceğini belirtti. Tombul, zam konusundaki kararın bütçe görüşmeleri sonunda netleşeceğini ifade  etti.

Haberin Devamı

Memur-Sen: Yüzde 2.2 ile Unakıtan geçinsin

MEMUR-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, 2008  yılı bütçesinde memur için öngörülen yüzde 2 2 zammın "kabul  edilemeyeceğini" belirtti. Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın 2008  yılı bütçesinde memura yüzde 2.2 zam ve ayrıca Ocak ayında taban aylığında seyyanen 10 YTL’lik artış öngörüldüğünü açıkladığını  hatırlatarak, bunun "memurun beklentilerinin çok altında kaldığını"  kaydetti. Yüzde 2.2 zammı "kabul edilemez" olarak niteleyen  Aksu, "Bundan sonra memur ya işini bilen memur olacak ya da ikinci bir iş arayacak. Yüzde 2.2 zamla biz geçinemiyoruz, Sayın Unakıtan geçinsin" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!