Güncelleme Tarihi:
Daily News'a konuşan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, konuyla ilgili olarak "Sabah saatlerinde Türk yetkililerle görüştüm. Borç sorununu çözmek birkaç gün daha alacağa benziyor" dedi ve Irak'ın kararına ilişkin olarak "Bu gelişme üzerine Türkiye de, Irak Havayolları uçaklarının inişini yasakladı" diye ekledi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın bu sorunu çözmek için hafta sonu bir kriz masası oluşturduğunu da bildiren Aksoy, "Birçok Türk işadamı Irak'a seyahat edemiyor, toplantılarına katılamıyor. Ticaret yavaşladı ve Habur sınır kapısıyla sınırlı kaldı" dedi.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan geldi. Çağlayan şöyle konuştu:
"Dört firmamızın 1990 yılından bu yana Irak devletinden 20 milyon dolar alacağı vardı. Söz konusu şirketler mahkeme kararıyla Irak Devletine ait menkul malların ve bu kapsamda Iraq Air Ways Havayollarına ait uçaklara haciz kararı almışlardı. Bu karara karşı olarak da Irak hükümeti bugün itibarıyle dört Türk havayolu şirketinin Irak'a uçuşlarını yasaklama kararı almıştı. Bizzat firmalarla yaptığım görüşmede iki firmamız Irak uçaklarına haciz kararına ilişkin icra müdürlüğü nezdindeki başvurularını, hakları baki kalmak ve ileride haciz koyma hakları saklı kalmak üzere geçici olarak geri çektiler. Bu 2 Türk firmasının alacakları tutar 18 milyon dolara tekabül etmektedir. Diğer iki firma ile ilgili görüşmeler devam etmektedir. Diğer iki firmamızın da haciz kararından vazgeçmesi konusunda gerek bu firmalarla, gerekse Irak makamı ile temasımızı sürdürüyoruz. Irak Ticaret Bakanı ile temasımız devam ediyor.”
* "Oil debt conflict between Ankara Baghdad threats bilateral trade" başlıklı yazının orijinali içinhttp://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=oil-debt-conflict-between-ankara-baghdad-threats-bilateral-trade-2011-11-21