Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2008 22:07
Okul servisleri yeni eğitim ve öğretim yılında anasınıfıyla birlikte 2 milyonu aşkın öğrenciyi okula taşımaya hazırlanıyor. Aileler ise ’en değerli varlıklarını’ emanet ettikleri okul servislerinden çocuklarını güvenli bir şekilde evden okula, okuldan eve götürüp getirmelerini bekliyor. Peki, okul servisleri, kendilerinden beklenen bu önemli görevi hangi yasal kriterlere göre yerine getiriyor? Bu sorunun yanıtı, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yayımlanan ’Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nde yatıyor.
YÖNETMELİK GEÇEN YIL DEĞİŞTİGeçtiğimiz yıllarda okul servislerinde yaşanan ve basına yansıdığı kadarıyla hepimizi üzen kazalar sonrasında Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği 2007’de değiştirildi. Ulaştırma Bakanlığı tarafından 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve 2918 sayılı Karayolları
Trafik Kanunu’nun 75’inci maddesine dayanılarak çıkarılan yönetmelik, 28 Ağustos 2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girdi. Denetim sorumluluğunu da taşıyan Bakanlık, öğrencileri taşıyan servis aracı firma ve sahiplerinin ilgili mevzuata uyma zorunluluğuna dikkat çektiği yönetmelikte diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluk alanlarını ise şu şekilde belirliyor: "Bakanlık yapacağı denetimleri, kendi personelinin yanı sıra valilikler, kolluk kuvvetleri (polis, zabıta, jandarma) ve yetkili kıldığı diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personeli aracılığıyla yapar. Denetimle ilgili olarak bu kuruluşlar Bakanlık ile her zaman işbirliği içinde olmak ve Bakanlık talimatlarını yerine getirmek zorundadır. Çalışma şartları yönünden milli eğitim bakanlığı ve diğer ilgili kuruluşlar da mevzuatları çerçevesinde her türlü denetimi yapar."
OKUL AİLE BİRLİKLERİ SÖZ SAHİBİOkul aile birlikleri, servis hizmeti alınacak firmaların seçilmesinde önemli bir rol oynuyor. Yönetmeliğe göre de okul aile birlikleri seçici kurulun belirlenmesinde söz sahibi oluyor. Bu durum yönetmelikte şöyle ifade ediliyor: "Okul servis araçlarının kiralanması, her yıl okul aile birliği yönetim kurulu başkanının başkanlığında, okul aile birliği yönetim kurulunca belirlenecek bir temsilci, okul aile birliği yönetim kurulunca çocuğu servisle taşınan veliler arasından tespit edilecek dört veli, okul koruma derneği yönetim kurulunca belirlenecek bir temsilci ile varsa okul eğitim vakfı yönetim kurulunca belirlenecek bir temsilcinin katılımlarıyla oluşturulacak komisyon tarafından yapılır."
GELECEĞİMİZ BU KRİTERLERE EMANETİşte, bir anlamda geleceğimiz olan çocuklarımızı emanet ettiğimiz okul servis araçlarında aranan yasal kriterler:
á Okul servis aracının arkasında ’Okul Taşıtı’ yazısını kapsayan reflektif bir kuşak bulundurulmalı.
á Aracın arkasında, öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba bulunmalı ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle ’Dur’ yazısı okunacak şekilde tesis edilmiş olmalı, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatı fren lambaları ile ayrı olmalı.
á Öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı; varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalı.
á Aracın kapıları şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik (havalı, hidrolikli v.b.) olabileceği gibi; araç şoförleri tarafından elle kumanda edilebilecek şekilde (mekanik) de olabilir. Otomatik olduğu takdirde, kapıların açık veya kapalı olduğu şoföre optik ve/veya akustik sinyallerle intikal edecek şekilde olmalı.
á Araç temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulmalı ve 6 ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte taşıtın cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin öngördüğü periyodik muayeneleri de yaptırılmış olmalı.
á Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtın yaşı 12 yaşından küçük olmalı.
á Gerektiği hallerde okul ve öğrenci velileriyle haberleşebilmek için araçta telsiz veya mobil telefon bulunmalı.
á Taşıtta her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunmalı.
á Taşıt içi düzeni sağlamak, anaokulu ve ilköğretim statüsündeki okul öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere araçta rehber personel bulundurulmalı.
á Araçta görev yapan rehber personel, 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olmalı.
á Şoför, E Sınıfı Sürücü Belgesi için 3 yıllık, B Sınıfı Sürücü Belgesi için 5 yıllık sürücü belgesine sahip olmalı.
á Şoför, asli kusurlu ve bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olmalı, alkollü olarak araç kullanma ve hız kuralını ihlal nedeniyle şoförün sürücü belgesi birden fazla geri alınmamış olmalı.
á Şoförler, ’Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmalı.